S-a semnat contractul cu finanţare europeană pentru anveloparea blocurilor din Băile Olănești

Proprietarii apartamentelor din Olăneşti au posibilitatea de a beneficia de locuinţe mai bine protejate şi de a plăti mult mai puţin pentru costurile curente de întreţinere, în urma unui proiect de reabilitare termică a blocurilor pentru care, pe data de 1 august 2022, primarul Sorin Vasilache a semnat contractul de finanţare.

Lucrările vor fi finanţate de Uniunea Europeană în totalitate, în cadrul PNRR, componenta 5 – „Renovare integrată/renovare energetică moderată sau aprofundată a clădirilor rezidențiale multifamiliale” pentru blocurile: Bloc I, Bloc  II, Bloc III şi Bloc IV din Băile Olăneşti.

„În cadrul PNRR, prin această componentă am depus trei proiecte, dar primul proiect include renovarea a patru blocuri. Mai avem celelalte 5 blocuri care sunt incluse în alte două proiecte pentru care aşteptăm să semnăm contractele de finanţare cât se poate de repede. Pentru reabilitare termică a blocurilor: Bloc  I, Bloc II, Bloc III şi Bloc IV din Băile Olăneşti. Am semnat un contractul de finanţare în valoare de 27 de milioane de lei. Urmează procedura de obţinere a avizelor în vederea emiterii autorizaţiei de construire, întocmirea studiului de fezabilitate şi proiectarea.  A fost o muncă titanică şi contra cronometru  pentru a avea documentele necesare la timpul oportun, studiul geotehnic, expertiza tehnică la clădire, auditul energetic, documentele de proprietate, însumate au fost mai multe acte pe care a trebuit să le avem  şi pe care le-am depus”, a explicat primarul oraşului Băile Olăneşti, Sorin Vasilache. 

În cadrul reabilitării termice a unui bloc sunt prinse lucrări ample

În cadrul proiectului de reabilitare termică a blocurilor vor fi cuprinse lucrări ample privind izolarea termică a pereţilor exteriori ai blocurilor, înlocuirea tâmplăriei exterioare existente, inclusiv a celei aferente accesului în blocul de locuinţe, termoizolarea teraselor, a planşeului peste ultimul nivel în cazul existenţei şarpantei, închiderea balcoanelor cu tâmplărie termoizolantă, inclusiv izolarea termică a parapeţilor, izolarea termică a subsolului, lucrări de reabilitare termică a sistemului de încălzire, reabilitarea şi modernizarea instalaţiei de distribuţie a agentului termic privind încălzirea şi apa caldă de consum, lucrări de reabilitare termică a sistemului de furnizare a apei calde de consum, instalarea, după caz, a unor sisteme alternative de producere a energiei din surse regenerabile: panouri solare termice, panouri solare electrice, pompe de căldură sau centrale termice pe biomasă, inclusiv achiziţionarea acestora.

Staţii pentru încărcarea vehiculelor electrice

Tot cu bani europeni, la Olăneşti, primarul Sorin Vasilache depune documentaţia unui proiect pentru instalarea, în parcarea din Parcul Central, a două aparate pentru încărcare electrică a autovehiculelor: „Am înţeles că mai întâi trebuie construită infrastructura în acest sens fiindcă, ulterior, ni se va da posibilitatea achiziţionării unor microbuze electrice care ne-ar fi de mare ajutor pentru transportul elevilor”, a explicat primarul oraşului Băile Olăneşti, Sorin Vasilache.

Primarul oraşului Băile Olăneşti, Sorin Vasilache, a atras fonduri prin PNI „Anghel Saligny” privind modernizarea mai multor străzi din Olăneşti de peste 14 milioane de lei

Prin PNI „Anghel Saligny”, administraţia locală din Olăneşti a obţinut finanţare  pentru proiectul care cuprinde modernizarea drumului de legătură dintre Olăneşti şi comuna Muereasca, strada Glodeanu, în lungime de 2 kilometri. Este un proiect complex, ne spune primarul, în cadrul căruia sunt prinse lucrări de betonare, amenajare rigole și traversări pentru preluarea apelor pluviale şi asfaltare. De asemenea, şi strada Comanca pe o lungime de 2 kilometri va intra în acest program guvernamental cu lucrări de asfaltare, amenajare a trotuarelor şi rigole. Tot în acest program este prinsă şi o porţiune de drum care porneşte de la Izvorul 24 până la intersecţia cu drumul judeţean 656, la Cabana Direcţiei Silvice, care va fi modernizat. În total, pe acest program de finanţare guvernamental „Anghel Saligny” sunt prinşi aproximativ 4,5 kilometri de drumuri pentru asfaltare, dar şi consolidarea unui pod peste pârâul Olăneşti, în zona localităţii Comanca.

Primarul aşteptă finanţarea proiectului de apă şi canalizare a judeţului

„Suntem incluşi în POIM, derulat prin ADI Apa Vâlcea, Consiliul Județean Vâlcea şi Apavil, pentru obţinerea finanţării pentru care s-au aprobat indicatorii tehnico-economici ai proiectului și urmează să fie semnat contractul de finanţare între Ministerul de Resort şi SC Apavil, cu certitudine contractul va fi semnat, pentru că s-au depus toate clarificările, s-a primit confirmarea şi fiecare Unitate Administrativă inclusă în acest proiect a transmis Hotărârile de Consiliu cu indicatorii tehnico-economici şi cu toate documentele care au fost cerute de minister şi acum, practic nu ar mai fi nici un motiv. Urmează să se semneze contractul şi ulterior procedura de achiziţie a serviciilor. Noi avem un proiect cu o valoare de 2 milioane de euro, lucrări rămase nefinalizate pe care le-am avut prin POST Mediu – conectare 100% a localităţii, lucrări care pot continua în localitatea Olăneşti şi în localitatea componentă Cheia”, declară primarul oraşului Băile Olăneşti, Sorin Vasilache.

În cadrul acestui proiect al judeţului sunt prinse lucrări de extindere a reţelei de canalizare, toate branşamentele la reţeaua de apă, racordul la sistemul de canalizare, dar şi staţiile de pompare pe străzile unde apa nu are suficientă presiune pentru a ajunge la gospodării.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *