Asiaticii caută locuri de muncă în Europa | Au ajuns și în Vâlcea, mai ales în domeniul HORECA și livrator

Încă din anul 2022, Guvernul a aprobat contingentul pentru lucrătorii migranţi, care va fi de 100.000 de avize de muncă în 2023. Cifra este similară cu cea din 2022.

Începând mai ales cu 2018, pe fondul crizei de forţă de muncă, angajatorii din România s-au orientat către pieţele asiatice pentru forţa de muncă necesară. Procedura este birocratică şi de durată, dar companiile din România au apelat din ce în ce mai mult la acest „import de forţă de muncă”.

În fiecare an, guvernul stabileşte un număr de avize de muncă, numit „contingent”. Cifra a crescut de la an la an, ca în 2022 şi 2023 să ajungă la 100.000. În 2022, până în septembrie, circa 65.000 de noi angajaţi din ţări non-europene s-au relocat în România, potrivit datelor guvernului.

Ba chiar în primele trei luni din 2023, în Bucureşti au fost deschise peste 200 de restaurante, multe dintre ele pentru a-i hrăni pe cei 100.000 de pakistanezi sau nepalezi veniţi la muncă în România.

De vin asiaticii să lucreze în România?

România are o economie în creștere, cu oportunități de angajare pentru profesioniști din diverse domenii, precum IT, inginerie, medicină și multe altele. Mulți asiatici sunt atrași de aceste oportunități și vin să lucreze aici pentru a-și construi o carieră de succes.

Costul vieții în România este relativ scăzut comparativ cu alte țări din Europa. Astfel, pentru mulți asiatici, să trăiască și să lucreze în România este o opțiune mai accesibilă din punct de vedere financiar, mai ales dacă doresc să economisească bani pentru a-și construi o viață mai bună în viitor.

Numărul total al avizelor de muncă emise de către instituţia noastră în intervalul 01.01 – 31.12.2021 este de 49.954, cu 218,06% mai mic decât cel din anul 2022, însă trebuie avut în vedere faptul că, pentru anul 2021, guvernul a aprobat un contingent total de 50.000 de lucrători nou-admişi pe piaţa forţei de muncă, în timp ce, pentru anul 2022, contingentul a fost de 100.000 de astfel de lucrători.

Inspectoratul General de Imigrări

Un alt motiv pentru care asiaticii vin să lucreze în România este faptul că această țară este poziționată strategic în Europa și oferă acces facil către alte țări din regiune. Astfel, pentru mulți asiatici, să lucreze în România este o opțiune atractivă dacă doresc să își construiască o carieră internațională sau să exploreze alte țări din Europa. De asemenea, mulți dintre aceștia lucrează o perioadă scurtă de timp în țară și apoi pleacă în vest către alte oportunități.

Prezența asiaticilor în Vâlcea

Cei mai mulți asiatici care se stabilesc pentru o perioadă medie sau scurtă de timp în Vâlcea lucrează în domeniul HORECA sau în construcții. Aceștia sunt prezenți de mai bine de un an de zile pe la diverse fime hoteliere, dar sunt angajați de unele companii pentru a face lucrări ușoare, precum asamblarea de pavele.

Chiar dacă prezența acestora nu este comparabilă cu prezența din capitală, asiaticii caută un trai mai bun în Europa, iar țara noastră a devenit o alegere populară, cel puțin în Europa de Est. Este o diferență între asiaticii care au venit pe cont propriu și cei care sunt angajați de companiile mari în construcții, IT sau medicină. Cei care au venit pe cont propriu lucrează de obicei în domeniul HORECA, livrator de mâncare sau alte joburi cu venituri reduse.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *