Tu stii sa ai grija de sanatatea ochilor tai? Iata care sunt principalele afectiuni oculare pe care nu trebuie sa le ignori!

De multe ori tinzi sa ignori afectiunile oculare, ori pentru ca nu ti se par urgente, ori pentru ca nu realizezi exact ca vederea ta s-a deteriorat. De aceea, vizitele regulate la medicul oftalmolog, iti pot salva sau ameliora vederea, astfel ca acestea nu trebuie nicicum ignorate. Multe boli ale ochilor sunt ereditare, insa unele pot aparea pe parcursul vietii, astfel ca doar un consult amanuntit iti poate spune daca afectiunea de care suferi, se poate vindeca prin operatie sau prin purtarea ochelarilor. 

Top 3 afectiuni ale ochilor care necesita consult regulat!

  1. Strabismul

Strabismul este o boala oculara in care ochii nu privesc in aceeasi directie, intrucat axele nu sunt paralele. Aceasta afectiune se poate manifesta in moduri diferite: un ochi este mai sus decat celalalt, ochii sunt deviati catre nas sau catre urechi, sau un ochi este orientat catre ureche si unul catre nas. Cauzele strabismului sunt multiple, de la cauze ereditare, pana la leziuni ale ochiului, cataracta, diabet sau diverse tumori. In ceea ce priveste tratamentul, aceasta afectiune se poate trata chirurgical, ortoptic si optic. Daca in urma unui control amanuntit, s-a constatat ca suferi de aceasta afectiune, te poti programa pentru o operatie de strabism la Infosan. In cazul bebelusilor, operatia trebuie realizata pana la implinirea varstei de un an, daca afectiunea este congenitala. In caz contrar, daca strabismul a aparut la o varsta mai inaintata, se recomanda ca operatia sa aiba loc pana la varsta de maxim 4 ani si jumatate.

  1. Miopia

Miopia este una dintre cele mai intalnite afectiuni oculare, fiind descoperita in general, in jurul varstei de 7-8 ani, insa poate aparea si mai tarziu, in viata adultilor. Aceasta boala face parte dintre cele mai comune anomalii oculare si afecteaza vederea la distanta. Aceasta devine neclara si blurata, insa vederea la apropiere este buna. Odata ce inaintezi in varsta, dioptiriile cresc, astfel incat miopia avanseaza. Aceasta afectiune poate fi ereditara, daca unul sau ambii parinti au miopie, sau se poate dezvolta pe parcursul vietii, din diverse cauze, cele mai comune fiind bolile de colagen, afectiuni metabolice sau genetice, sau contractia excesiva a muschiului ciliar. Este recomandat consultul oftalmologic, pentru stabilirea diopriilor. 

  1. Cataracta

Cataracta este o afectiune ce afecteaza persoanele in varsta, de regula peste 65 de ani, insa exista situatii in care boala apare la persoane mai tinere. Netratata, cataracta poate produce complicatii grave, unde vederea este destul de afectata, iar simptomele se agraveaza odata cu trecerea timpului in cazul in care nu beneficiezi de tratament. De aceea, se recomanda vizite regulate la medicul oftalmolog, pentru ca boala ta sa poata fi monitorizata in permanenta. Din pacate, la foarte multi pacienti, simptomele nu apar in faza incipienta a bolii, insa exista cateva semne care te pot indruma catre cabinetul doctorului. Vei incepe sa ai vederea incetosata, lentilele ochelarilor necesita inlocuiri dese si vei dezvolta o slabiciune la lumina. 

Asadar, daca iti doresti sa ai intotdeauna o vedere sanatoasa, nu evita sa consulti medicul oftalmologic la primele semne ca ceva nu este in regula. Exista diverse afectiuni destul de grave, ce se pot dezvolta in timp daca nu sunt tratate, astfel ca simptomele acestor boli, nu trebuie ignorate. 

Sursa foto: Pexels.com.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *