SC River Plaza Mall SRL a înregistrat anul trecut pierderi de 3,68 milioane de lei, la o cifră de afaceri netă de 9,2 milioane de lei
Prin publicarea rezultatelor financiare obţinute anul trecut de către SC River Plaza Mall SRL din Bucureşti, proprietara clădirii River Plaza Mall din Râmnicu Vâlcea, se confirmă că firma a avut în continuare pierderi şi datorii mari. Astfel, societatea a înregistrat în 2021 pierderi de 3,68 milioane de lei, datorii totale de 98 milioane de lei, cifră de afaceri netă de numai 9,2 milioane de lei, iar veniturile totale ale SC River Plaza Mall SRL au fost de 9,7 milioane de lei.
La data de 31 decembrie 2021, societatea avea următoarele elemente de bilanţ: active imobilizate – 98 milioane de lei, creanţe – 8,2 milioane de lei, un capital social subscris şi vărsat de 38,3 milioane de lei, nici un salariat şi tipul de activitate „Dezvoltare (promovare) imobiliară”. Spre comparaţie, în 2020, SC River Plaza Mall SRL a avut pierderi de 6,1 milioane de lei, datorii totale de 94 milioane de lei, afaceri de 8,3 milioane de lei, iar veniturile totale ale SC River Plaza Mall SRL au fost de 8,7 milioane de lei.
La începutul acestui an, omul de afaceri turc Omer Susli, proprietarul magazinelor de decoraţiuni interioare Homelux, a cumpărat centrul comercial River Plaza Mall din Râmnicu Vâlcea de la dezvoltatorul imobiliar portughez Sonae Sierra, aflat la primul exit pe piaţa românească. Sonae Sierra, care mai deţine mall-ul ParkLake din Bucureşti, a intrat pe piaţa românească în 2007 prin achiziţia River Plaza Mall de la compania românească Setler Mina, într-o tranzacţie de 42 milioane de euro.
Pentru a susţine afacerea, compania portugheză a contractat în 2008 un credit de la BRD, al cărui sold era de 17,26 milioane de euro. Acum, omul de afaceri Omer Susli a preluat părţile sociale deţinute de Sonae Sierra în SC River Plaza Mall SRL contra sumei simbolice de 1 euro şi a cumpărat creditul bancar al BRD printr-o cesiune de creanţe la un anumit preţ.
River Plaza Mall a fost inaugurat în noiembrie 2006, are o suprafaţă închiriabilă de 11.449 de metri pătraţi, întinsă pe 5 etaje, aproape 100 de magazine şi restaurante şi 203 locuri de parcare. Cel mai important chiriaş al mallului este Carrefour Market. Până să vândă River Plaza Mall, compania Sonae Sierra a realizat un aport de capital social străin din Olanda în sumă de 720.000 euro pentru SC River Plaza Mall SRL, proprietarul clădirii River Plaza Mall din Râmnicu Vâlcea.
În anul 2007, atunci când a cumpărat River Plaza Mall, grupul portughez Sonae Sierra a raportat un profit consolidat net global de circa 164 milioane de euro, în creştere cu 17% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Rezultatele financiare ale companiei au fost consolidate de achiziţiile unor noi centre comerciale şi prin creşterea valorii proprietăţilor imobiliare, deţinute în patru ţări. În cursul lunii mai 2007, River Plaza Mall Râmnicu Vâlcea a fost vândut unei companii mixte din Portugalia şi Marea Britanie contra unui preţ de 42 milioane de euro.
Magazinul din Râmnicu Vâlcea, locul 62 în topul mall-urilor din România
River Plaza Mall ocupă locul 62 în topul mall-urilor cu cele mai mari venituri din România în 2020. În 2020, centrul comercial a generat din chirii 1,7 milioane de euro şi a marcat o pierdere de 1,2 milioane euro, mai mare decât în anul financiar anterior.
Omul de afaceri turc a mai cumpărat, anul trecut, şi centrul comercial Vitantis Shopping Center din Bucureşti de la fondul de investiţii Revetas Capital, într-o tranzacţie de circa 20 milioane de euro. Susli spune că a început discuţiile pentru achiziţia Vitantis în 2019, după care acestea au fost întrerupte în 2020, pentru a finaliza tranzacţia la începutul acestui an.
„Ne uităm la mai multe proiecte de tip mall din România şi aşteptăm şi proiecte mai noi care vin pe piaţă. Încă nu am început un due diligence oficial, dar vrem să mai achiziţionăm şi malluri şi strip malluri din oraşe mari. Proiectele mici ne interesează doar dacă sunt foarte atractive”, a mai adăugat Omer Susli.
Anul trecut, investitorul a mai cumpărat de la Portico Investments 5 proiecte de retail de dimensiuni reduse în Tulcea, Râmnicu Vâlcea, Drobeta-Turnu Severin şi Bârlad închiriate de Penny Market, MOL România, Jysk, Altex, Ingrimar, Adidas, Romstal şi Pepco. Tranzacţia a fost de circa 8 milioane de euro. După ce Omer Susli a vândut reţeaua de magazine de bricolaj Praktiker către Kingfisher, cumpărătorii au anunţat că închid unităţile din Focşani, Bacău şi Ploieşti. Magazinele din Focşani şi Ploieşti au fost redeschise de Susli sub un nou brand de bricolaj, denumit Homelux, pe care acesta vrea să îl dezvolte. Susli este şi unul dintre acţionarii care susţin One United Properties.
Alături de Ionuţ Dumitrescu, el deţine clădirea de birouri One Victorie Center din centrul Bucureştiului, aflată în proces de vânzare către grupul ungar Indotek. Susli a fost preşedinte al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci din România (TIAD).
Principalul proiect românesc al Sonae Sierra este ParkLake din Bucureşti a cărui poveste a început în 2007, când firma irlandeză Caelum Development, controlată de fraţii David şi Derek Sharkey, a cumpărat de la omul de afaceri român Eduard Ioan Dan Romalo terenul de 8,2 hectare pe care a funcţionat în trecut baza sportivă Spartac din cartierul Titan la un preţ de 53 milioane euro.
Ulterior, Caelum a intrat într-un parteneriat de tip joint-venture (50%-50%) cu Sonae Sierra pentru dezvoltarea mallului ParkLake. Costul de dezvoltare al ParkLake a fost de 180 milioane euro, din care 83 milioane euro au fost obţinuţi de la un grup de finanţatori format din OTP Bank Ungaria, OTP Bank România şi banca austriacă Hypo Gruppe Bank.