Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor SC Chimcomplex SA convocată pentru data de 27 aprilie 2023 la bilanțul anului trecut

Zilele trecute, Consiliul de Administraţie al SC Chimcomplex SA a decis convocarea Adunării Generale Ordinare a Acționarilor pentru data de 27 aprilie 2023, care va avea loc la sediul societăţii. Ordinea de zi va fi următoarea: prezentarea şi aprobarea raportului de gestiune al Consiliului de Administraţie al SC Chimcomplex SA pentru exerciţiul financiar al anului 2022; prezentarea raportului auditorului financiar extern cu privire la situaţiile financiare ale societăţii pentru anul 2022; prezentarea şi aprobarea situaţiilor financiare anuale ale societăţii pentru anul financiar 2022; aprobarea acoperirii pierderii contabile reportate, provenită din aplicarea IAS 29, în valoare de 1,7 milioane de lei, cu sumele înregistrate în contul „Ajustări ale capitalului social” (cont în care s-a înregistrat valoarea de 886 de milioane de lei provenită din hiperinflație); aprobarea modului de repartizare a profitului obţinut în anul 2022; aprobarea descărcării de gestiune a consiliului de administraţie pentru activitatea desfăşurată în anul 2022; prezentarea şi aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pentru anul 2023; prezentarea şi aprobarea programului de investiţii pentru anul 2023 al SC Chimcomplex SA; prezentarea şi supunerea votului consultativ al adunării generale a acţionarilor a raportului de remunerare a conducerii societăţii pentru anul 2022, conform prevederilor din Legea nr. 24/2017; aprobarea raportului anual de gestiune al administratorului unic pentru exerciţiul financiar 2022, a situaţiilor financiare anuale la 31 decembrie 2022 şi raportului auditorului financiar extern de verificare şi certificare a situaţiilor financiare anuale la 31 decembrie 2022 ale SC Greencomplex SRL Oneşti; aprobarea raportului anual de gestiune al administratorului unic pentru exerciţiul financiar 2022, a situaţiilor financiare anuale la 31 decembrie 2022 şi raportului auditorului financiar extern de verificare şi certificare a situaţiilor financiare anuale la 31 decembrie 2022 ale SC A5 Invest SRL Oneşti; aprobarea datei de 17 mai 2023, ca dată de înregistrare, adică data de identificare a acționarilor asupra cărora se răsfrâng efectele hotărârii adunării generale a acționarilor, în conformitate cu dispozițiile regulamentului nr. 5/2018, etc.

Investiţiile societății aferente anului 2023 sunt de 116,6 milioane de euro

Programul de investiţii al SC Chimcomplex SA aferent anului 2023 este de 116,6 milioane de euro, valoare ce cuprinde proiectele de investiţii alocate pe cele două platforme.

Programul de investiţii al Sucursalei Râmnicu Vâlcea aferent anului 2023 este estimat la valoarea de 94,4 milioane de euro şi conţine următoarele investiţii:

Electroliză nouă producţie hidrogen verde (10 milioane de euro) necesar în 2023 pentru inginerie şi avans pentru achiziţie echipamente – proiectul are în vedere montajul electrolizoarelor de ultima generaţie, cu consum energetic redus, ceea ce va conduce la obţinerea de hidrogen verde, creşterea eficienţei economice; Instalaţie Polioli Speciali (7,5 milioane de euro), lucrarea este oportună având în vedere creşterea cererii de piaţă pentru polioli speciali (dioli, trioli) şi rigizi, concomitent cu necesitatea reducerii costului de fabricaţie a acestora în instalaţiile existente; retehnologizare DGL-DLI (5 milioane de euro); logistică sodă/port/reparaţii vagoane (4 milioane de euro), prin creşterea flotei de transport materii prime şi produse finite (amenajări staţie pentru depozitare produse în vederea vânzării/transportării via maritim şi primire/depozitare diverse materii prime aduse via maritim); reţele utilităţi (1 milion de euro), se are în vedere modernizarea reţelei de utilităţi (apă brută, apă recirculată, reţele de canalizări, etc.); instalaţie de cogenerare CHP 8 MWe (7,1 milioane de euro), proiect cu fonduri europene pentru producere de energie electrică, abur şi apă răcită pentru instalaţiile de producţie din sucursală; Oxoalcooli – modernizare instalaţie şi capacităţi de stocare (290.000 euro), modernizare instalaţie gaz sinteză şi fiabilizare capacităţi stocare diclorpropan; instalaţie de cogenerare CHP 49,5 MWe (21,4 milioane de euro), finalizare etapa 1 şi etapa 2 pentru fiabilizare producţie energie electrică şi abur necesar funcţionarii instalaţiilor tehnologice; OSBL CHP 49,5 MWe (9,4 milioane de euro), lucrări la conductă nouă de gaz și lucrări de modernizare staţii electrice sucursala şi stația de 110 kV de la CET Govora; investiţii mediu (2 milioane de euro) pentru anul 2023, se va avea în vedere realizarea activităţilor necesare măsurilor prevăzute în anexa la autorizaţia de gospodărire ape; instalaţie de cogenerare CHP 108 Mwe (20 milioane de euro), proiect cu fonduri PNRR pentru termoficare urbană în municipiul Râmnicu Vâlcea, asigurarea energiei termice, de calitate şi la un preţ rezonabil, necesară aprovizionării populaţiei municipiului Râmnicu Vâlcea; centrală fotovoltaică 7 Mwe (1,9 milioane de euro) pentru autoconsum de 7 MWe, un proiect cu finanţare din fonduri europene, care propune producţia şi utilizarea energiei electrice din surse regenerabile, respectiv, energie solară.

Capitalul social nominal subscris și vărsat este de 259,7 milioane de lei

Conform raportul administratorilor privind activitatea economică și financiară a SC Chimcomplex SA în anul 2022, situațiile financiare consolidate elaborate de societate pentru exercițiul financiar aferent anului 2022 au fost întocmite în conformitate cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară (IFRS), așa cum sunt aprobate de Uniunea Europeană.

Situațiile financiare consolidate ale SC Chimcomplex SA încheiate la 31 decembrie 2022 se referă la companie și filialele sale: Greencomplex SRL (99%), A5 Invest SRL (100%), Sistemplast SA (94,4%) și la interesele grupului în societățile asociate A6 Impex SA (49,44%).

Situațiile financiare consolidate cuprind în principal activitatea SC Chimcomplex SA, care este preponderentă în cadrul grupului, activitatea acesteia în detaliu fiind prezentată în raportul la situațiile financiare individuale. Întocmirea situațiilor financiare consolidate se face prin însumarea situațiilor financiare ale societăților:

Greencomplex SRL (99,9998%), A5 Invest SRL (100%), Sistemplast SA (94,4%), constituind grupul SC Chimcomplex SA, iar la societățile asociate se are în vedere doar profitul calculat în funcție de aportul la capitalul social.

La data de 31 decembrie 2022, capitalul social al SC Chimcomplex SA este de 304,9 milioane de lei, împărţit în 304.907.851 acţiuni cu valoare nominală de 1 leu/acţiunea, conform înregistrărilor de la Registrul Comerţului de pe lângă Tribunalul Bacău. CRC Holding Alchemy BV Amsterdam NLD este principalul acționar. Capitalul social nominal subscris și vărsat la data de 31 decembrie 2022 este de 259,7 milioane de lei divizat în 259.760.272 acțiuni, fiecare cu o valoare nominală de 1 leu.

Fiecare acțiune dă dreptul deținătorului ei la un singur vot. SC Chimcomplex SA, în calitate de societate comercială ale cărei acţiuni sunt admise pe o piaţă reglementată (Bursa de Valori Bucureşti, categoria Standard, simbol CRC) a adoptat Standardul Internaţional de Raportare Financiară începând cu exerciţiul financiar al anului 2022.

Situaţiile financiare pentru anul 2022 au fost întocmite în conformitate cu prevederile OMFP nr. 2844/2016 pentru aprobarea reglementărilor contabile conforme cu standardele internaţionale de raportare financiară, adoptate de către Uniunea Europeană prin retratarea informaţiilor din contabilitatea organizată în baza reglementărilor contabile privind situaţiile financiare anuale individuale şi consolidate, aprobate prin OMFP nr. 1.802/2014, cu modificările şi completările ulterioare.

Societatea întocmeşte situaţii financiare consolidate în calitate de societate mamă a unui grup de firme. SC Chimcomplex SA deţine titluri de participare la capitalul social al altor societăţi în valoare totală de 73,94 milioane de lei (valoare contabilă).

În 2022, cumpărări de la filialele Chimcomplex de 42,26 milioane de lei

Activitatea principală a SC Chimcomplex SA, conform codificării CAEN este 2013 – fabricarea altor produse chimice anorganice de bază.

Ponderea cea mai mare în venitul realizat de societate în anul 2022, conform codificării CAEN, este 2014 fabricarea altor produse chimice organice de bază, în principal: producţia de produse clorosodice, polioli-polieteri, oxoalcooli, alte produse chimice, inclusiv servicii şi asistenţă tehnică şi comercializarea acestora la intern şi export de la Sucursala Râmnicu Vâlcea.

În domeniul chimic este un grup integrat, care porneşte de la materii prime primare (sare, apă, energie electrică) şi continuă cu prelucrarea avansată până la obţinerea produselor finite.

Producţia de bază a grupului este structurată în două site-uri: platforma chimică – Sucursala Râmnicu Vâlcea şi platforma chimică Borzești. Pe parcursul anului 2022, SC Chimcomplex SA şi-a majorat ponderea deţinută la A6 Impex SA, de la 33,6453% la 49,4497%, urmare a achiziţiei acţiunilor de la societăţile Iașitex, Inav, Nova Textile, acţiuni deţinute de A6 la acestea, cât şi ca urmare a majorării capitalului social în baza unor hotărâri. S-au preluat prin contract de cesiune acţiunile deţinute de UZUC Ploiești, la Sistemplast SA. Vânzările de bunuri şi servicii către filiale, în total de 89.222 lei, cuprind livrări de materiale diverse, chirii şi utilităţi, prestări servicii mentenanţă.

Cumpărările de la filialele SC Chimcomplex SA, în valoare totală de 42,26 milioane de lei, cuprind în principal prestări de servicii. La data de 18 aprilie 2022, SC Chimcomplex SA a achiziționat 94,4% din acțiunile SC Sistemplast SA. Pentru anul încheiat la 31 decembrie 2022, situațiile financiare consolidate includ această nouă filială, solduri la 31 decembrie 2022 și tranzacții pe 8 luni din 2022.

Obiectul de activitate al grupului cuprinde, în principal, producţia de produse clorosodice, polioli-polieteri, oxoalcooli, alte produse chimice, inclusiv servicii şi asistenţă tehnică şi comercializarea acestora la intern şi export, în conformitate cu prevederile actului constitutiv al societăţii.

Pe lângă produsele clorosodice, la Sucursala Râmnicu Vâlcea, în cadrul sucursalei se mai obţin şi produse macromoleculare, produse organice de sinteză.

În cadrul platformei chimice Râmnicu Vâlcea îşi desfăşoară activitatea şi SC Sistemplast SA, care realizează în principal lucrările de mentenanţă mecanică şi electro-AMA la SC Chimcomplex SA. SC Sistemplast SA desfăşoară activitate în relaţia cu societatea mamă servicii de: mentenanţă echipamente, instalaţii, construcţii civile şi industriale în domeniul mecanic, electric şi automatizări; proiectarea, construirea, montarea, repararea, punerea în funcţiune, verificarea şi service-ul pentru instalaţii mecanice sub presiune; etalonări metrologice la manometre pentru ulei, manometre pentru măsurarea presiunii în butelii de oxigen, ampermetre, voltmetre, traductoare de presiuni; repararea şi verificarea tehnică a ascensoarelor electrice şi hidraulice de persoane sau materiale; proiectarea şi executarea de instalaţii electrice interioare pentru construcţii civile şi industriale, branşamente aeriene şi subterane, la tensiuni de 0,4 kV; proiectarea şi executarea de linii electrice, aeriene sau în cablu cu tensiuni între 0,4 – 20 kV şi de posturi de transformare; montaj şi întreţinere echipamente frigotehnice; executarea, verificarea şi repararea prizelor de pământ; verificări PRAM, etc.

Anul trecut, numărul mediu de salariaţi de la societate a fost de 1.648

În anul 2022, numărul mediu de salariaţi de la SC Chimcomplex SA a fost de 1.648, în scădere cu 179 de persoane faţă de anul precedent.

Scăderea s-a datorat, în principal unor cauze obiective (ieşirea la pensie şi disponibilizări). În anul 2022, societatea a demarat un program de disponibilizare colectivă, în urma căruia au fost afectaţi un număr de 179 de salariaţi, din cadrul celor două platforme industriale din Râmnicu Vâlcea şi Oneşti.

Această măsură a avut în vedere optimizarea costurilor operaţionale şi de funcţionare şi eficientizarea activităţii în scopul utilizării cu randament maxim al resurselor umane și financiare, ca urmare a comasărilor dintre platformele industriale din Râmnicu Vâlcea şi Oneşti.

În luna decembrie 2022 a avut loc o concediere colectivă a unui număr de 19 salariaţi, cu acordarea de salarii compensatorii conform prevederilor contractului colectiv de muncă în vigoare, urmând ca în anul 2023 să înceteze contractele individuale de muncă, ca urmare a concedierii colective, a unui număr de 160 de salariaţi.

Dintre salariaţii SC Chimcomplex SA, 28% au studii superioare şi 72% au studii medii. Personalul societăţii urmează un program de pregătire profesională continua ori instruire internă și externă pe teme de calitate, sănătate și siguranță ocupaţională, mediu etc.

Gradul de sindicalizare este de aproximativ 60% şi nu au fost înregistrate conflicte de muncă între patronat şi sindicat. Reglementările privind mediul se află într-o fază de dezvoltare în România, iar la 31 decembrie 2022 și la 31 decembrie 2021, grupul nu a înregistrat nici o datorie pentru orice costuri anticipate, inclusiv onorariile legale și de consultanță, proiectarea și implementarea planurilor de remediere privind mediu înconjurător.

Grupul este, de asemenea, interesat de problemele de mediu care pot apărea clienților săi din cauza produselor fabricate de grup. Pentru a limita impactul asupra mediului în timpul utilizării produselor SC Chimcomplex SA, grupul oferă clienților informații despre produse și măsuri de protecție a mediului atunci când le folosesc prin etichete, standarde de calitate, instrucțiuni de utilizare, fișe cu date de securitate, instruire și suport tehnic la cumpărarea produselor.

Societatea manifestă interes şi faţă de probleme de mediu care pot să apară la clienţii săi datorită produselor fabricate de SC Chimcomplex SA. Pentru limitarea impactului asupra mediului la utilizarea produselor, SC Chimcomplex SA pune la dispoziţia clienţilor informaţii privind produsele şi măsurile de protecţia mediului la utilizarea acestora prin etichete, normative de calitate, instrucţiuni de utilizare, fișe cu date de securitate, instruiri şi sprijin tehnic la cumpărarea produselor.

Sucursala Râmnicu Vâlcea a urmărit respectarea condiţiilor impuse prin autorizaţia integrată de mediu nr. 1/11 martie 2021 în vederea îmbunătăţirii calităţii factorilor de mediu prin diminuarea impactului activităţii sale asupra acestora.

Anul 2022 a adus o scădere considerabilă a emisiilor de gaze cu efect de seră (pe ambele platforme) datorată, atât scăderii cantităţii de gaz natural consumată, cât şi, pe fondul crizei economice declanşate de războiul din Ucraina, creşterii agresive a preţului la gaz natural şi restrângerii pieţei de desfacere pentru produsele SC Chimcomplex SA.

Va fi repartizată suma de 266 milioane de lei din profitul net din 2022

Consiliul de Administrație al SC Chimcomplex SA propune AGA repartizarea profitului net realizat în anul 2022, în valoare de 266 milioane de lei, după cum urmează: 19,22 milioane de lei rezerve legale, 2,75 milioane de lei rezerve din profit reinvestit, 167 milioane de lei dividende interimare distribuite în cursul anului 2022, 77 milioane de lei alte rezerve – sursă proprie de finanțare.

Vânzările totale ale grupului la 31 decembrie 2022 au fost în sumă de 2,26 miliarde de lei, din care 2,25 miliarde de lei au fost realizate pe seama veniturilor din vânzare polieli-polieteri, produse clorosodice, produse oxo-alcooli şi altele de către societatea mamă, SC Chimcomplex SA. Produsele cu cea mai mare pondere în cifra de afaceri sunt reprezentate de polioli.

Societatea mamă intenționează să-și concentreze activitatea pe sectoarele polioli-polieteri și sodă caustică, acestea fiind cele mai profitabile.

Societatea mamă are o gamă largă și variată de produse de calitate și cu domenii multiple de utilizare, produse cu mare căutare, atât pe piața internă, cât și pe cea externă.

Pentru unele produse din profilul de fabricație, SC Chimcomplex SA este furnizor principal sau chiar unic pe plan intern, fiind compania care susține cu materii prime o serie de sectoare de activitate din țară și anume: industria aluminiului, fabricarea fibrelor artificiale și celulozice, industria energetică, industria farmaceutică și alimentară, industria de prelucrare a maselor plastice, industria construcțiilor.

Potrivit Legii societăţilor, AGOA are, printre altele, obligaţia să discute şi să aprobe situaţiile financiare anual, respectiv să fixeze dividendul. În perioada 2022, au fost acordate dividende acționarilor în valoare de 167 milioane de lei, în baza hotărârilor Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor din 16 septembrie 2022 şi 28 noiembrie 2022, s-a aprobat distribuirea sumelor de 40 milioane de lei şi 127 milioane de lei, sub formă de dividende interimare (sumă brută), care vor fi regularizate după aprobarea situaţiilor financiare anuale ale societăţii pentru anul 2022.

Plata dividendelor, în sumă de 40 milioane de lei, a fost decisă la 21 octombrie 2022, iar plata dividendelor în sumă de 127 milioane de lei a fost decisă la 29 decembrie 2022, în conformitate cu prevederile regulamentului nr. 5/2018.

Pentru anul 2021, în baza hotărârii Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor din 9 noiembrie 2021, s-a aprobat distribuirea sumei de 60 milioane de lei, cu titlu de dividende interimare (sumă brută) care a fost regularizată după aprobarea situaţiilor financiare anuale ale societăţii pentru anul 2021.

SC Chimcomplex SA a avut întotdeauna în vedere interesul acţionarilor, atât în ceea ce priveşte politica de dezvoltare, cât şi în ceea priveşte acordarea de dividende.

Atunci când rezultatele financiare au permis, a acordat dividende către acţionari. În ultimii trei ani situaţia este următoarea: pentru 2020 – s-a acordat un dividend brut de 0,005099424 lei/acţiune, pentru 2021 – s-a acordat un dividend brut de 0,196780 lei/acţiune, pentru 2022 – s-au acordat dividende interimare (valoare dividend brut de 0,131187 lei/acţiune, respectiv 0,416519 lei/acţiune).

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *