Călimăneşti, un puzzle cu 6 piese pe care Florinel Constantinescu l-a pus pe harta turistică a României

Oraşul staţiune Călimăneşti se prezintă ca o destinaţie tot mai căutată, unde tot mai multe spaţii de cazare sunt disponibile pentru numărul în creştere al turiştilor care vin să se relaxeze şi să îşi trateze afecţiunile în bazele balneoclimaterice cu ape termale binefăcătoare.

Staţiunea s-a remarcat în ultimii ani prin locaţii excelente pentru vacanţe relaxante, dar şi pentru tratamente de diferite feluri. Oraşul a devenit un adevărat centru cultural, religios şi turistic, ajungând să petreacă anumite weekenduri cu „casa închisă”, respectiv cu toate locurile de cazare ocupate.

Aici pot fi găzduiţi zilnic aproximativ 5000 de turişti, acest număr reprezentând spaţiile de cazare înregistrate, iar numărul acesta este în creştere. 

Un lucru este cert: Călimăneştiul este într-o continuă dezvoltare, iar acest lucru se face pas cu pas, „din aproape în aproape”, cum îi place primarului să spună. În planurile acestuia sunt prevăzute noi proiecte pentru dezvoltarea atât a bazelor de agrement cât a celor de tratament, fiindcă majoritatea turiştilor vin la Călimăneşti pentru tratament, însă, în ultimul timp, a luat amploare şi turismul de recreere, care foloseşte apele geotermale prin piscine sau ştrandurile care s-au construit în ultimul timp. 

Amploare a luat şi turismul monahal, Călimăneştiul fiind o localitate cu cinci mănăstiri, toate extrem de căutate. Prin urmare, în cursul săptămânii staţiunea găzduieşte turişti veniţi la tratament, însă, în week-end numărul turiştilor se dublează, iar numărul mare de turişti aduce la primărie solicitări privind construirea de noi pensiuni sau noi hoteluri. 

La Călimăneşti trendul este foarte clar, în sensul că, an de an, numărul turiştilor este în creştere semnificativă

În acest sens, primarul oraşului-staţiune, Florinel Constantinescu identifică şi atrage fonduri pentru proiecte de anvergură, promovează oraşul şi susţine organizarea cât mai multor evenimente interesante în Călimăneşti, astfel încât, laolaltă cu localnicii, turiştii care vin în umăr tot mai mare să nu se plictisească.

Strategia primarul Florinel Constantinescu este structurată astfel încât actorii locali să îşi coordoneze eforturile în beneficiul întregii comunităţi, deoarece scopul administraţiei publice locale din Călimăneşti este ca oraşul să urce mult mai sus în clasamentul naţional.

Clădirile vechi, în proces de modernizare 

La Călimăneşti se lucrează la reabilitarea şi modernizarea Casei de Cultură „Florin Zamfirescu” şi la Centrul Multifuncţional sau mai bine spus fostul dispensar care se află în zona Casei de Cultură. Clădirea este în lucru şi va avea destinaţia de centru cultural afiliat Casei de Cultură, în cadrul căruia se vor amenaja săli de artă şi ateliere de literatură, pictură, teatru sau muzică. Locaţia completează foarte bine zona de cultură călimăneşteană, alături de Casa de Cultură. Trebuie să subliniem că, la Călimăneşti, în fiecare an se desfăşoară două tabere: una de teatru, iar cealaltă de pictură, fiind astfel nevoie de construirea acestor spaţii care să fie dedicate acestor tabere, şi nu numai. Astfel, la Călimăneşti, tot ceea ce înseamnă cultură va fi concentrat într-un singur loc. Pe lângă aceste edificii aflate în plin proces de modernizare, un loc dedicat culturii este şi biblioteca orăşenească, unde evenimentele se desfăşoară într-un cadrul bine amenajat.

De câţiva ani, cei veniţi în staţiunea de pe Valea Oltului au numeroase posibilităţi de a-şi petrece timpul liber

În Parcul Central al localităţii există posibilitatea de a avea acces la drumul de cură care duce către zona Căciulata. Tot aici, în Parcul Central, există scena care găzduieşte spectacole organizate, dar şi biblioteca. Pe lângă Catedrala care este lângă Primăria Călimăneşti turiştii sunt atraşi în număr mare la Mănăstirea Ostrov, pe insula din faţa Parcului Central, o zonă care strânge mult din bijuteriile arhitecturale, dar şi istorice ale localităţii. 

Pe lângă apele termale, Oraşul Călimăneşti care se întinde pe 10.500 de hectare, se poate mândri cu peste 7500 de hectare de pădure, iar primarul îşi doreşte să ofere localnicilor, dar şi turiştilor mult mai multe zone verzi sau împădurite, prin proiecte de mare anvergură. Dorinţa sa este de a înfiinţa o pădure-parc, chiar lângă Parcul Central, de peste 20 de hectare. În acest sens, administraţia locală insistă de mult timp să ia în proprietate drumul care trece prin Parcul Naţional, de la Păuşa până sus, la Mănăstirea Stânişoara. Nu s-a reuşit acest lucru, dar într-un final se va concretiza, fiindcă acest drum este un traseu care ar putea fi pus la dispoziţia turiştilor.

Proiectul de amenajare a parcului de recreere presupune că zona respectivă va fi dotată cu mobilier urban, cu iluminat public, alei pietonale şi alei pentru biciclişti, cu foişoare de observare, cu locuri de joacă pentru copii, cu zone pentru sport şi zone tematice, mai ales pentru copii.

Acestea sunt doar o parte dintre proiectele importante ale primarului Florinel Constantinescu fiindcă aici, la Călimăneşti, modernizarea infrastructurii turistice a pornit de acum câţiva ani.

Seaca, noul cartier turistic 

Una dintre cele mai importante investiţii ale administraţiei locale din Călimăneşti este amenajarea zonei de la Seaca, pe care primarul Florinel Constantinescu o pregăteşte pas cu pas. Este un proiect extrem de ambiţios, care va rezolva nu doar problema spaţiilor de cazare, ci va introduce practic întreaga zonă în circuitul turistic: „Este cea mai importantă investiţie la care noi ne-am gândit, atât ca importanţă pentru dezvoltarea localităţii Călimăneşti, dar şi ca zonă de interes, existând posibilitatea dezvoltării zonei de sud a staţiunii”, afirmă primarul Florinel Constantinescu.

Proiectul pregătit în acest sens are în vedere două foraje de extracţie a apei geotermale, unul în Căciulata, iar celălalt la Seaca.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *