Brezoi va fi gazda unei tabere interesante pentru tineri: „Vulcanii lumii”

Brezoi este una dintre cele mai active localităţi din judeţul Vâlcea din punct de vedere cultural. Concertele de aici sunt faimoase la nivel naţional şi internaţional, aducând o mulţime de oameni care petrec timp de calitate în oraş.

Chiar dacă oraşul Brezoi este cunoscut pentru activitatea culturală, evenimentele dedicate educaţiei copiilor sunt organizate lunar de diverse organizaţii non-guvernamentale sau chiar de profesori dedicaţi.

Într-un interviu exclusiv realizat pentru cititorii ziarului care sunt interesaţi în mod special de metode diferite de educaţie, am discutat cu profesoara Monica Mitu. Aceasta este liderul grupului de iniţiativă care dezvoltă proiectul „Vulcanii Lumii”. Mai multe despre această activitate puteţi afla în rândurile de mai jos.

Impact REAL: De unde a plecat ideea proiectului Vulcanii Lumii?

Monica MITU: Ideea este veche. Acum 9 ani am plecat cu elevii într-o tabără numită „Cronicile din Narnia”, tabără desfăşurată pe ideea filmului cu acelaşi nume. Am admirat echipa de animatori întâlnită acolo şi mi-am dorit să am şi eu un astfel de grup. Am început sa dezvolt împreună cu cei care au fost cu acolo diverse activităţi mai mici sau mai mari, toate având scopul de a-i uni şi a forma un nucleu; acei tineri plini de entuziasm cu care să „răstorni” lumea. De-a lungul timpului am încercat diverse proiecte, însă niciodată o tabără, deoarece acest lucru implica mult mai multe resurse, însă ideea a rămas ascunsă undeva în subconştient. Momentul venirii Fondului Ştiinţescu în şcoala noastră a făcut-o să renască. Vulcanii au apărut ulterior…văzusem la o doamnă educatoare ideea de a experimenta cu copii diverse lucruri, printre care şi erupţia unui vulcan şi entuziasmul afişat de elevi m-a convins să pun în practică acest lucru.

Am cântărit repejor domeniile care se intersectează studiind această temă şi făcând legătură cu educaţia STEAM. Văzând că sunt multe au luat naştere „Vulcanii lumii”. Un mare aport la alegerea temei l-a avut şi fiica mea. Cu ani în urma primise un atlas în paginile căruia a descoperit vulcanii. A fost frapată de temă şi multă vreme mi-a vorbit despre curiozităţile legate de aceştia.

Impact REAL: Care este scopul proiectului?

Monica MITU: Creşterea atractivităţii disciplinelor ştiinţifice în rândul elevilor din oraşul Brezoi, prin transfer de cunoştinţe şi aplicaţii practice; conştientizarea membrilor comunităţii despre nevoia de a încuraja educaţia informală experienţială, pentru dezvoltarea oportunităţilor de viitor ale copiilor şi tinerilor; crearea machetei multidisciplinare „Vulcanii Lumii” şi (în perioada de sustenabilitate) a unui muzeu de geo-istorie naturală în aer liber.

Impact REAL: Ce este educaţia STEM, pe care o veţi desfăşura în timpul taberei?

Monica MITU: Pe lângă inteligenţa emoţională, educaţia STEM reprezintă un avantaj important pentru copii şi, din acelaşi motiv, aceasta trebuie integrată în dezvoltarea lor cât mai curând. Acronimul provine din limba engleză şi se referă la 4 subiecte: Science, Technology, Engineering şi Maths (ştiinţă, tehnologie, inginerie şi matematică).

Scopul acestei abordări este de a crea un mediu de învăţare în care copiii folosesc abilităţile din aceste domenii pentru a rezolva probleme reale. Provocările educaţiei STEM includ ideea de lucru în echipă, de dialog, de adresare a întrebărilor relevante, de căutare a informaţiilor importante şi de contextualizare a acestora în vederea descoperirii celor mai bune soluţii. În perioada taberei de vară vom încerca să atingem toate aceste aspecte şi sa îmbinăm cele 4 domenii cu aria artelor ducând STEM la următorul nivel, şi anume STEAM.

Impact REAL: Care erau cerinţele pentru alegerea mentorilor pentru tabără?

Monica MITU: Cea mai mare cerinţă pentru a face parte din echipa mentorilor a fost DORINȚA. Aceasta a venit la pachet cu puterea de implicare, descoperire, cunoaştere, capacitatea de a oferi, precum şi cu plăcerea de a fi înconjuraţi mereu de copii.

Impact REAL: Ce fel de tineri aleg să participe la activităţile din proiectul „Vulcanii lumii”?

Monica MITU: Iniţial şi-au exprimat dorinţa de a participa mai mulţi copii şi tineri. Cu timpul însă aceştia s-au autoselectat, deoarece, pentru a lucra într-un astfel de proiect trebuie să fii capabil să renunţi şi să accepţi, să ai iniţiativă şi să ştii să oferi.

Impact REAL: Ce fel de activităţi aţi pregătit pentru luna iulie?

Monica MITU: Luna iulie este dedicată exclusiv taberei de vară. În perioada 1-3 iulie am pregătit lansarea proiectului în cadrul festivalului LET’S MEAT. În zilele de vineri, sâmbătă şi duminică ne-am propus să îi ţinem ocupaţi pe cei mici cu multe activităţi distractive şi utile. Ne-am propus să îi învăţăm pe copiii care îşi însoţesc părinţii la festival pentru a asculta muzică de calitate, care este structura internă a unui vulcan, amplasând jetoane pe macheta construită de mentori în acest sens. Vom juca jocul „ţările”, atât de cunoscut în rândul copiilor, înlocuind numele de ţări cu nume de vulcani, ne vom întrece arătând „puterea uniunii” pentru a nu cădea în lava încinsă şi multe altele. Acestea sunt doar câteva dintre surprizele pregătite. Restul vor fi descoperite de copii în perioada de tabără.

Impact REAL: Ce vor învăţa tinerii din activităţile pregătite la Brezoi?

Monica MITU: În primul rând vor învăţa cum să lucreze în echipă, deoarece perioada de pandemie i-a îndepărtat foarte mult şi ei nu îşi mai doresc să socializeze. De asemenea, copiii îşi vor îmbogăţi bagajul de cunoştinţe generale cu noţiuni de geografie, istorie, matematică, fizică, chimie, biologie etc.

Impact REAL: De ce aţi ales oraşul Brezoi pentru această activitate?

Monica MITU: De ce Brezoiul? Pentru că la Brezoi lucrurile se întâmplă mereu! Eu sunt născută, crescută, formată în urbea de la poalele Ţurţudanului şi mi-am dorit ca şi copiii mei să îşi trăiască aici copilăria. Iniţial, Brezoiul nu promitea multe, însă, pentru ca lucrurile sa se întâmple trebuie ca noi sa fim cei care le dorim. Mi-am dorit ca tinerii din Brezoi sa aibă aceleaşi oportunităţi ca şi tinerii din oraşele mari. De aceea am luptat şi voi lupta în continuare ca acest lucru sa fie posibil. Mai mult, aici există înţelegere, colaborare şi susţinere.

Impact REAL: De ce preferă tinerii vâlceni oraşul Brezoi pentru a petrece timpul?

Monica MITU: Deoarece este un oraş în care, în ultima vreme, se întâmplă multe lucruri frumoase.

Impact REAL: Credeţi că autorităţile se pot implica mai mult în educaţia şi dezvoltarea tinerilor din judeţ?

Monica MITU: Categoric, DA. Întotdeauna este loc de mai bine, iar la Brezoi autorităţile se implică şi ne susţin permanent.

Impact REAL: Ce le transmiteţi persoanelor care vor să se dedice acţiunilor de dezvoltare pentru tineri?

Monica MITU: A lucra cu tinerii nu este uşor, însă este frumos! Cheia succesului este să le arătăm că îi susţinem şi le suntem alături, indiferent de ceea ce vor face. Trebuie să îi încurajăm să capete încredere atât în noi, dar mai ales în ei.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *