Primăria comunei Mălaia a obținut noi fonduri pentru proiecte de investițiicu bani europeni și fonduri guvernamentale

Primăria comunei Mălaia a obținut noi fonduri pentru proiecte de investiții prin PNRR și PNI „Anghel Saligny” , contactele urmând să fie semnate. Potrivit primarului Gheorghe Dinculescu, contractele de finanțare se referă la reabilitarea și modernizarea căminul cultural din satul Săliștea, pentru care lucrările sunt în procedură de licitație. Un alt proiect prevede reabilitarea energetică a Școlii Gimnaziale și a Grădiniței din Mălaia, dar și modernizarea iluminatului public pentru care execuția va începe luna viitoare, ne-a declarat primarul.
Autoritățile locale din Mălaia urmează să semneze contactele de finanțare și pentru cele două proiecte aprobate prin PNI „Anghel Saligny. Primarul spune că în această vară vor începe lucrările de extindere la rețeaua de apă și pentru introducerea conductei de canalizare:
„Pentru proiectul de înființare a sistemului de apă am depus documentația la Ministerul Dezvoltării, așteptăm semnarea contractului, iar pentru sistemul de canalizare în satul Mălaia suntem la stadiul de avize. Am cumpărat teren pentru bazinul de apă și o altă parcelă de teren unde va fi montată stația de epurare. În situația aceasta eu zic că, în cel mai scurt timp vom semna inclusiv aceste contracte de finanțare. În satul Ciunget s-a rezolvat problema captării și a rezervorului de apă, iar în satul Săliștea s-a rezolvat înlocuirea conductelor, s-a reabilitat partea de bazin și s-a montat instalația de clorinare”, a precizat primarul Gheorghe Dinculescu.
Proiectul de canalizare este armonizat cu legislația în vigoare și actualizat cu noua tehnologie care se aplică în prezent. Valoarea ambelor proiecte, de apă și canalizare este de aproximativ 17 milioane de lei. Administrația locală își dorește să aibă un serviciu de apă și canalizare funcțional și de calitate,care să meargă „ceas” și să fie în administrarea primăriei:
„Trebuie ținut cont de faptul că serviciul de apă și canalizare are mai multe atribuții: să se autofinanțeze, trebuie să își facă un buget, să aibă un program de dezvoltare și trebuie să facă față intervențiilor. Primii pași în acest sens sunt că trebuie să integrăm într-un proiect întreg sistemul cu traseul conductelor și cu stațiile. Pentru autorizația de gospodărire a sistemului va fi întocmită o singură documentație. Pentru început în satele Ciunget și Săliștea se vor monta apometre”, spune primarul comunei Mălaia, Gheorghe Dinculescu.
Primarul comunei Mălaia, Gheorghe Dinculescu: „Probleme deosebite nu am avut”
Ploile abundente din această perioadă nu au mai produs inundații ca în alți ani: „Traversăm o perioadă cu vreme instabilă, care a reactivat problemele de la captările de apă de la Săliștea și Mălaia, iar pe drumul de la Ciunget la Galbenu, DJ 701D avem o alunecare de teren: s-a desprins o stâncă și obturat albia râului Latorița, creând un lac care erodează platforma drumului. Drumul este deschis, s-a făcut o constatare privind starea lui împreună cu o comisie din partea Prefecturii. Pietre și pământ au căzut și pe DN7A din cauza ploilor. În schimb, deocamdată probleme deosebite nu am avut în zonă”, mai spune primarul comunei Mălaia, Gheorghe Dinculescu.
Consolidarea torenţilor din localitatea Mălaia este unul dintre obiectivele administraţiei locale
Pentru că proiectul privind regularizarea torenților este esențial pentru întreaga zonă primarul spune că administrația locală a transmis, în această perioadă, răspunsurile la ultimele clarificări: „Documentația este depusă, am răspuns la ultimele clarificări și așteptăm Hotărârea de Guvern, pentru care sperăm să se grăbească lucrurile, astfel încât să dăm startul lucrărilor în teren”, mai spune primarul Gheorghe Dinculescu
Consolidarea albiei torenţilor din zonele amenințate are rolul de prevenire a alunecărilor de teren şi inclusiv de punere în siguranţă a locuinţelor sătenilor din Mălaia. Altfel, a explicat alesul local, zona va fi amenințată la fiecare ropot de ploaie de inundații şi alunecări de teren.