La Călimănești, cea de-a 55-a ediție a Festivalului „Cântecele Oltului” a adus în scenă, cu înaltă ținută artistică și în superbe costume populare, varietatea și dinamismul dansurilor populare din zonele folclorice riverane Oltului

Sub privirile admirative ale localnicilor, autorităților județene, dar și ale turiștilor aflați în stațiune, Festivalul „Cântecele Oltului” a debutat sâmbătă printr-o frumoasă paradă a portului popular, care a străbătut orașul Călimănești de la sediul Primăriei către parcul de la Hotelul Central. Pe Calea lui Traian au defilat ansambluri folclorice din Brașov, Harghita, Sibiu, Vâlcea, Olt și Teleorman, județe traversate de râul Olt, și, invitate, din Timiș și Bistrița-Năsăud. Această paradă a fost urmată de momentul deschiderii oficiale a Festivalului Național de Folclor „Cântecele Oltului” și de spectacolul artiștilor intrați în competiție.
Deschiderea evenimentului care a marcat cea de-a 55-a ediție a fost făcută de primarul orașului Călimănești, Florinel Constantinescu. Au ținut discursuri și invitații prezenți, care au felicitat administrația locală pentru eforturile depuse în menținerea tradiției în organizarea acestui eveniment cultural.
Primarul orașului Călimănești, Florinel Constantinescu, a declarat: „Cântecul, portul și dansul popular sunt pentru noi o adevărată cură de sănătate culturală, reprezentând un festival al bucuriei și prieteniei”
În discursul său, primarul orașului Călimănești, Florinel Constantinescu, a subliniat importanța acestui festival, bucuria prilejului în care cei prezenți îmbracă straiele populare cu ocazia acestui eveniment, precum și faptul că de 55 de ani, județele traversate de râul Olt trimit ansambluri folclorice la acest frumos festival național.
” Festivalul „Cântecele Oltului” este un eveniment al bucuriei și al prieteniei, o ocazie de a aprecia folclorul românesc, cântecul, jocul și portul popular, și de a petrece împreună câteva zile aici, în Călimănești. Vă sunt recunoscător, atât dumneavoastră, artiști, cât și publicului, pentru că v-ați făcut timp și pentru că an de an manifestați această dorință de a veni aici, în Călimănești, pentru a ne încânta cu priceperea voastră. La mulți ani și să ne vedem cu bine mulți ani de acum înainte, pentru că într-adevăr, Festivalul „Cântecele Oltului” este o celebrare care în fiecare an aduce în prim plan frumusețea noastră, prezentând ce avem mai autentic în cântec, dans și port popular. Și, așa cum îmi place să spun, cântecul, portul și dansul popular sunt pentru noi o adevărată cură de sănătate culturală”, a subliniat primarul orașului Călimănești, Florinel Constantinescu.
Organizat în parteneriat de Primăria orașului Călimănești și Consiliul Județean Vâlcea, cu sprijinul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea, festivalul „Cântecele Oltului” reprezintă o ocazie unică de a sărbători tradițiile și cultura românească. Prin ecoul cântecelor și prin pasiunea participanților, acest eveniment pune mereu în evidență autenticitatea și diversitatea patrimoniului nostru cultural.
Astfel, la Călimănești, timp de trei zile, ritmurile tradiționale au învăluit atmosfera, adunând împreună generații și comunități. Tinerii interpreți ai cântecului popular românesc au păstrat flacăra autenticității viu aprinsă, contribuind astfel la perpetuarea acestei arte de neprețuit. Dansul și portul popular autentic au devenit adevăratele stele ale festivalului în acest weekend plin de culoare și tradiție, captând atenția și admirația publicului.