Nicolae Sărdărescu: „”Alimentarea cu gaze naturale a orașului Horezu se află în linie dreaptă”

Unul dintre proiectele dorite de administraţia locală, de când Nicolae Sărdărescu  a preluat funcţia de primar, alimentarea cu gaze a oraşului  nu a fost niciodată mai aproape de realitate.

La cristalizarea proiectului contribuie Hotărârea de  Guvern dată vineri, 21octombrie 2022, privind declararea proiectului de investiții“Conductă de transport gaze naturale Tetila – Horezu – Râmnicu Vâlcea(inclusiv alimentare cu energie electrică, protecție catodică și fibră optică)”ca proiect de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale.  

Acest lucru înseamnă că toate localităţile din zonă se vor putea branşa la aceasta conductă: „Cum proiectele mari trebuie să continue pentru comunitatea din Horezu, variată de branşare a oraşului la conducta de gaze prin construirea magistralei de transport gaze naturale pe ruta: Tetila – Horezu – Râmnicu Vâlcea este cea mai certă soluţie. Hotărârea de   Guvern este un uriaș pas înainte ”, a precizat primarul oraşului Horezu, Nicolae Sărdărescu

În prezent în zona de nord-est a județului Gorj precum și în zona de nord vest a județului Vâlcea nu există conducte de alimentare cu gaze naturale. Pentru încălzirea locuințelor și prepararea hranei se folosesc lemne de foc, cărbuni și gaze lichefiate. Același tip de combustibili sunt folosiți și pentru încălzirea spațiilor societăților comerciale și a obiectivelor social culturale existente. Acești combustibili creează disconfort, poluează mediul și contribuie la defrișarea pădurilor. În condițiile concurenței cu societăți similare din Spațiul Comunitar European,colectivitățile de oameni din mediul rural se confruntă cu probleme sociale și economice.

Asigurarea tuturor utilităților în mediul rural, va duce la atragerea de noi investitori, crearea de noi locuri de muncă și în consecință dezvoltarea economico – socială a celor doua județe, Gorj și Vâlcea. În vederea îmbunătățirii condițiilor de viață a locuitorilor, în scopul îndeplinirii criteriilor pentru atingerea standardelor europene de viață, alimentarea cu gaze naturale în această zonă este un obiectiv esențial. Amplasamentul obiectivului propus se află pe teritoriul administrativ al județelor Gorj și Valcea, pe raza următoarelor unități administrativ teritoriale:

– Orasul BUMBEȘTI JIU-GJ

– Comuna MUSETEȘTI-GJ

– Comuna ALIMPEȘTI-GJ

– Comuna BAIA DE FIER-GJ

– Comuna BENGEȘTI-CIOCADIA-GJ

– Comuna BUMBEȘTI-PITIC-GJ

– Comuna CRASNA-GJ

– Comuna MUSETEȘTI-GJ

– Comuna NOVACI-GJ

– Comuna POLOVRAGI-GJ

– Comuna BĂRBĂTEȘTI-VL

– Comuna COSTEȘTI-VL

– Comuna FRÂNCEȘTI-VL

– Orasul HOREZU-VL

– Comuna MĂLDĂREȘTI-VL

– Comuna MIHĂIEȘTI-VL

– Comuna PĂUȘEȘTI-VL

– Comuna PIETRARI-VL

– Comuna SLĂTIOARA-VL

– Comuna STOENEȘTI-VL

– Comuna TOMȘANI-VL

– Comuna VAIDEENI-VL

– Orasul Băbeni – VL.

Prin realizarea acestei conducte se poate asigura alimentarea cu gaze naturale a unui număr de aproximativ 90.546 consumatori casnici, un număr de 38.839 gospodării, 1292 instituții publice (școli, primării, grădinițe, biserici, dispensare, cămine culturale, cabinete medicale, etc) și de agenți economici și consumatori industriali.

Prin interconectarea conductei BRUA cu conducta DN 500/400 x 40 bar Schitu GolestiGovora-Dragașani se poate a asigura o suplimentarea a debitului cu 30.000 mc/h pentru alimentarea cu gaze a societatiilor comerciale din zona platformei OLTCHIM.

Astfel, prin realizarea proiectului se contribuie la echilibrarea Sistemului Național de Transport gaze naturale, echilibrare care contribuie la asigurarea transportului de gaze naturale către consumatori în caz de condiții climatice dificile sau perturbare a furnizării de gaze la nivel naţional prin diminuarea riscului de dezechilibre.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *