Apă și canalizare, în toate satele comunei Galicea

În curând, la Galicea va începe derularea unor investiții istorice. Peste 261.470.272 de euro fără TVA au fost alocați prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) județului pentru realizarea rețelelor de apă și canalizare. Finanțarea se va derula prin Apavil SA, care va asigurarea lucrări de anvergură, iar printre beneficiarii majori ai fondurilor este și localitatea Galicea. Astfel, comunitatea din satul Valea Râului va beneficia de apă și canalizare, în satul Dealul Galicii se va înființa sistemul de canalizare, iar o parte din satul Teiu va avea atât conductă de apă, cât și de canalizare: 

„Apa și canalizarea prin POIM reprezintă cel mai amplu proiect de infrastructură pentru rețele de alimentare cu apă și de canalizare din județul Vâlcea. De această lucrare de anvergură va beneficia și localitatea noastră. Este adevărat că ne-au scos din acest master plan cu satele Bratia Vale și Cocoru, dar, spre norocul nostru, proiectul pentru înființarea sistemului de canalizare în satele Brătia din Vale, Cocoru și înființarea stației de epurare pentru satele Cremenari, Brătia din Deal, Brătia din Vale și Cocoru este astăzi finanțat prin programul Anghel Saligny. Trebuie să vedem cum se va putea introduce conducta de canalizare în aceste două sate pentru că, între timp, s-a lucrat cu bani europeni la modernizarea drumului, s-au betonat șanțurile, s-au făcut aleile pietonale și cred că va fi foarte greu de realizat. Așteptăm răspunsul ADR pentru că, în mod normal, lucrările respective de modernizare au undeva la 5 ani garanție și nu prea se poate veni acum cu lucrări care să-i afecteze structura. Un alt aspect este faptul că noi am obținut finanțarea pe programul „Anghel Saligny” și trebuie să facem acest proiect. Suntem în faza identificării soluției celei mai bune și sunt convins că se vor găsi soluții”, a precizat primarul localității Galicea, Florin Mărăcine.

Primarul comunei Galicea a depus spre finanțare la Ministerul Dezvoltării prin noul program „Anghel Saligny” proiectul de înființare a canalizării pentru satele Bratia Vale și Cocoru și construirea unei stații de epurare. Al doilea proiect depus prevede asfaltarea drumurilor comunale pe o lungime de 7,3 kilometri. Valoarea totală a ambelor investiții pe aproximativ 25,5 milioane de lei: „Cu aceste proiecte suntem în pașii procedurali. Pentru aceste proiecte sperăm ca, în primăvara anului viitor să înceapă lucrările”, a precizat primarul localității Galicea, Florin Mărăcine. 

Promisiune onorată

Primarul localității Galicea, Florin Mărăcine: „Ne dorim ca la finele acestui mandat să avem asfalt sau beton la fiecare casă locuită”.

Cu fonduri alocate din bugetul local s-au asfaltat 3,2 kilometri de drumuri comunale, iar modernizarea drumurilor comunale cu bani din buget va continua: „Eu am promis 10 kilometri de drumuri asfaltate în acest mandat și vreau să îndeplinim promisiunea, și chiar să depășim numărul de kilometri propuși. În funcție de priorități am încercat să atingem prioritățile, iar direcția aceasta este prioritară pentru comunitate. Ne dorim ca, la finele acestui mandat să avem asfalt sau beton la fiecare casă locuită”, a precizat primarul localității Galicea, Florin Mărăcine.

Pentru accesarea fondurilor europene primarul a depus un proiect la AFM pentru modernizarea iluminatului public și pentru montarea stațiilor de încărcare a mașinilor electrice. Tot cu bani europeni, primarul are în plan achiziția unui buldoexcavator, necesar pentru lucrările de primă urgență din comună.

Școala Gimnazială din Galicea este beneficiara programului guvernamental „Masă Caldă” 

„Masă Caldă” este un program introdus de câțiva ani în sistemul educațional românesc, dar care este încă aflat în testare. Anul acesta, din totalul localităților vâlcene, numai 16 localități vor beneficia în acest an școlar de programul „Masă caldă”. Anul trecut doar 3 localități din județul Vâlcea făceau parte din acest program. Programul are un număr de 2978 de copii beneficiari din următoarele localități: Berbești, Budești, Bunești, Jiblea Veche-Călimănești, Golești, Gușoeni, Lădești, Măciuca, Mădulari, Milcoiu, Oteșani, Păușești Otăsău, Pesceana, Șușani, Vaideeni și Galicea: 

Suntem în faza procedurilor de achiziție și pregătim sălile de masă. Este un lucru pe care mi l-am dorit, pe lângă grădinița cu program prelungit. Programul pentru masă caldă este un lucru extraordinar pentru comunitate. Aceste obiective sunt proiecte de suflet, pentru care sunt tare mulțumit că se întâmplă. Pe lângă toate acestea investim în educație și avem o colaborare bună cu directorul școlii. Întotdeauna răspund pozitiv la toate solicitările de îmbunătățire a infrastructurii școlare. În acest sens, Școala Gimnazială a fost dotată cu două table inteligente anul acesta, iar anul viitor va continua dotarea ei, astfel încât digitalizarea procesului de învățământ să fie peste nivelul de bază”, a precizat primarul localității Galicea, Florin Mărăcine.

Primăria sprijină activitățile de tip recreativ organizate de școală 

Administrația locală, împreună cu conducerea școlii organizează activități recreative care fac un program distractiv pentru copii: 

„Ultima organizare privind activitățile recreative care se fac pentru copii au fost mai întâi pentru felele care au fost prezente la un meci de fotbal feminin al echipei României cu Cehia pe Stadionul National „Arcul de Triumf” și într-o altă zi au fost băieții la un meci de fotbal al României pe Stadionul Cluj Arena. Mulțumim Federației Romane de Fotbal pentru invitații, domnului profesor Adrian Albinaru pentru inițiativă, dar și cadrelor didactice, care au însoțit copiii. Copiii au rămas impresionați fiindcă nu văzuseră niciodată un stadion, dar părinților le-a plăcut ideea”, a precizat primarul localității Galicea, Florin Mărăcine.

Primarul localității Galicea, invitat la Smart City Expo World Congress Barcelona

„Am fost invitat la Smart City Expo World Congress Barcelona, la cel mai prestigios târg dedicat soluțiilor Smart City la nivel global. Cu acest prilej, entități din toată lumea au fost prezente, unele sub egida statelor din care fac parte, unde au fost prezentate soluții smart pentru tot ceea ce înseamnă buna gospodărire a unei localități. În general soluțiile sunt adresate orașelor, dar, probabil, în viitor o să putem implementa și noi aceste lucruri în zonele rurale, pentru că există și soluții smart pentru mobilitate, siguranța și fluidizarea transportului, adică subiectele pentru proiectarea și construcția orașelor inteligente”, a precizat primarul localității Galicea, Florin Mărăcine.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *