Târgul Olarilor de la Lungeşti a ajuns la a 43-a ediție

Aflat la cea de-a 43-a ediţie, Târgul Olarilor de la Lungeşti a reunit duminică, 19 iunie, meşterii care învârt roata de olar cu piciorul şi scot din mâinile lor obiecte de artă vechi de milenii.
Astfel, duminică, de la ora 9.00 până seara târziu, întreaga comunitate din Lungeşti şi nu numai, a admirat şi a putut să cumpere diverse produse artizanale din ceramică, printre care la loc de cinste au stat îndrăgitele oale de sarmale, străchinile, ulcelele în diferite forme, vasele decorative, vazele pentru flori, farfuriile de diferite mărimi, cănile şi chiar clopoţeii din ceramică.
Manifestarea este cunoscută şi îndrăgită nu doar pentru produsele de ceramică realizate cu mare pricepere de meşterii olari, ci şi pentru atmosfera creată pe izlazul comunal din Răcoasa, care de 43 de ani ne-a familiarizat cu vestita sărbătoare.
În cadrul manifestării au avut loc festivităţi de premiere a olarilor, a celor care au contribuit la susţinerea acestui eveniment şi la promovarea meşteşugului, spectacole folclorice şi de teatru.

După amiază, în timp ce olarii şi-au expus vasele de lut în cadrul târgului de ceramică, primarul Tiberiu Costea le a conferit premii familiilor care au împlinit 50 de ani de căsnicie. În cadrul deschiderii oficiale a evenimentului, primarul Tiberiu Costea le-a urat bun venit participanţilor la sărbătoare.
După momentul oficial, cetăţenii şi invitaţii lor au avut parte de un spectacol cultural-artistic la care au participat solişti, grupuri şi ansambluri folclorice.

Reprezentanta Institutului Naţional al Patrimoniului: „Aveţi această flacără vie a ceramicii populare în suflet”
De la eveniment nu au lipsit nici politicienii, primari din comunele vecine şi reprezentanţi ai diferitelor instituţii judeţene, care au răspuns invitaţiei la eveniment, printre care s-au numărat primarul comunei Bujoreni Gheorghe Gîngu, Cristian Buican, preşedintele PNL Vâlcea, Aurel Simion, ministru secretar de stat în Ministerul Agriculturii, senatorul Claudia Banu şi alţii.

La eveniment a fost prezentă Corina Mihăescu, coordonator patrimoniu imaterial şi cultură tradiţională din cadrul Institutului Naţional al Patrimoniului. Aceasta a urcat pe scenă şi a ţinut un discurs emoţionant, încurajând administraţia locală şi pe toţi cei pasionaţi de acest domeniu cultural să ducă mai departe tradiţia modelării lutului: „Vă mulţumesc pentru faptul că duceţi mai departe o flacără, aş putea spune o flacără vie a ceramicii populare româneşti, pentru că ceramica se face şi cu foc, iar dumneavoastră, domnule primar aveţi focul la inimă atât de puternic, încât prin acţiunile pe care le faceţi, de valorizare şi de salvgardare a patrimoniului cultural imaterial duceţi mai departe prin cei câţiva olari care au mai rămas tradiţiile noastre strămoşeşti şi un meşteşug care înseamnă foarte mult pentru România. Iată că flacăra aceasta, despre care vorbeam a pornit iniţial de la domnul Gheorghe Dumitraşcu, care a inaugurat în 1979 târgul acesta închinat olarilor şi merge acum mai departe prin dumneavoastră. Aveţi meritul de a ţine în viaţă un străvechi meşteşug care este iubit încă, şi stimat de toată lumea. Am speranţa că aţi înţeles mesajul meu, care vine din partea Institutului Naţional al Patrimoniului, şi care onorează şi promovează valorile naţionale româneşti.

Politicienii prezenţi au urmărit evenimentul din mulţime
De remarcat a fost faptul că nici un politician nu a urcat pe scenă pentru a susţine discursuri. Cei care au subliniat importanţa evenimentului au fost: primarul Tiberiu Costea şi Aurel Simion, ministrul secretar de stat din Ministerul Agriculturii, care i-a mulţumit primarului pentru efortul organizării evenimentului şi a felicitat agricultorii din zonă pentru că insistă să dezvolte această ramură a agriculturii, în ciuda tuturor greutăţilor pe care le întâmpină.

Aurel Simion, vâlcean de origine, afirmă că îl interesează dezvoltarea rurală a satului românesc şi menţinerea satului pe o poziţie funcţională. El a felicitat nu doar agricultorii care îşi desfăşoară activitatea în comuna Lungeşti, dar şi administraţia locală şi a subliniat faptul că Ministerul Agriculturii a luat în ultima perioadă mai multe măsuri de sprijin pentru tineri. O altă posibilitatea de dezvoltare a acestei ramuri economice este, în opinia sa, asocierea în grupuri de acţiune locală. După deschiderea oficială, pe scena amenajată în aer liber din Răcoasa, alături de Grupul Teleormanul, condus de solistul Florin Vasilică au susţinut un spectacol interesant, cu o audienţă impresionantă interpreţii Emilia Ghinescu, Dorina Mete, Costel David, Giulia Rădoi sau Ştefan Minulescu. Serviciile profesionale de sonorizare au fost oferite de DJ Mete.
Lutul de Lungeşti are o calitate excepţională
Olăritul este zestrea cea mai de preţ a Lungeştiului, o tradiţie bine definită, pe care administraţia locală încearcă din toate puterile să se păstreze.

Din păcate, singura familie care se luptă pentru a duce mai departe arta ceramicii de Lungeşti este familia meşterului olar Dogaru: „Olăritul este un meşteşug frumos şi plin de farmec, transmis din tată-n fiu. Reprezintă creaţia acestei comunităţi înzestrată de Dumnezeu. Din păcate această artă este din ce în ce mai rară, iar singura familie care se luptă să ducă mai departe zestrea trecutului acestei localităţi este familia meşterului olar Dogaru. Eu sper să nu ne pierdem identitatea şi vom face tot ce ne stă în putere să avem continuitate. Nu putem lăsa să moară tradiţia la Lungeşti. Puţini ştiu că lutul de Lungeşti are o calitate excepţională, conferă rezistenţă la ardere şi rezistând la temperaturi de peste 1000 de grade. De menţionat este şi faptul că o oală de sarmale făcută din lut de Lungeşti nu conţine plumb. Acest eveniment, „Ziua Olarului” este sărbătoarea de suflet a comunei, care s-a desfăşurat, an de an, cu excepţia anului 2020, din cauza pandemiei”, a precizat Tiberiu Costea.

Prima ediţie a sărbătorii zilei Olarului a avut loc la data de 10 iunie, 1979, în poiana din faţa căminului cultural din satul Lungeşti. În decursul anilor, această manifestare locală a devenit o manifestare de suflet a comunei.