Primarul localității Budești, Ionel Vlădulescu: „Proiectul de apă și canalizare, prins prin ADI Apa Vâlcea, este cea mai mare nerealizare a județului Vâlcea”

Din noua listă a localităților ale căror tronsoane sunt scoase de la finanțare din POIM face parte și localitatea Șușani cu sistemul de canalizare în totalitate, iar localitatea Brezoi cu investițiile în sistemele de canalizare din Păscoaia și Valea lui Stan. Tronsoane eliminate are și localitatea Bujoreni, privind investițiile în sistemele de canalizare din satele Bogdănești, Gura Văii și Lunca, iar localitatea Budești a rămas fără finanțare pentru investițiile în sistemele de canalizare în satul Bercioiu. 

Acest lucru a avut loc acum, după câteva luni de la semnarea contractului, deși au mai fost văzute o dată aceste documentații de firma de consultanță și evaluate înaintea semnării.

Conducerea societății Apavil S.A. – operator regional pentru serviciile de alimentare cu apă și canalizare, în calitate de beneficiar al marelui proiect finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare, pentru care a semnat la finele anului 2022 contractul de finanțare dă din umeri, pentru că nu poate gestiona acest proiect. 

Faptul că, după 10 ani, localitatea Budești a rămas fără finanțare pentru investițiile în sistemele de canalizare în satul Bercioiu și în continuare proiectul bate pasul pe loc îl nemulțumește și pe primarul localității Budești, dar și pe sătenii obosiți de atâtea promisiuni. 

Ionel Vlădulescu a realizat proiecte majore în mandatele de primar şi viceprimar pentru localitatea pe care o administrează, dar se arată dezamăgit de fiecare dată când vine vorba despre acest proiect prins în master planul judeţului, fiindcă nu a reuşit, după atâția ani de așteptare, să-şi vadă încă visul împlinit: acela ca întreaga sa localitate să beneficieze de reţea de canalizare. În opinia sa apa şi canalizarea sunt utilităţi minime, necesare pentru comunitate, care depind foarte mult de acest proiect finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare:

„Din proiectul prins în POIM pentru înființarea sistemului de apă și canalizare, localitatea Budești a fost scoasă cu un sat de la canalizare, și asta s-a întâmplat acum. În situația aceasta eu mă întreb dacă nu trebuia să facă lucrul acesta acum 10 ani? Cel puțin pentru localitățile care au mai rămas în acest proiect, să înceapă o dată lucrările! Oricum, proiectul acesta de apă și canalizare, prins în ADI Apa Vâlcea cu finanțare POIM este cea mai mare nerealizare a județului Vâlcea. A încurcat o bună parte dintre administrațiile locale, fiindcă odată prinse în acest master plan nu a mai exista posibilitatea accesării fondurilor pentru introducerea sistemului de apă și canalizare în localitățile respective, asta în situația în care au trecut atâtea finanțări pe lângă noi. Din punctul meu de vedere nu se va realiza acest proiect”, a precizat primarul localității Budești, Ionel Vlădulescu. 

Primarii celor 36 de localității prinse în acest mare proiect al județului sunt supărați, acuzând Apavil de incompetență 

„Ni se spune că proiectul nu va pierde finanțarea, că se va reporta pentru următorul exercițiu financiar. Comunități întregi din acest județ au nevoie urgentă de apă și canalizare, asta trebuie să ajungă la urechile decidenților acestui proiect. Vorbim despre un proiect care a fost întocmit în anul 2010, de atunci s-au întâmplat multe lucruri pe domeniile publice în localitățile prinse în acest proiect și schimbări se vor produce în continuare. Este un proiect foarte mare, un proiect benefic pentru întreg județul Vâlcea. Inițial, în proiect au fost destul de multe localități, dar încet, încet au fost eliminate pe niște criterii de neînțeles, eu aș spune pe niște decizii incorecte, fiindcă în tot acest timp autoritățile locale respective au fost încurcate 10 ani neprimind finanțare, ca într-un final să fie excluse din proiect”, punctează primarul localității Budești. 

Până în prezent s-au scos la licitație mai multe loturi și sunt în evaluare unele dintre ele, problema este că este trecut de jumătatea acestui an și este greu de crezut că se va semna vreun contract. Și dacă, printr-o minune se va întâmpla acest lucru în această perioadă, până la sfârșitul anului, când se va finaliza POIM, nu va fi timp să se mai facă investițiile echivalente de dublul sumei care se dă ca avans. 

În acest ritm, anul acesta Apavil S.A nu va fi în stare să facă nici o lucrare, deși în contract au fost stabilite niște termene foarte clare și trebuia ca, în primele luni ale anului să fie scoase la licitație primele 5 loturi, urmând încă 4 loturi mai mari, doar că procedura se dovedește a fi prea greoaie pentru operatorul regional:

„Cu alte cuvine, administrațiile locale respective au fost blocate în a obține finanțări pentru apă și canalizare, iar după 10 ani ni se spune că „nu se mai poate”, că au ajuns acum domnii respectivi la concluzia că un sat din comuna Budești are o populație foarte mică raportată la kilometrii de conductă care trebuie introdusă. Sigur că sunt și situații de acest gen, dar nu trebuie să se raporteze la un sat al localității, calculele trebuie făcute pe întreaga localitate și trebuie văzut dacă are posibilitatea de dezvoltare, iar Budeștiul este una dintre localitățile care se populează. Eu nu contest condițiile impuse în acest proiect, spun că trebuiau excluse de la început tronsoanele respective, în așa fel încât, administrațiile locale să aibă posibilitatea să obțină alte finanțări pentru astfel de proiecte, în timp util. Acum, după mai bine de 10 ani, un sat din localitate va rămâne fără rețea de canalizare. Nu se poate așa ceva. Noi, primarii suntem foarte supărați, am fost blocați 10 ani, ce le spunem cetățenilor în situația aceasta?

Proiectul de realizare a rețelei de apă și canalizare prin intermediul Apavil este cea mai mare investiție din județul nostru, estimată la valoarea de aproximativ 220 de milioane de euro, finanțată prin POIM 2014-2020, și care prevede realizarea a 1700 de kilometri de rețea de apă și apă uzată din 36 de localități vâlcene. Investiția are un impact direct asupra vieții a nu mai puțin de 100 de mii de locuitori ai județului, dar bate pasul pe loc de un deceniu. Este un program unde zeci de localități din județ și-au depus documentația cu speranța obținerii mai rapide a unor bani europeni destinați alimentării cu apă și canalizare, dar acum lucrările sunt prea mult întârziate din incompetență sau nepăsare, ceea ce face ca acest program să fie compromis.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *