VÂLCEA: Ucrainenii preferă să stea la persoane fizice în refugiu decât în unitățile pregătite de autorități

Un raport al Comitetului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Vâlcea arată că ucrainenii care au venit în căutare de refugiu în județul Vâlcea preferă să stea la anumiți locuitori din zonă decât în spațiu hotelier sau la adăposturile pregătite de autorități.

În spațiile speciale de cazare pregătite de instituțiile statului doar 9 refugiați sunt cazați în prezent.

125 de refugiați din Ucraina sunt cazați la această oră în județul Vâlcea. Potrivit datelor centralizate la nivelul Comitetului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Vâlcea situația se prezintă astfel: 61 de refugiați stau la persoane fizice, 55 se află în unități hoteliere și 9 persoane și-au găsit adăpost în spațiile puse la dispoziție de unitățile administrativ-teritoriale.„ a declarat Instituția Prefectului Vâlcea.

Ultimele valuri de cetățeni ucraineni au reprezentat mai mult pentru România o țară de tranzit decât de refugiu. Următoarele valuri, spun specialiștii, vor fi reprezentate de oameni care nu se descurcă la fel de bine pe plan financiar și nu pot traversa mai mult decât o țară.

De la începutul războiului din Ucraina, în județul Vâlcea 171 de refugiați au fost cazați la persoane fizice, unități hoteliere și în spații puse la dispoziție de autoritățile locale. 46 dintre aceștia au părăsit spațiul de cazare. Cel mai vârstnic refugiat cazat în județul Vâlcea are 80 de ani și se află la locuința unui râmnicean, iar într-un hotel din Drăgășani este cazat un copilaș de numai câteva luni.„ a mai adăugat Instituția Prefectului Vâlcea.

Membrii Instituției Prefectului Vâlcea s-au întrunit pentru actualizarea spațiilor de refugiu pentru ucraineni

Membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Vâlcea, întruniți astăzi într-o ședință extraordinară de lucru, în sistem audio-conferință, au aprobat reactualizarea listei spațiilor existente la nivelul județului pentru cazarea cetățenilor străini sau apatrizi aflați în situații deosebite, intrați în România și care provin din zona conflictului armat din Ucraina.

Până la această dată, în județul Vâlcea sunt disponibile aproximativ 1450 locuri de cazare pentru refugiați care sunt puse la dispoziție de unități administrativ teritoriale și agenți economici privați. 34 de unități administrativ-teritoriale din județ au comunicat că dispun de 47 spații de cazare: Consiliul Județean Vâlcea (anexă casa Ion Ghica de la Complexul Muzeal Măldărești – 12 locuri; Complexul de Servicii Comunitare Râmnicu Vâlcea – 14 locuri; Biblioteca Județeană Antim Ivireanul – 8 locuri), Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea (Căminul Fostului Liceu Oltchim – 42 de locuri). De asemenea, administrațiile locale din orașele Călimănești și Berbești au comunicat că pot pune la dispoziție 110 locuri (Internatul Liceului Tehnologic de Turism), respectiv 27 de locuri (Căminul internat Liceul Preda Buzescu). Și-au exprimat disponibilitatea de a caza refugiați și următoarele localități: Alunu ( Centrul Local de Asistență Socială – 5 locuri); Budești (Centrul Social – 8 locuri), Bujoreni (Grădinița Bogdănești – 10 locuri), Cernișoara (Căminul Cultural – 10 locuri), Copăceni (300 de locuri la Căminul Cultural și Școala cu clasele I-VIII), Costești (4 locuri la baza sportivă și un loc la dispensarul medical), Drăgoești (5 locuri la grădiniță), Frâncești (100 locuri la Căminul Cultural din Genuneni și două apartamente la dispensarul medical), Galicea (38 de locuri la școlile din satele Cocoru și Bratia Deal), Golești (100 locuri la Căminele Culturale din satele Aldești și Popești), Laloșu (9 locuri la Căminul Cultural), Lăpușata (5 locuri – fosta școală primară), Lungești (20 de locuri – Sala de Sport), Măciuca (6-8 locuri dispensarul medical), Mateești (10 locuri în fosta grădiniță), Mădulari (10 locuri la baza sportivă), Milcoiu (100 locuri la Școala Generală I-VIII, 50 de locuri la Școala generală I-IV și 50 locuri la Centrul Cultural), Muereasca (6 locuri la baza sportivă), Nicolae Bălcescu (180 de locuri la școlile gimnaziale din Rotărăști și Predești), Păușești – Măglași (10 locuri la atelierul școlii și 4 la dispensar), Prundeni (15 locuri la sala de sport), Pietrari (8 locuri la Căminul Cultural), Racovița (60 de locuri la căminele culturale din Balota, respectiv Racovița), Stănești (6 locuri la dispensarul medical), Stoenești (10 locuri la Căminul Cultural), Sutești (10 locuri la Centrul Multifuncțional de Servicii Sociale), Șirineasa (20 de locuri la școlile din satele Ciorăști și Slăvitești), Tomșani (10 locuri la Căminul Cultural), Voicești (30 de locuri la Căminul Cultural) și Vlădești (10 locuri la Centrul de Îngrijire de zi pentru copii aflați în situații de risc).„ a comunicat Instituția Prefectului Vâlcea.

Lista cu spațiile de cazare va fi actualizată permanent, ca urmare a informărilor transmise de către președinții Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență și solicitărilor primite de la autoritățile publice centrale sau locale, de la operatorii economici publici sau privați, ori de la persoane juridice cu funcțiuni de cazare. A mai adăugat reprezentanta guvernului în teritoriu că va satisface necesitatea de transport rutier pentru cetățenii străini în zone deosebite.

De asemenea, tot astăzi, membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență au aprobat și lista capacităților de transport disponibile la nivelul județului Vâlcea în vederea satisfacerii necesității de transport rutier pentru cetățenii străini sau apatrizi aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina. Până la această dată, este vorba de 10 autocare și microbuze care pot transporta în total 454 de persoane. Lista cu capacitățile de transport va fi modificată și completată permanent, ca urmare a informărilor transmise de către Consiliul Județean Vâlcea și Agenția Teritorială A.R.R. Vâlcea.„ a mai adăugat Instituția Prefectului Vâlcea.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *