Comuna Crețeni are cele mai multe fonduri europene atrase, 1,5 milioane de euro până în prezent

Din dorința de a derula investiții majore, primarul Constantin Catrina își îndreaptă tot mai mult atenția spre fondurile europene pentru a-și putea moderniza localitatea. Astfel, în numai două luni au fost aprobate proiecte de peste 1,5 milioane de euro. Mai mult, până la sfârșitul anului comuna are la dispoziție pe lângă bugetul de 6.627.550 lei peste 20 de milioane de lei (4 milioane de euro), bani care vor fi folosiți integral pentru investiții.

„Suntem comuna cu cele mai multe proiecte depuse prin PNRR din județ (10 depuse în anul 2022), în valoare de aproximativ 10 milioane de lei, fonduri europene nerambursabile. Primăria Crețeni va plăti pentru aceste proiecte doar costul cu consultanță la succes, în procent de 4% (2% la aprobarea proiectului și 2% la finalizarea lucrărilor de investiții)”, mai anunță primarul. În numai două luni am semnat contracte în valoare de circa 1,5 milioane de euro”, a precizat primarul localității Crețeni, Constantin Catrina.

Contractele de finanțare în cadrul PNRR, în valoare totală de 1.576.371 lei, presupun implementarea unui sistem de supraveghere video a spațiului public din comună, reabilitarea clădirii sediului Primăriei și realizarea bazelor de date GIS la nivel local.

O altă veste pe care a primit-o primarul localității Crețeni a fost faptul că i-a fost comunicat rezultatul evaluării pentru încă trei cereri de finanțare prin PNRR, în valoare totală de 3.824.744 lei, ale căror contracte urmează să le semneze în această perioadă.

Cele trei cereri de finanțare au ca obiect reabilitarea moderată a clădirilor publice pentru îmbunătățirea serviciilor publice în vederea creșterii eficienței energetice la școala gimnazială, grădinița din localitate cu program normal și la centrul de zi pentru copiii aflați în situații de risc. Astfel, suma totală aprobată comunei Crețeni în urma depunerii în anul 2022 a cererilor de finanțare se ridică, până în prezent, la 6.221.236 lei.

„Am reușit să atragem o sumă mai mare decât bugetul anual construit din taxele și impozitele locale și veniturile acordate de la bugetul de stat. Acum nu-mi rămâne decât să sper că, în cel mai scurt timp, membrii Consiliului Local Crețeni vor vota bugetul și lista de investiții pentru anul în curs”, afirmă primarul Constantin Catrina.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *