Deputatul PSD Ștefan Ovidiu Popa, un pion care demonstrează cum funcționează caracatița recomandărilor politice în instituțiile statului

A fi reprezentant al unui grup de oameni este cu siguranță dificil și ar trebui să necesite o doză de asumare a funcției destul de ridicată. Trebuie să ai cunoștințele necesare ale oamenilor care fac parte din grup pentru a avea succes în a-i reprezenta pe oamenii care te-au împuternicit în orice colț de lume, fie că vorbim despre România, Europa sau alte țări de pe alte continente.

Așa cum există în orice sistem democratic, reprezentanții politici sunt aleși de populație pentru a vota în Parlament diverse legi care ajută sau nu bunul mers al țării. Românii aleg deputați și senatori pentru a face cele mai bune alegeri în locul lor. Din păcate, alegerile la îndemână sunt puține, și locuitorii județului Vâlcea au ales ce au preferat, în funcție de partid. Fie că omul de rând alegea PSD sau PNL, cam tot același lucru reprezenta pentru că, de obicei, politicienii se aseamănă unii cu alții, și merg toți pe linia partidului care i-a pus pe listă.

Alegerile parlamentare din 2020 au reprezentat pentru vâlceni o nouă ocazie pentru a alege oamenii reprezentanți de drept ai județului în Parlament. Am decis să îi analizăm pe fiecare dintre aceștia pentru a împrospăta memoria despre reprezentanții aleși acum 2 ani, având în vedere faptul că ies la suprafață doar în timpul alegerilor.

Actualii reprezentați vâlceni în Parlament sunt: Daniela Oteșanu (PSD), Eugen Neață (PSD), Ștefan Ovidiu Popa (PSD), Cristian Buican (PNL), Laurențiu Nicolae Cazan (PNL), Ion-Marian Lazăr (USR).

Tipul bun la toate, cu burta pe carte

Ștefan Ovidiu Popa este cel mai tânăr deputat care reprezintă Vâlcea în Parlament, din partea Partidului Social Democrat. Acesta are vârsta fragedă de 37 de ani și este deputat încă din anul 2016, adică de la 31 de ani. Știe trei limbi, dar doar engleza o stăpânește mai bine.

Potrivit CV-ului, le are pe toate: comunicativ, abilități de comunicare și relaționare interpersonală, disponibilitate pentru lucrul în echipă, prietenos, sociabil, corect, deschis spre noi abilități, experiență bună a managementului de proiect și al echipei, consideră că are spirit de echipă (are experiența muncii în echipă încă din facultate, este un mod de a rezolva eficient sarcinile și, în același timp, să atragă și să țină lângă dânsul colegii), organizat, spirit de inițiativă, rezistență la stres, adaptabil, bun colaborator, calm, liniștit.

A terminat liceul în 2004 la Liceul Teoretic Carol I din municipiul Fetești, județul Ialomița, iar după aceea a ales să realizeze licența pe științe economice la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, Universitatea din Craiova. De asemenea, a terminat un curs psiho-pedagogic la Universitatea din Craiova, iar concomitent a mai făcut o licență în științe juridice, finalizându-le pe ambele în 2008. Totuși, acesta lucra încă din anul 2007 la o firmă din Râmnicu Vâlcea cu funcția de colaborator, job de la care a plecat în 2009.

A mai făcut un curs de formare ca mediator în Craiova și a obținut în 2015 un certificat de manager de proiect. Prin 2017 a participat la un program postuniversitar de formare și dezvoltare profesională în securitate și bună guvernare în domeniul Științe militare, informații și ordine publică la Colegiul Național de Apărare, Universitatea Națională de Apărare „Carol I”.

Parcursul carierei, cu teme politice

Cum spuneam mai sus, în 2009 pleca de la un job de colaborator de la o firmă din Râmnicu Vâlcea, iar apoi mai petrecea un an la S.C. Total Invest în funcția de consilier juridic. Prin 2010 se angajează ca economist pentru trei ani la altă firmă, iar în 2013 promovează la altă funcție, în aceeași firmă. A avut și un birou de mediator timp de doi ani, între 2014 și 2016, dar a decis să suspende subit activitatea.

Desigur, anul 2016 a reprezentat un moment de cotitură în viața domnului Popa deoarece a intrat în brațele politicii, având funcția de consilier județean vâlcean între iunie 2016 și decembrie 2016.

Desigur, lucrurile nu erau așa de simple. De fapt, potrivit unei declarații de interese din 2014, acesta era vicepreședinte TSD Vâlcea și candida la acea vreme pentru funcția de membru în Parlamentul European. Avea tangențe cu politica înainte de a intra în Consiliul Județean Vâlcea. Acesta câștigase funcția de deputat la alegerile parlamentare din 2016, iar între 2016 și 2017 a obținut funcția de președinte interimar la TSD Vâlcea. Desigur, cariera juridică care începuse în viața lui Ștefan Popa Ovidiu se destrămase pentru că a ales un viitor mai sigur: cariera politică.

Relațiile cu alți politicieni

A fost consilier județean pentru o scurtă perioadă de timp, însă nu a obținut acest post întâmplător. Cumnatul lui Ștefan Ovidiu Popa este chiar fratele lui Constantin Rădulescu, președintele Consiliului Județean Vâlcea, adică Lucian Rădulescu. Acesta ar fi fost recomandat de domnul Rădulescu pentru funcția de consilier județean. Parcă acum se înțelege mai bine de unde a plecat povestea politică a domnului Popa, căci era mult prea întâmplător să ajungi din jurist/economist.. direct politician.

Lucian Rădulescu și Ștefan Ovidiu Popa.

Cel care i-a stat în permanență alături a fost chiar fratele său, cu care a condus inițial destinele tinerilor social-democrați și care l-a ajutat în ascensiunea sa. Cum în politica românească nimic nu se face pe gratis, Lucian Rădulescu, 38 de ani, a fost recompensat pentru munca de partid. Profesional vorbind, se știe despre el doar din 2014, când încă mai trăia fostul lider Ion Cîlea, și când a obținut postul de director de sucursală, la Olănești, al Societății de Tratament Balnear și Recuperare a Capacității de Muncă SA (TBRCM SA) – cea mai importantă companie hotelieră din domeniul turismului balnear din România, potrivit Wikipedia, care are ca unic acționar Casa Națională de Pensii Publice. 

În ultimii ani, potrivit propriilor declarații de avere, publicate pe site-ul instituției, Lucian Rădulescu apare ca director de sucursală și director general al aceleiași companii. În 2018 a fost promovat în locul unui fost pensionar de lux – colonelul SRI în rezervă Anton Toni Smîdu, care a condus instituția din 2014. 

La capitolul venituri apar și cele obținute din jobul de consilier parlamentar. La finele anului trecut a fost înlocuit la șefia TBRCM de un liberal. Cel mai probabil, s-a întors în funcția de director de sucursală.

De remarcat ar mai fi și faptul că, în timp ce fratele său este președinte de organizație județeană, Lucian Rădulescu ocupă funcția de vicepreședinte în aceeași structură.

Câteva cuvinte despre Lucian Rădulescu, menționate în publicația adevărul.ro

Să nu excludem relațiile cu partenerii din Vâlcea, adică Daniela Oteșanu, Constantin Rădulescu, Eugen Neață și alți social-democrați sau ecologiști.

Deputatul Ștefan Ovidiu Popa, alături de președintele Consiliului Județean Vâlcea, Constantin Rădulescu.

Firma Servcet, metoda de a vărsa banii publici în afaceri private cu angajați politicieni

Subiectul despre firma Servcet este mult mai larg decât simpla menționare a faptului că deputatul Ștefan Ovidiu Popa a fost angajat aici. Aceasta a fost înființată în 2008 ca societate pe acțiuni în baza unei hotărâri generale a Acționarilor a Societății CET Govora. Reprezentantul acestei firme în AGA a fost Ștefan Prală, un politician vâlcean cunoscut.

Ștefan Prală a candidat la alegerile parlamentare din 2012 din partea ARD-PDL. Acesta a fost consilier județean vâlcean și director Hidroserv SA Vâlcea. A trecut prin două partide, PSD și PDL. În 2009 a demisionat din PSD și s-a înscris în PDL. În 2017 a preluat sarcinile și responsabilitățile funcției de director la Administrația Bazinală de Apă Olt. Acesta ar fi fost numit politic în mai multe funcții ale instituțiilor statului. De asemenea, este cunoscut ca un apropiat al primarului din Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău. În prezent, acesta face parte din Partidul Ecologist Român, făcând parte din echipa Gutău.

Această firmă a câștigat o sumă de bani din partea CET Govora pe parcursul anilor. Să fii salariat acolo în timp ce banii statului sunt pur și simplu turnați în lucrări peste lucrări este o adevărată mină de aur. Potrivit unui raport publicat pe site-ul oficial al instituției, CET Govora a plătit între anii 2010 și 2015 suma de 29,5 milioane de lei către Servcet. Firma a avut angajați în funcții administrative politicieni atât de la PNL, cât și de la PSD.

Nu se poate spune nici că s-a făcut treabă cu această firmă deoarece CET Govora a ajuns în insolvență și mai devreme sau mai târziu va intra în faliment. Dacă se întreabă cineva cum reușesc să câștige politicienii atât de mulți bani, cam aici este un exemplu clar: avantajele funcțiilor politice în societăți cu salarii din banii statului.

Parcursul economic al firmei Servcet de la înființare până la declin.

Ca să ajungem la legătura cu Ștefan Ovidiu Popa, cum a ajuns acest deputat să lucreze la o firmă care se vedea cu ochiul liber că nu merge bine? Cine s-ar angaja la o firmă care pare să se prăbușească oricând? Cine, tânăr fiind și aspirând către o carieră, s-ar angaja la o firmă care nu îți oferă deloc încredere doar răsfoind rapoartele economice publicate pe site-ul oficial?

Desigur, răspunsul ar fi nimeni. Totuși, domnul Popa a ajuns să lucreze la această firmă. Evident, probabil nu are legătură cu Lucian Rădulescu, fratele președintelui PSD Vâlcea și cumnatul domnului Popa, sau Ștefan Prală care era practic șeful instituției, făcând și el parte din PSD.

Recomandările politice sunt în toate instituțiile statului și nu se întâmplă neapărat doar cu politicieni. Șefii instituțiilor, care ajung tot prin căi politice își angajează rudele, familia, prietenii și golesc practic buzunarele contribuabililor degeaba.

Porche și Audi din 2021: viață de deputat tânăr fără griji

Față de colega de partid care este tot deputat, Daniela Oteșanu, Ștefan Popa nu se plânge de viața grea prin care trec românii în această perioadă. Domnul Popa pare un tip asumat și nu pierde timpul susținând tot felul de discursuri politice ca să dea bine în fața votanților. De ce ar sta să vorbească despre sărăcia din unele părți ale României, când el conduce mașini de zeci de mii de euro și primește un salariu baban asigurat pentru o perioadă de minim patru ani?

Încă de foarte tânăr, căci tânăr încă este, câștiga destul de bine la firma amintită mai devreme: Servcet. Între 2013 și 2014 a câștigat, având meseria de consilier juridic, 23.839 lei pe an, adică aproape 2.000 lei pe lună. Ne referim la anii 2013 și 2014, când salariul minim pe economie era 800 de lei. Adică nu era deloc sărac lipit pământului nici înainte să intre în hora funcțiilor publice.

În următorii ani și-a cumpărat și un Audi fabricat în 2013 și două case de locuit. În declarația de avere din 2018 se observă cu ochiul liber că a cam dat lovitura cu banii primiți din funcția de deputat. În acel an are deja trei terenuri cumpărate și două case. Acesta câștiga deja între 2018 și 2019 suma de 120.036 lei pe an, adică peste 10.000 lei pe lună.

Până în 2020 s-a și căsătorit cu Mădălina Popa, o consilieră din Parlament care mai câștigă de la stat încă 70.000 lei pe an. Se poate spune că familia este întru totul dedicată în a primi cât mai mulți bani de la stat.

Piesa de rezistență apare în declarația de avere din 2021, unde apare că soția domnului deputat a cumpărat un Audi Q3 cu fabricație în același an. Acum depinde ce model este, dar cel mai ieftin este în jur de 36.000 euro și cel mai scump în jur de 70.500 euro.

Prin urmare, în cea mai recentă declarație de avere avem datele cele mai exacte despre ce a cumpărat familia Popa din banii statului până acum: trei terenuri, două case, un Porsche din 2015, un Audi Q3 din 2021 și bijuterii în valoare de 25.000 de euro. Ambii câștigă în total, din salariile de la Parlament, aproape 18.000 lei lună de lună.

Este o demonstrație evidentă a mișcărilor politice din aceste vremuri. Rude și prieteni ai politicienilor deja aflați în funcție sunt recomandați de aceștia pentru a se alătura șmecheriei din funcțiile la stat. Depinde de concluzia alegerilor și, poate poate, se va obține un loc de consilier județean sau chiar unul de deputat. Dacă se ajunge să obțină locul de consilier județean, se recomandă ocuparea locurilor în consilii de administrație din instituțiile statului sau ocuparea unor funcții administrative. Dacă există noroc și ocupă un loc de deputat, pentru că a ascultat de doleanțele partidului, pentru patru ani va câștiga cât obțin alții în douăzeci de ani de muncă.

Iată ce spunea Valeriu Nicolae, un jurnalist, scriitor și activist, despre deputatul Ștefan Ovidiu Popa prin 2020:

„În 2007, la 22 de ani, domnul Popa intră în PSD entuziasmat, probabil, de cinstea și profesionalismul care duhneau la PSD Vâlcea. Deja lucra pentru o firmă din Vâlcea. Firmă cu multe contracte cu statul. În același timp studiază, conform CV-ului, la TREI facultăți în Craiova, toate la cursuri de zi. Drept, Psiho-Pedagogie și ASE. E o mârlănie acolo, căci Psiho-Pedagogia este doar un curs, dar omul a intrat în PSD, nu vrea să se facă de rușine în fața restului de valori PSD-iste. Imediat ce termină facultățile devine jurist la firma în cauză, dar mai face (fără să termine) și un masterat tot la Craiova. Firma se duce în cap și înregistrează o datorie de 461.196 RON. Trece la altă firmă, acuzată de a fi o căpușă politică pentru CET Govora, unde este economist și apoi consilier juridic. Și firma asta se duce în cap, înregistrând o datorie de 923.351 RON. Este, ironic, cenzor la altă firmă de stat legată și ea de CET Govora, care este desigur implicată în scandaluri de corupție și nepotism.

În 2015, domnul Ovidiu Popa este lovit de genialitate. În acest an de grație este consilier juridic la o firmă acuzată de a căpușa CET Govora, are propriul lui birou de mediator, este cenzor la altă firmă legată de CET Govora, este secretar la un IFN și președinte la alt IFN, se certifică ca manager de proiect și face un masterat la Sibiu. Muncă, muncă, dar și răsplată, așa că-și cumpăra două case, ca orice tânăr care a muncit pentru 8 ani doar cu și la stat. În 2016 declară într-o vomitătură de ziar: „Prima facultate am făcut-o integral bugetată de stat, fiind bursier, ca și primul master. A doua facultate, tot de stat, și al doilea master, le-am urmat pe banii mei.”

Conform CV-ului, are un singur master. Firesc, omul, un profesionist care pe unde a lucrat a dus firmele în cap, ajunge consilier județean și apoi deputat pe listele PSD la 31 de anișori. De un an se oprișează pe dumneavoastră dintr-un Porsche Cayenne, ca orice social democrat cinstit. Nevasta domniei sale este desigur, meritocratic, angajată tot la Parlament. Împreună primesc anual de la noi peste 200.000 RON căci, nu-i așa, merită. Este, firesc, în comisia juridică de imunități și cea de stabilitate legislativă, ca să ne simțim siguri că țara e pe mâini bune. Discursul lui de la Conferința PSD Vâlcea din 2020 este o dovadă a geniului agramat și pupincursit al domnului deputat și de răzbunare a domnului Freud.”

Deputatul Ștefan Ovidiu Popa și fostul pușcăriaș, Liviu Dragnea.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *