Călimănești este în fruntea clasamentului stațiunilor balneare din România, cu un număr record de turiști

Orașul-stațiune balneoclimaterică de pe Valea Oltului cunoaște o dezvoltare care îi asigură un număr tot mai mare de vizitatori de la an la an, clasând frumoasa așezare vâlceană în topul stațiunilor din România alese de turiști ca destinație de vacanță.
Din datele oficiale, anul 2022 a arătat foarte bine, peste 200 de mii de turiști au fost confirmați în structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare, iar anul acesta, administrația locală este pregătită ca orașul-stațiune de pe Valea Oltului să depășească cifra de 200 de mii și asta fiindcă, în doar primele patru luni ale acestui an, stațiunea a înregistrat un procent de 52% din totalul turiștilor veniți în județul Vâlcea, ceea ce spune mult.
Poziționarea orașului în clasamentul național al destinațiilor turistice nu este o surpriză pentru autoritățile locale din Călimănești, deoarece orașul este într-o continuă dezvoltare. În planurile primarului Florinel Constantinescu sunt prevăzute noi proiecte pentru dezvoltarea atât a infrastructurii, cât și a bazelor de agrement și tratament, fiindcă majoritatea turiștilor vin la Călimănești pentru tratament, dar și pentru turismul de recreere, care folosește apele geotermale prin piscinele sau ștrandurile care s-au construit în ultima perioadă.
Toate acesta se întâmplă fiindcă la Călimănești există o strategie de dezvoltarea a localității, urmărită cu sfințenie și care stă la baza succesului pe care îl are administrația locală, împreună cu investitorii.
Turism balnear, monahal și de recreere
Dacă în urmă cu 10 ani, la Călimănești structura turiștilor era aceea de turism social, majoritatea fiind oameni veniți cu bilete de tratament, astăzi structura lor s-a schimbat foarte mult și, odată cu ea, au apărut unități de cazare și de alimentație publică de nivel superior. Vorbim despre unități de patru stele și sunt în construcție unități turistice de cinci stele.
În prezent, principalele forme de turism care fac ca orașul-stațiune balneoclimaterică de pe Valea Oltului să fie o destinație atractivă pentru toate categoriile de vârstă sunt: turismul balnear, monahal și cel de recreere. Acestea se pot îmbina perfect, reprezentând cu succes oferta turistică a stațiunii.
Punerea în valoare a resurselor minerale reprezintă motorul de dezvoltare a stațiunii
Apele de la Călimănești sunt adevărate mine de aur, nu găsim în România o altă localitate cu trei feluri de ape și unde toate sunt puse în slujba acestei activități, de stațiune balneară. La Călimănești apele minerale sunt recomandate pentru cura internă, pentru tratamentul bolilor hepatice, digestive și renale, apoi sunt apele termale, care se folosesc pentru tratamentul bolilor reumatice și dermatologice și, nu în ultimul rând, există apa geotermală care se extrage de la peste 3000 de metri adâncime la temperatura de peste 90 de grade și care se folosește la încălzirea aproximativ a tuturor spațiilor de cazare și de alimentație publică din Călimănești, la prepararea apei calde, apă care se foosește și în piscine, ștranduri sau în unitățile de tratament.
Tot pe nișa ofertei turistice, Clălimăneștiul vine și cu turismul monahal, fiindcă aici există o salbă de mânăstiri de patrimoniu care au o istorie foarte bogată și un schit ctitorit de domnitorului Neagoe Basarab și soția sa Despina, cu numele Ostrov, nume care provine de la faptul că lăcașul religios a fost construit pe o insuliță a Oltului în centrul orașului – stațiune Călimănești. Nu în ultimul rând, stațiunea de pe Valea Oltului oferă și un turism de afaceri, fiindcă la Călimănești, înainte de pandemie, se organizau cele mai importante simpozioane din țară.
Lucrurile acestea, bine promovate au dus la succesul de astăzi al frumoasei așezări de pe Valea Oltului și apoi la plusul de valoare care s-a realizat prin accesarea fondurilor europene de administrația local condusă de primarul Florinel Constantinescu și nu numai, care au dus la apariția unor unități de cazare destul de apreciate de turiști.
O dată cu apariția de unități noi de turism, la Călimănești s-au înființat și noi locuri de muncă specializate, pornind de la medici până la băieșițe. Este posibil ca, în curând, la Călimănești să ia amploare inclusiv cercetarea în domeniul balneologiei având în vedere, după cum se știe, că secția Spitalului Județean de Balneologie din Călimănești a fost cândva Clinică Universitară, unde se făcea știință adevărată. De cercetare este nevoie pentru continuarea valorificării potențialului balnear pe nișa demonstrării beneficiilor acestor izvoare tămăduitoare.
Seaca, noul cartier turistic
Una dintre cele mai importante investiţii ale administraţiei locale din Călimăneşti este amenajarea zonei de la Seaca, pe care primarul Florinel Constantinescu a pregătit-o. Este un proiect extrem de ambiţios, care va rezolva nu doar problema spaţiilor de cazare, ci va introduce practic întreaga zonă în circuitul turistic: „Zona Seaca are o poziție frumoasă și un potențial turistic extraordinar, iar pentru accesarea fondurilor privind forarea a două sonde de apă geotermală, una în Căciulata și cealaltă la Seaca se așteaptă semnarea contractului de finanțare.
Acest proiect reprezintă continuarea dezvoltării orașului – stațiune de pe Valea Oltului, pentru punerea în valoare a apei geotermale, considerată o resursă energetică importantă și alternativă. Prin urmare, proiectul pentru forarea sondelor de apă geotermală este vital pentru dezvoltarea localității.
Prima „pădure parc” din județ se va amenaja la Călimănești
Tot pe linia de dezvoltare, foarte curând, lângă Hotelul Central va demara construirea „pădurii parc” pe o suprafață de 20 de hectare. Proiectul de amenajare a parcului de recreere presupune ca zona respectivă să fie dotată cu mobilier urban, cu iluminat public, alei pietonale şi alei pentru biciclişti, cu foişoare de observare, cu locuri de joacă pentru copii, cu zone pentru sport şi zone tematice, mai ales pentru copii.
Un lucru este cert: Călimăneştiul este într-o continuă dezvoltare, iar acest lucru se face pas cu pas, „din aproape în aproape”, cum îi place primarului Florinel Constantinescu să spună.
Orașul-stațiune balneoclimaterică de pe Valea Oltului a devenit un adevărat centru cultural, religios şi turistic, ajungând să petreacă anumite weekenduri cu „casa închisă”, respectiv cu toate locurile de cazare ocupate.