Pion cu salariu de director: Gheorghe Mihăilescu a câștigat în 3 ani aproape 100.000 de euro doar dintr-un salariu

Gheorghe Mihăilescu este unul dintre cei mai cunoscuți social-democrați vâlceni din ultimii de ani. S-a alăturat partidului în 2003 și de atunci activează cu insistență, pe la diverse funcții politice.

A terminat studiile de licență în 1990 și de atunci a lucrat ca inginer până în anul 2003, la Direcția Silvică. După 13 ani de carieră în acest domeniu a decis să se alăture echipei tehnice din această instituție publică. A început cu funcția de director tehnic și a urcat în funcție până la a ajunge la cea mai importantă funcție din România în acest domeniu: director general la Regia Națională a Pădurilor – Romsilva.

Activitatea politică social-democrată

A ales să se alăture Partidului Social Democrat în anul 2003 și de atunci și-a asumat diverse funcții în partid, dar și la nivelul instituțiilor publice importante. La prima vedere este tipul politicianului bizar, care nu prea se înțelege cu membrii echipei. În trecut a avut și un conflict politic cu actualul președinte al Consiliului Județean Vâlcea, Constantin Rădulescu.

Nu pare să fie foarte popular printre colegii de la PSD, dar se dovedește a fi folositor în funcțiile publice pentru a oferi partidului imagine și poziție avantajoasă pe termen lung. Indiferent de cariera sa în domeniul silviculturii, vorbim despre un om politic cu interese politice și comportament politic. Acest comportament, fad și inutil pentru cetățeanul de rând i-a vărsat însă în buzunare domnului Mihăilescu destul de mulți bani în ultimii ani. Și probabil nu doar lui. A deținut funcția de consilier local în Râmnicu Vâlcea între anii 2012 și 2016 și are în prezent aceeași funcție, mandatul începând în anul 2020. S-a alăturat și Consiliului Județean Vâlcea, având funcția de consilier județean doar pentru doi ani, între 2016 și 2018. Motivul pentru care a renunțat la funcție a fost, evident, o funcție mai bună. În 2018 devenea director general la Romsilva. A candidat și pentru funcția de senator în 2020, dar a rămas cu funcția de consilier local.

Unul dintre cele mai bizare comportamente cu privire la activitatea sa politică este reprezentată de discursurile din cadrul întâlnirilor locale din mandatul actual de la Consiliul Local Râmnicu Vâlcea. În special la începutul mandatului, adică în momentul în care Alianța Pentru Râmnic (PNL+USR) funcționa, Mihăilescu părea să fie specializat în numeroase domenii (economice, arhitecturale, educaționale, etc.) și adăuga un punct de vedere convingător la aproape orice punct de pe ordinea de zi. Aceasta este o demonstrație clară a politicianului care le știe pe toate și se implică activ în vorbăria pe care unii votanți o apreciază.

Cariera, legată strâng de funcțiile politice

Definiția coincidenței ar fi cea mai potrivită pentru derularea anumitor evenimente care au avut loc pe parcursul carierei profesionale a lui Gheorghe Mihăilescu. În anul 2003 se alătura Partidului Social Democrat și, în același timp, devenea și director tehnic la Direcția Silvică Vâlcea. Altă coincidență politică s-a întâmplat în anul 2012 când devenise consilier local și, concomitent, avansa în funcție la Direcția Silvică Vâlcea, de la director tehnic la director general. Cea mai evidentă coincidență se întâmpla în anul 2018, prin prisma avantajelor politice social-democrate care l-au împins către cea mai importantă funcție în domeniu: cea de director general la Romsilva.

Cine este Gheorghe Mihăilescu. Este omul de casă al șefului PSD Vâlcea, Constantin Rădulescu. El a fost numit la șefia Romsilva în octombrie 2018 la cererea lui Liviu Dragnea, ca răsplată pentru faptul că organizația PSD Vâlcea l-a susținut în confruntarea din septembrie 2018 cu puciștii Paul Stănescu, Gabriela Firea și Marian Neacșu. Numirea lui Mihăilescu la conducerea Romsilva s-a făcut la doar doi ani de la numirea precedentului director general, deși mandatul stabilit de Consiliul de Administrație era de patru ani, conform Ordonanței 109, privind guvernanța corporativă. Dragnea și-a asigurat susținerea a zeci de lideri locali, promițându-le la schimb posturi în administrația centrală și locală, sinecuri pentru rude/soții sau apropiate, precum și contracte pentru firmele de casă.

Jurnalistul Dragoș Popa pentru G4media.ro, în 2019.

Chiar dacă silvicultorul politician se laudă cu vechimea ca inginer de 13 ani, aceasta nu are aproape nicio relevanță când vine vorba despre avansarea în funcție, deoarece acest proces este cu totul dependent politic. Domnul Mihăilescu demonstrează, așa cum fac mulți politicieni prin toată țara procedura prin care se fac avansările într-o instituție publică.

Chiar dacă se laudă cât de potrivit este în funcțiile din domeniul silviculturii, acesta a mai activat, prin prisma avantajelor politice de la Consiliul Local Râmnicu Vâlcea sau Consiliul Județean Vâlcea și în alte domenii, care nu au nici o legătură cu silvicultura. Evident, nu a activat ca voluntar, ci cu salariu. A trecut pe la E.T.A Râmnicu Vâlcea prin C.S.M Râmnicu Vâlcea, Apavil și chiar Piețe Prest. Nu s-a dus acolo să reformeze structurile, ci a fost delegat ca membru în ședințele importante ale acestor structuri. Este un obicei de care profită orice formațiune politică aflată la putere în Consiliul Local sau Consiliul Județean. Aceasta este încă o metodă prin care politicienii obțin bani publici și îi bagă direct în portofelul lor, prin prisma participării la câteva ședințe.

Chiar dacă se simte confortabil în funcțiile de la Vâlcea, Gheorghe Mihăilescu nu s-a ferit de scandaluri naționale

Orice funcție este asumată prin prisma unor responsabilități. Ei bine, domnul Mihăilescu și-a găsit și altfel de responsabilități la Romsilva. A fost implicat în câteva scandaluri de nivel național în care a fost acuzat că a mușamalizat furturi de lemn din pădurile României.

Redacția Opinia Transilvană scria în 2020 despre Mihăilescu că „este omul care a ținut spatele marilor jafuri făcute în pădurile județului Alba. Sursele noastre susțin că fostul director al RNP Romsilva era mereu „uns” de colegul și amicul acestuia Gheorghe Dan Boariu, șeful Direcției Silvice Alba”. Redactorul articolului în care a fost prezentată situația mai menționează faptul că Gheorghe Mihăilescu a fost informat despre jaful forestier din Munții Apuseni, unde au fost defrișate hectare de teren fără marcă, ca mai apoi să fie marcate de către un tehnician al Direcției Silvice Alba.

Business cu o firmă dubioasă

Domnul Mihăilescu a lucrat o perioadă la firma Europan Prod SA. În anul 2012 a renunțat la job, probabil din pricina celor încă 4 surse de venit care îi erau arhisuficiente pentru traiul de zi cu zi. Totuși, acesta a și investit o sumă considerabilă de bani în această firmă. Astfel, potrivit declarației sale de avere din anul 2011, acesta a devenit acționar cu 10% la Europan Prod. Valoarea acțiunilor era de 10.000 de lei.

Investiția cea mai dubioasă este la compania Ferotrans, la care a investit 2.700 de lei pentru 3%. Această companie a reprezentat pentru mulți ani epicentrul scandalurilor pe tema firmelor feroviare. Este deținută de Dumitru Anchidin, care a fost director CFR Marfă în Sucursala Moldova. Acesta a fost înlăturat din funcție anul trecut.

Compania privată feroviară a fost implicată în mai multe scandaluri cu procese ajunse în instanță. Unul dintre acestea are legătură cu Constantin Axinia, fostul director general de la CFR. Era vorba despre o datorie care trebuia achitată de firma Ferotrans către CFR, anume 1.255.865 lei. Cei doi au încercat să conteste decizia în instanță, însă un judecător le-a schimbat macazul și nu au mai reușit să câștige procesul. Probabil că voiau să facă o „combinație” pe banii publici și să scape fără să fie judecați. Alt scandal se referă la o situație cu o companie olandeză de căi ferate, care a dat în judecată Ferotrans într-un proces în care solicita despăgubiri de ordinul milioanelor de euro.

Oricum ar fi, Gheorghe Mihăilescu a fost apropiat de această firmă care a încercat să stoarcă statul român de bani publici. Totuși, investiția de 3% apare doar în declarația de avere din anul 2011, ca mai apoi să dispară din documentele acestuia.

Importanța financiară a funcției de director general Romsilva

Pentru a înțelege cât de importantă este o funcție din punct de vedere financiar în vârful piramidei din orice domeniu la nivel național, îl putem alege cu ușurință ca exemplu pe Gheorghe Mihăilescu. Acesta a deținut nenumărate funcții politice și administrative pe la diverse instituții publice, atât locale, cât și naționale. A adunat de la fiecare loc de muncă sume considerabile de bani, de multe ori fiind doar reprezentant pe la diverse ședințe, participând doar de câteva ori pe lună la acestea. Toate acestea nu se compară totuși cu o funcție înaltă la Romsilva. Dacă ne uităm la veniturile din bani publici pe parcursul a 11 ani, exceptând funcția de director general la Romsilva, Mihăilescu a adunat 683.392 de lei. Cât despre suma adunată la Romsilva în doar 3 ani, este vorba despre 489.042 lei. Diferența de 200.000 de lei o reprezintă mai puțin de un an petrecut în scaunul de director la această instituție.

Mai mult, aceste funcții publice nu sunt deloc stabile. Politicienii vin și pleacă, lăsând în urmă doar o urmă în scaunul de la biroul directorului. Chiar dacă o persoană este delegată într-o funcție atât de importantă, nu prea are ce să schimbe sau ce reformă să aducă în instituția respectivă. Este cam aceeași poveste ca și în cazul ministerelor. Se tot schimbă guverne și partide politice la putere, însă nimeni nu are timp să aplice reforma pe care o dorește, fie ea benefică sau nu. Salariile din funcțiile politice cresc de la an la an, chiar dacă rezultatele nu se apropie de așteptări. Taxele sunt folosite din ce în ce mai mult pentru a plăti salariile unor politicieni precum Gheorghe Mihăilescu, care schimbă funcțiile de la an la an sau chiar lună de lună, fără a aduce nici un beneficiu observabil pentru votanți sau populație.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *