Voineasa aşteaptă fondurile „Anghel Saligny” pentru infrastructură

Două proiecte au fost depuse de primarul social-democrat din Voineasa, Gabriel Năstăsescu, pe deja binecunoscutul Program Naţional de Investiţii care promite multe satelor româneşti: apă, canalizare, drumuri şi poduri, dar şi branşarea comunelor la gazele naturale. În acest sens, primarul aşteaptă un răspuns din partea decidenţilor cu privire la finanţarea proiectelor pe care le-a depus la Ministerul Dezvoltării, prin programul „Anghel Saligny”

Deşi se ştie suma alocată pentru judeţul Vâlcea prin acest program, 1,38 miliarde de lei, primarul ar vrea să ştie dacă solicitările Primăriei Voineasa depuse spre finanţare vor primi „undă verde”: „Pe acest „minunat” program avem depusă o cerere de finanţare pentru modernizarea infrastructurii rutiere pe o lungime de 4 kilometri şi o cerere pentru canalizare pe o lungime de peste 4 kilometri. Valoarea ambelor proiecte este de aproximativ 20 de milioane de lei. Problema este că aşteptă de prea multă vreme, au trecut doi ani din acest mandat şi tot aşteptăm.  Sperăm ca măcar un proiect să aibă finanţare”, a punctat primarul social-democrat din Voineasa, Gabriel Năstăsescu.

Proiecte cu bani din bugetul local

Cu bani din bugetul local, la Voineasa se amenajează trotuarele. Valoarea proiectului este de 500 de mii de lei. Tot cu bani din bugetul local se va asfalta o stradă. În total vor demara investiţii cu bani alocaţi din bugetul local în valoare de 1200 de mii de lei. Bani se vor aloca în vara acestui an şi pentru mici lucrări la şcoală: „Aşteptăm banii de la Guvern şi finanţarea proiectelor cu fonduri europene pentru investiţiile mari, fiindcă ce putem face în localitate sunt investiţii mici, cu bani din bugetul local. Am alocat bani pentru amenajarea trotuarelor, vom asfalta o stradă, iar 100 de mii de lei se vor aloca pentru amenajarea şcolii în interior, pentru zugrăveli şi schimbarea tocăriei. Pentru proiectul depus la Agenţia Fondului de Mediu privind modernizarea dispensarului medical vom aloca tot din bugetul local suma de 75 de mii de lei pentru studiile de fezabilitate şi 120 de mii pentru proiectul de amenajare a staţiilor de încărcare”, a punctat primarul social-democrat din Voineasa, Gabriel Năstăsescu.

Tot la AFM este depus şi proiectul primăriei privind eficienţa energetică a clădirii. Vor fi schimbate instalaţiile de încălzire, acoperişul şi se vor monta panouri fotovoltaice. 

Primăria Voineasa redepune proiectul pentru obţinerea de fonduri europene pentru anveloparea blocurilor de locuinţe din localitate

„Aşteptăm să se deschidă o nouă linie de finanţare pentru anveloparea blocurilor, unde am făcut documentaţia pentru partea de audit şi rezistenţă a blocurilor. Nu am prins finanţare deoarece sesiunea aceasta a fost un adevărat maraton, în doar câteva minute s-a epuizat fondul existent. Am înţeles că va mai exista o sesiune de finanţare şi vom depune proiectul din nou, cu speranţa că vom prinde finanţare.  

Problema este că materiale de construcţii au crescut foarte mult, iar constructorul nu mai poate lucra cu banii prinşi în proiectul iniţial. Un exemplu este proiectul de amenajare a trotuarelor, unde preţurile s-au dublat faţă de anul trecut”, a punctat primarul din Voineasa, Gabriel Năstăsescu.

Pentru accesarea fondurilor europene s-au depus proiecte şi pentru amenajarea a 8 staţii de încărcare pentru maşini electrice, dintre care 2 staţii vor fi amplasate în Voineasa şi 6 la domeniul schiabil, fiindcă acolo există o capacitate de parcare de 450 de autoturisme. Mai mult, la Voineasa se va amenaja o staţie peco pentru care administraţia publică locală a emis certificatul de urbanism Rompetrol.  

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *