La Gușoeni, primarul Nicolae Concioiu a luat în calcul extinderea parcului fotovoltaic

La Gușoeni, pe copertinele târgului săptămânal sunt montate panouri fotovoltaice care pompează energie în rețeaua de medie tensiune. Centrala de producere a energiei electrice funcționează de aproximativ cinci ani, iar acum primarul are în atenție extinderea oglinzilor care produc energie verde și reducerea considerabilă a costului facturii pe care administrația locală o plătește periodic pentru iluminatul stradal și instituțiile publice din directa subordine:
„Pentru că pe POIM se finanțează montarea de panouri fotovoltaice pe clădirile administrative, vom promova un proiect pentru patru clădiri administrative: grădiniță, școală, dispensar și sediul primăriei în vederea montării panourilor fotovoltaice. Aceste clădiri sunt spații care au consum de energie electrică ziua, exact atunci când produc instalațiile și am putea recupera prin aceste panouri montate pe clădiri, pentru că apare o compensare direct către punctul de consum. Sper să se deschidă sesiunea, noi suntem deja în discuții avansate cu consultanții și cu proiectanții, pregătim materialele fiindcă am înțeles că va fi o finanțare prin metoda primul venit, primul servit. Trebuie menționat că centrala pe care o avem pulsează energie în rețeaua națională de medie tensiune, în urma căreia apare o compensare cu CEZ”, a precizat primarul localității Gușoeni, Nicolae Concioiu.
Prin extinderea panourilor fotovoltaice care pompează energie în rețeaua de medie tensiune se reduc sume importante care se întorc la bugetul local, și care scăpă administrația locală de grija facturilor la energie.
Proiecte finanțate cu bani europeni
Cu fonduri europene accesate, primarul are un proiect pentru construirea de locuințe eficiente din punct de vedere energetic nZEB plus, acceptat pentru finanțare prin PNRR și reabilitarea unui spațiu administrativ.
„Acest spațiu este o clădire pe care noi am adus-o în patrimoniu de la fosta Cooperație și pe care o vom reabilita în întregime. Va avea montat sistemul fotovoltaic, sistemul cu pompe de căldură aer-apă cu eficiență termică, cu izolație, cu schimbare de învelitoare și cu montarea de termopane. Această lucrare va transforma clădirea într-un format modern. La etaj vom muta aparatul de lucrul al primăriei, iar la parter vom pune la dispoziție spații pentru diverse activități. Acestea sunt proiectele la care lucrăm, sunt în derulare și încercăm să le accesăm pe cele care ne permit montarea de panouri fotovoltaice pe clădire.
Se conturează proiectul pentru construirea unui centrul de zi pentru îngrijirea persoanelor vârstnice
Primarul Nicolae Concioiu încercă să identifice soluții pentru sprijinirea persoanelor în vârstă. În acest sens se îndreptă către construirea unui centru de zi pentru îngrijirea persoanelor vârstnice. Face acest lucru deoarece numărul peroanelor în vârstă care au nevoie de sprijin este într-o creștere vertiginoasă:
„Avem o zonă neacoperită, se numește zona socială, aici sunt foarte îngrijorat pentru că numărul peroanelor în vârstă care au nevoie de sprijin este într-o creștere vertiginoasă. Prin urmare, vreau să avem și noi în localitate un spațiu dedicat persoanelor în vârstă unde să le putem acorda o masă caldă sau unde să își mai desfășoare diverse activități, iar personalul angajat să poată merge inclusiv la domiciliul lor”, a precizat primarul localității Gușoeni, Nicolae Concioiu.
Primarul comunei Guşoeni, Nicolae Concioiu, va face tot posibilul pentru a putea construi o creșă în comună, având în vedere necesitatea unei instituții de acest fel în zonă.
O creșă în parteneriat cu administrațiile locale vecine este un proiecte extrem de necesar întregii zone, spune primarul. Proiectul a fost depus, punctat cu 22 de puncte, dar nu a intrat în numărul de proiecte finanțate în prima tranșă, cerea de finanțare fiind în așteptare: „În situația în care se mai finanțează vreo sesiune ar fi un lucru bun, fiindcă necesitatea intervenției statului pentru preșcolari este binevenită, iar dovada am făcut-o noi prin construirea grădiniței cu program prelungit, pentru care mulți dădeau șanse foarte mici de funcționare. Îi anunț pe toți aceia că sunt 25 de copii numai din Gușoeni”, a precizat primarul localității Gușoeni, Nicolae Concioiu.
Tot pe nișa de dezvoltare a educației, la Guşoeni funcționează o grădiniță cu program prelungit, care s-a realizat cu bani guvernamentali, prin PNDL-2. Este o locație proiectată la standarde moderne, unde micuții își desfășoară activitatea în condiții de invidiat.
În comuna Guşoeni se construiește o modernă sală de sport, în curtea Școlii Gimnaziale din localitate și continuă lucrările privind branșarea localității la conducta de gaze, iar apa și canalizarea este un proiect în valoare de 18 milioane de lei, finanțat prin programul „Anghel Saligny”, pentru care se va semna contractul de finanțare în această perioadă.