Virgil PÎRVULESCU: „Asta este politica din Primăria Râmnicu Vâlcea: politica ciupitului”

Proiectele propuse de opoziţia liberală din Râmnicu Vâlcea stârnesc scandaluri politice de amploare. Cel mai recent scandal cu tema unui proiect propus se referă la crearea unui nou after-school dedicat copiilor din oraş. Mircia Gutău nu a reacţionat pozitiv la propunerea liberală şi s-a opus total acestui proiect. Am discutat cu unul dintre iniţiatorii proiectului, viceprimarul Virgil Pîrvulescu, despre propunere, pentru a înţelege mai bine de ce primarul este atât de reticent cu privire la idee. 

Impact REAL: Aţi continuat demersurile pentru proiectul after-school? 

Virgil PÎRVULESCU: În grafic, ca să zic aşa cu ceea ce înseamnă proiectul de after-school, am redactat deja referatul. Acum suntem la acţiunea în oraş, unde, împreună cu cetăţenii municipiului, pe bază de semnături şi domiciliu al fiecărui semnatar, vor trebui să vină în întâmpinarea acestui proiect. Ne propunem să strângem 1000 de semnături pentru ca proiectul să aibă greutate şi pentru ca şi ceilalţi consilieri care formează majoritatea în Consiliul Local acum să înţeleagă faptul că noi, cetăţenii municipiului Râmnicu Vâlcea, ne dorim alt gen de administraţie în oraşul acesta, adică un after-school care este dorit de marea majoritate a cetăţenilor. Am avut şi prima şedinţă de lucru cu echipa angrenată în a ieşi pe stradă şi ne vom întâlni cu cetăţenii. Mai mult decât atât, avem organizate activităţi la sediul partidului, la Organizaţia Municipală PNL, pentru cetăţenii care doresc să treacă pe acolo. Avem toţi colegii angrenaţi şi sperăm ca, până în data de 15 să depunem la registratura primăriei proiectul de hotărâre privind acest after school.  

Ar fi ideal să strângem 10.000 de semnături, dar ar trebui să luăm în calcul că cetăţenii oraşului, marea majoritate, sunt plecaţi în concediu. M-a surprins plăcut implicarea râmnicenilor şi dorinţa dumnealor de a face parte din proiect. 

Impact REAL: De ce a fost primarul Mircia Gutău atât de reticent cu privire la acest proiect? 

Virgil PÎRVULESCU: Primarul este reticent la orice proiect bun. Primarul niciodată nu o să fie de acord cu altceva decât ceea ce îşi doreşte, dumnealui este un tip egoist. Din punctul meu de vedere este un tip care cheltuie nechibzuit banii oraşului. Alţii construiesc autostrăzi pe munţi, prin munţi, pe sub mări şi noi nu suntem în stare în oraşul nostru să facem un simplu proiect. Cetăţenii sunt deja destul de deranjaţi, pentru că acum practic văd efectele administraţiei anterioare şi a celor 2 ani de mandat ai lui Mircia Gutău.  

Stând de vorbă cu alţi colegi din Consiliul Local care fac parte din alte formaţiuni politice, constat că nici dumnealor nu îşi doresc să mai meargă în această alianţă, dar înţelegerea între şefii celor două parte, Mircia Gutău şi Costi Rădulescu reprezintă planuri făcute, şi dumnealor nu îşi riscă mandatul de consilier, chiar dacă opinia lor este diferită faţă de aceste proiecte pe care le vedeţi supuse pe ordinea de zi. Spune un proverb: un gospodar îşi face vara sanie şi iarna car. Noi nu suntem pregătiţi niciodată. În oraşul nostru cheltuim banii ca la prima vijelie, totul se face haotic. Nu poţi spune despre Râmnicu Vâlcea că este un oraş urât, dar poate fi şi mai frumos cu bani mult mai puţini. Banii cheltuiţi aşa, la îngrămădeală, pe schimbări de flori şi tot felul de panseluţe şi nebunii pot fi utilizaţi în alte zone de dezvoltare. Din păcate primarul nu poate să facă acest lucru deoarece nu are capacitatea nici intelectuală, nici profesională, să poată să gândească pe termen lung. Asta s-a demonstrat, toată lumea s-a convins. Până la urmă şi vârsta îşi spune cuvântul, un om care a trecut de 65 de ani nu mai are acea forţă şi nici limpezimea gândurilor ca să poată contribui la dezvoltarea pe termen lung a oraşului. 

Impact REAL: Ar fi fost proiectul pentru achiziţionarea terenurilor cu scopul de a construi un bazin de înot eligibil şi relevant pentru râmniceni? 

Virgil PÎRVULESCU: Am demonstrat şi o mai demonstrez încă o dată: vorbim iar de dezvoltarea oraşului pe termen lung. Am cheltuit 7 milioane de euro, care înseamnă 35 de milioane de lei. Noi avem nevoie de un bazin olimpic la Râmnicu Vâlcea. Într-o discuţie cu Mircia Gutău, spunea că a găsit şi dumnealui o firmă la Sibiu, care vine cu soluţia prin care acea impermeabilitate pentru bazinul olimpic de la Ostroveni poate fi rezolvată, dar el nu are încredere. Primarul mai nou pune la îndoială şi capacitatea firmelor de specialitate cu privire la acest proiect, pricepându-se la toate. El nu mai are treabă cu ingineri, nu mai are treabă cu economişti, Mircia Gutău le ştie pe toate, el este un fel de tătuc. Între timp ne batem joc de locaţia de la Ostroveni. Acum se schimbă proiectul şi facem o sală de sport într-un loc unde s-au investit deja 7 milioane de euro. Avem nevoie de un proiect integral, cu bazin olimpic în Râmnicu Vâlcea, nu câteva piscine mici. 

Impact REAL: În momentul actual, ce taxe mari plătesc râmnicenii, care pot fi micşorate de administraţia locală? 

Virgil PÎRVULESCU: Noi, cei de la PNL, când aveam majoritate în Consiliul Local, am reuşit împreună cu cei de la USR să reducem taxele pe proprietate pentru persoanele fizice şi, mai mult decât atât, am reuşit să reducem impozitul pe clădirile persoanelor juridice. Cumva trebuia să-i degrevăm pe oameni, pentru ca banii utilizaţi din aceste economii să meargă spre rezolvarea problemelor în cadrul societăţilor. Cum a reuşit Mircia Gutău să preia controlul în Consiliul Local, primul lucru pe care l-a făcut a fost să mărească impozitele şi taxele aferente proprietăţilor. Mai mult decât atât, aţi observat şi dumneavoastră cum creşte astronomic preţul gunoiului, preţul apei, preţul canalizării. În dezbaterea de la şedinţa de Consiliu Local, şedinţa ordinară din iunie, am demonstrat cu subiect şi predicat că habar nu are să gestioneze eficientizarea activităţii de la Apavil. Au venit cu nişte argumente care s-au întors împotriva lor, au spus că ei cresc preţurile la apă pentru că aşa le-a impus Banca Mondială. Cea mai mare minciună posibilă. 

Mircia Gutău nu se înconjoară de oameni inteligenţi pe lângă dumnealui. Are lângă el numai „yesmeni”, eventual oameni care pot să ciupească câte ceva. Asta este politica din Primăria Râmnicu Vâlcea: politica ciupitului. 

Impact REAL: De ce Brezoi are atât de mult succes pentru tineri, însă Râmnicu Vâlcea nu reuşeşte să atragă un asemenea public? 

Virgil PÎRVULESCU: Pentru că oraşul Brezoi are un primar care nu este nici inginer, nici economist şi care nu a afirmat niciodată că le ştie pe toate. Primarul de la Brezoi a luat lângă dumnealui nişte oameni tineri, care au venit cu o idee de dezvoltare a unei zone de turism pe o anumită categorie, adică a spectacolelor. Primarul a pus Brezoi pe harta lumii, în acel oraş vin cetăţeni din toate statele Uniunii Europene pentru că au auzit de spectacole. Întrebaţi-vă de ce nu vin investitorii la Râmnicu Vâlcea. Cu toţi oamenii cu care stau de vorbă cu privire la relocarea business-ului în Râmnicu Vâlcea spun că ei nu vin pentru că trebuie să împartă rezultatul muncii cu Mircia Gutău. Este genul acela de cămătar care vine în fiecare lună să îşi ia dreptul. Îl mai are şi pe Gheorghiu lângă el pentru că este căţeluşul şi păpuşica lui de casă, care este hrănit cu mici firimituri. A devenit un mic lătrău care este ancorat la caşcavalul de la Primăria Râmnicului. 

Impact REAL: Către ce fel de evenimente culturale aţi redirecţiona dumneavoastră banii din bugetul local? 

Virgil PÎRVULESCU: Depinde ce tip de spectacol alegi, te duci spre zona de concerte sau te duci spre zona de teatru. Depinde şi ce locaţie ai, şi pentru asta trebuie să stabileşti o locaţie în care să ai toate resursele necesare acolo, începând de la reţeaua de curent de la ce vreţi, de la toalete, de la absolut totul pentru cetăţeni. Zona de la Feţeni, care este o zonă excepţională din punct de vedere al amplasamentului şi cu o investiţie minimă, este foarte bună. Ar trebui refăcut carosabilul care s-a surpat de 4 ani şi nici până acum nu a fost reparat, şi ar mai trebui rezolvată problema levigatului care vine de la groapa de gunoi de sus, care se varsă ilegal în canalizarea oraşului, şi avem probleme. 

Aceste costuri sunt infime, comparativ cu sumele cheltuite astăzi pentru tot felul de evenimente, pentru că aceste spectacole vor produce venituri oraşului Râmnicu Vâlcea. Dimpotrivă, nu se vor face cheltuieli de la buget. Ideal este să aduci în Râmnicu Vâlcea foarte mulţi turişti şi să ai o structură de cazare, unde trebuie să-i preiei şi să ai tot ce înseamnă spaţii de alimentaţie publică, restaurante, puburi, terase, să fie pline de turişti. Dar pentru asta trebuie să ai un oraş organizat şi pus la punct. Totul trebuie să fie într-o simbioză, de aşa manieră încât lumea să se simtă confortabilă şi mândră. 

Impact REAL: Are vreun merit administraţia locală pentru rezultatele excepţionale ale elevilor din examene? 

Virgil PÎRVULESCU: Păi, dacă avea vreun merit, administraţia locală se înghesuia să acorde burse tuturor copiilor, nu doar celor care au anumite medii. Aşa cum aţi văzut, politicienii se înghesuiau pentru campionul mondial la înot, în jurul lui David Popovici. Cam asta este practica politicienilor. În mod normal, un politician trebuie să asigure confortul copilului, şi atunci când este de lăudat să stea în spate. De felicitat trebuie felicitaţi copiii, părinţii şi dascălii. Primăria şi politicienii n-au ce căuta, aceştia să stea în spate, pentru că nu au venit cu bani de acasă să îi felicite. Banii sunt ai municipiului Râmnicu Vâlcea, ai cetăţenilor municipiului Râmnicu Vâlcea.  

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *