Primarul orașului-stațiune Călimănești, Florinel Constantinescu: „Ne propunem să dăm Europei o stațiune cu aceleași condiții pe care le găsim în orice țară europeană”

Sub sloganul „Creștem cu energie oltenească”, miercuri, 26 aprilie 2023, s-a dat startul campaniei ”Europa în regiunea mea”, la Călimănești
Dintre cele 40 de orașe ale regiunii Oltenia nu a fost foarte greu de ales Călimăneștiul pentru reprezentații ADR Sud Vest Oltenia pentru deschiderea campaniei „Europa în regiunea mea”, și asta fiindcă frumoasa așezare, ascunsă într-un peisaj idilic de pe Valea Oltului a întrunit absolut toate condițiile impuse de campanie.
La eveniment au participat reprezentanți ai Direcției Generale pentru Politică Regională și Urbană din cadrul Comisiei Europene, ai ADR Sud-Vest Oltenia, ai administrației locale și Grădiniței cu program prelungit nr. 1 din Călimănești.
Tema principală a evenimentului a fost prezentarea realizărilor locale din Călimănești îndeplinite cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, împreună cu beneficiile pe care aceste transformări le aduc comunității atât în orașul Călimănești, cât și în regiunea Sud-Vest Oltenia.
„Este un oraș foarte frumos unde se implementează și s-au implementat cu succes proiecte cu finanțare europeană”, a punctat în discursul de deschidere Simona Covrescu, șef serviciu comunicare la ADR Sud-Vest Oltenia.
Cele patru proiecte despre care s-a discutat s-au încadrat în spiritul campaniei: eficientizarea energetică a Grădiniței cu program prelungit nr. 1 și a Școlii Gimnaziale Jiblea Veche, modernizarea infrastructurii prin asfaltare și a iluminatului public din Călimănești.
Primarul orașului-stațiune, Florinel Constantinescu: „Ne propunem să dăm Europeni o stațiune cu aceleași condiții pe care le găsim în orice țară europeană”
În cadrul evenimentului, primarul orașului-stațiune Călimănești, Florinel Constantinescu, a punctat importanța accesării fondurilor europene și poziționarea orașului în clasamentul național al destinațiilor turistice din România.
„Este o zi specială pentru noi, ziua aceasta vine ca o recunoaștere a dezvoltării acestui minunat oraș balnear, oraș care, așa cum observă foarte multă lume, s-a dezvoltat frumos și s-a dezvoltat în două sensuri. Primul sens este acela de a asigura condiții cât mai bune de trai locuitorilor orașului nostru, dar și de a dezvolta infrastructura turistică. Mă bucur că ați spun că este o stațiune a celor patru anotimpuri și susțin cele spuse cu două cifre statistice. În decursul lunii ianuarie și februarie, din datele care au fost făcute piblice de statisticieni, județul Vâlcea a avut un număr de aproximativ 30 de mii de turiști dintre care în Călimănești au fost peste jumătate, respectiv în luna ianuarie 17 mii și în luna februarie aproximativ 16 mii de turiști. Multă lume se întreabă cum a fost posibil. A fost posibil în primul rând pentru că am înțeles de la început că trebuie să ne facem un plan de dezvoltare și acest plan se numește strategia de dezvoltare a localității noastre. De asemenea, ca să ajungem să punem în practică această strategie a trebuit să facem multe proiecte care trebuiau să beneficieze de mulți bani, acesta este un lucru de scos în evidență, pentru că toate proiectele realizate la Călimănești de administrația publică locală, dar și de mulți agenți economici din orașul nostru au beneficiat de fonduri europene nerambursabile. Prin urmare, ne propunem clar să dăm Europei o stațiune cu aceleași condiții pe care le găsim în orice țară europeană. Am realizat proiecte importante în acest domeniu, al educației, adică școli sau grădinițe. Avem depus un proiect și pentru o creșă, pentru care sperăm să semnăm repede finanțarea, și vor continua investițiile de acest gen. Avem această datorie, am contribuit și vom contribui în continuare cu dotări pentru că, am spus clar: în creșe, grădinițe și școli copiii trebuie să aibă aceleași condiții ca „afară”, să învețe la fel de bine ca oriunde în Uniunea Europeană și sper că, în mare parte, am reușit”, a precizat primarul orașului-stațiune Călimănești, Florinel Constantinescu.
Dacă acum 100 de ani la Călimănești a luat naștere prima grădiniță, de aproximativ 2 ani micuții beneficiază de un sediu nou, bine construit și bine dotat. La fel sunt condițiile și în celelalte școli din localitate care au beneficiat de fonduri europene atrase pentru modernizare și dotare. În prezent, Școala Gimnazială din Jiblea Veche este prinsă într-un proiect aflat în derulare, proiect care se va finaliza în vara acestui an, în cadrul programului de finanțare „Îmbunătățirea calității vieții locuitorilor din orașul Călimănești”. Mai mult, Căminăneștiul va beneficia de o Casă de Cultură nouă, de un Centru Multifuncțional nou, iar Jiblea Nouă de un cămin cultural nou, o bază sportivă modernă și de o școală modernizată, în jurul căreia se va amenaja un parc extraordinar de frumos.
Pe lângă aceste proiecte, primarul Florinel Constantinescu are multe alte proiecte. Localitatea beneficiază de finanțare pentru alte două proiecte prin ADR Sud-Veste Oltenia pentru construirea unui parc-pădure și pentru proiectul mobilității urbane care cuprinde achiziționarea de mijloace de transport și reabilitarea unor străzi. Toate acestea sunt doar o parte dintre proiectele la care administrația publică locală lucrează în prezent.
Un lucru este cert: stațiunea Călimănești se află în topul destinațiilor turistice din România datorită administrației locale, care este foarte atentă la a păstra și a atrage an de an noi turiști. În acest sens, primarul orașului-stațiune, Florinel Constantinescu atrage fonduri pentru proiecte de anvergură, a promovat orașul și susține organizarea cât mai multor evenimente interesante în Călimănești, astfel încât, laolaltă cu localnicii, turiștii care vin în umăr tot mai mare să nu se plictisească. Strategia este structurată astfel încât actorii locali să își coordoneze eforturile în beneficiul întregii comunități, deoarece scopul administrației publice locale din Călimănești este ca orașul să fie în clasamentul național.