Primarul localităţii Galicea, Florin Mărăcine: „Banii europeni sunt doar vorbe, în realitate aceste fonduri nu există pentru proiectele comunităţilor locale”

Primarul localităţii Galicea, Florin Mărăcine, este dezamăgit de condiţiile privind accesarea fondurilor de la Uniunea Europeană pentru proiectele de dezvoltare rurală fiindcă, în opinia sa acestea nu există sau, în cel mai bun caz, sunt „firimituri”, deşi aceşti bani europeni ar trebui să fie disponibili în multiple axe şi prin programe oportune pentru toate comunităţile locale, pliate pe nevoile fiecărei regiuni.
În realitate aceste programe de finanţare sunt generoase la nivel informativ, dar destul de greu de accesat, din cauza condiţiilor şi regulilor birocratice impuse, care au avut mai mult rolul de a-i încurca pe primari, decât de a-i ajuta. Primarul Florin Mărăcine afirmă că accesarea fondurilor europene este complicată şi costisitoare, iar de vină este lipsa unui sistem eficient de absorbţie a banilor europeni:
„Nu sunt linii de finanţare pentru accesarea fondurilor europene, banii europeni sunt doar vorbe, în realitate, aceste fonduri sunt doar poveşti frumoase sau, cum îmi place mie să spun, firimituri. Nu se pot finanţa proiecte pe care administraţiile locale le au întocmite, fiindcă nu au apărut axele de finanţare, iar prin programele europene care sunt active nu se pot atrage banii europeni din cauza condiţiilor, imposibil de îndeplinit pentru cele mai multe administraţii locale. Avem proiecte întocmite, care au costat bani şi la care ne uităm, fiindcă nu avem programe de finanţare. Fac această precizare deoarece intenţia noastră este să facem treabă în comună, să mulţumim comunitatea. Un exemplu concludent este marele proiect al judeţului de apă şi canalizare prin POIM care, de peste 7 ani bate pasul pe loc, şi acest lucru s-a întâmplat fiindcă nu sunt bani europeni. Din această cauză s-au tot schimbat regulile în timpul jocului, venind de fiecare dată cu noi condiţii care au scos din proiect noi tronsoane şi chiar localităţi întregi. Nu sunt bani europeni, acesta este adevărul, altfel nu s-ar schimba condiţiile în timpul „jocului”. S-au inventat condiţii în plus în tot acest timp, şi s-au axat din nou pe aglomerările urbane”, a precizat primarul localităţii Galicea, Florin Mărăcine.
Fondurile europene sunt generoase doar la nivel informativ
Localitatea Galicea este una dintre comunele care a făcut parte din masterplanul judeţului, unde zeci de localităţi au depus documentaţia cu speranţa obţinerii mai rapide a unor bani europeni destinaţi alimentării cu apă şi canalizare, renunţând în schimb la investiţii finanţate din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală.
Reamintim faptul că, după ultimele directive privind redefinirea aglomerărilor urbane, condiţie impusă de Uniunea Europeană, localitatea Galicea a fost scoasă din acest masterplan:
„România avea mai multe directive pe care şi le-a asumat când a intrat în Uniunea Europeană, iar proiectele de apă şi canalizare au fost printre măsurile care trebuiau finalizate la finele lui 2018. Problema este că nu au fost bani pentru apă şi canalizare, s-au dat bani europeni doar verbal şi acum, prin acest proiect POIM de apă şi canalizare, localitatea a fost scoasă cu două sate: Bratia din Vale şi Cocoru, unde se putea foarte bine continua cu proiectele prin PNDL-2, dar nu am avut voie. După ce am sperat ani buni că vin banii europeni am fost scoşi din acest masterplan al judeţului. În prezent proiectul de apă pentru cele două sate este depus prin PNI „Anghel Saligny”. Problema este că pe acel tronson s-a turnat asfalt cu bani europeni. Acum va trebui să fie spart asfaltul şi se va introduce conducta fiindcă aşa este la noi, în România, iar noi, primarii, suntem de vină pentru tot ce se întâmplă în localitate, suntem staţia de epurare a localităţii. Cu toate acestea vom merge înainte, chiar dacă astrele nu sunt atât de aşezate precum le văd alţii, care spun că primăriile stau pe un sac cu bani”, a precizat primarul localităţii Galicea, Florin Mărăcine.
Formalismul birocratic extrem de stufos rămâne o piedică a administraţiilor locale
Un alt impediment al administraţiilor locale este formalismul birocratic extrem de stufos privind întocmirea documentaţiilor pentru proiecte. Sunt reglementări inutile, norme care se dublează sau chiar se triplează, măsuri fără noimă, teancuri de hârtii, birocraţie care costă. Primarul din Galicea spune că toate acestea reprezintă un motiv de supărare, şi asta fiindcă birocraţia nu pare să dispară, ba din contră, aceasta devine din ce în ce mai stufoasă în ceea ce priveşte parcurgerea destul de anevoioasă a documentaţiilor proiectelor unei primării. Mai mult, dincolo de aceste efecte, acest formalism birocratic provoacă şi găuri în bugete.
Că birocraţia din România este la un anumit nivel se ştie, însă este nevoie de a intra în normalitate, iar pentru acest lucru decidenţii ar trebui să aibă sarcina de a elimina tot ce este inutil, recurgând chiar la abrogarea unor norme şi măsuri care nu fac altceva decât că constituie enciclopedia absurdului administrativ sau, altfel spus, a birocraţiei fără noimă:
„Dincolo de lipsa banilor pentru finanţarea proiectelor depuse, stăm foarte mult până se obţin avizele sau după alte instituţii unde trebuie să depunem sute de documente, după care se aşteptă după câte o semnătură pentru care trebuie să plătim, întocmim teancuri de hârtii, este o birocraţie fără noimă. Viceprimarul nostru a renunţat la administraţie din această cauză, a birocraţiei stufoase, care nu face altceva decât să bată pasul pe loc în privinţa rezolvării problemelor. Pentru fiecare proiect trebuie să plimbăm hârtii la toate instituţiile statului, ne trebuie mii de avize că asfaltăm un drum, inclusiv de la ABA Olt şi de la Agenţia de Mediu trebuie avize. Atâta timp cât administraţia locală asfaltează acel drum înseamnă că nu se mai face praf, deci nu va mai afecta mediul acel tronson de drum, aşa că nu ne-ar mai trebui în mod normal aviz de la Agenţia de Mediu. De ce ne blochează cu tot felul de hârtii care nu îşi au rostul, pentru care plătim, atâta timp cât respectăm condiţiile şi facem licitaţii, care şi acestea se întind pe câteva luni. O altă problemă sunt angajaţii pe care îi avem la primărie conform unei organigrame. Totuşi, dacă un angajat foloseşte drujba şi suntem reclamaţi luăm amendă, pentru că el nu este drujbist, iar în organigramă nu avem trecut un drujbist. Suntem în ţara lui Papură Vodă, avem tot felul de normative şi măsuri care nu au logică, făcute de nişte minţi luminate”, a precizat primarul localităţii Galicea, Florin Mărăcine.
Primarul face referire şi la proiectul privind branşarea localităţilor la gazele naturale, considerând că şansa de a reuşi introducerea gazelor în comună este mică, în condiţiile în care mii de proiecte au fost depuse la Ministerul Dezvoltării. Promisiunea oficialilor nu este deloc realistă în aceste condiţii, dar Guvernul continuă să declare prioritare proiectele pe gaze, dolar că lipseşte coerenţa atunci când vine vorba despre finanţarea tuturor proiectelor depuse:
„Eu le-am spus la o întâlnire cu oficialii că nu există vreun primar care să nu vrea gaze în localitate. Pentru această investiţie trebuie făcut studiul de fezabilitate care costă bani mulţi şi pe care toţi primarii l-au făcut. Cei de la Ministerul Dezvoltării ştiu că nu vor fi finanţate toate proiectele, fiindcă au numai 3 lei în pungă. În loc să aloce aceşti bani conform unei strategii, în funcţie de priorităţi, fiindcă eu sunt conştient de faptul că nu am să fiu prioritar în faţa oraşelor sau în faţa localităţilor care au zone industriale, dar nu pot să nu fac aceste studii de fezabilitate care costă bani, fiindcă risc să fiu criticat”, a precizat primarul localităţii Galicea, Florin Mărăcine.