Ediție jubileu a festivalului folcloric „La Izvorul Dorului” de la Băbeni: Tradiție și bucurie într-un nucleu de cultură populară

Ediția jubileu a Festivalului Folcloric „La Izvorul Dorului” de la Băbeni din acest an promite să aducă invitaților o serie de momente inedite și pline de culoare. Tinerii din zonă vor avea ocazia să îmbrace din nou cele mai autentice și frumoase costume tradiționale, pe care le vor purta cu mândrie în cadrul unei impresionante parade care va lua cu asalt centrul orașului Băbeni. Într-un cadru cu totul special, localnicii și oaspeții care vor onora festivalul cu prezența lor vor putea să se bucure de un adevărat spectacol de dansuri pline de viață, obiceiuri tradiționale fascinante și numeroase recitaluri de muzică populară susținute cu pasiune de soliști vocali și instrumentiști talentați, toate acestea făcând parte din programul acestei noi ediții a evenimentului. Efortul celor implicați – copii, tineri și îndrumători – va fi răsplătit cu aplauze, diplome și mai ales cu recunoștința celor care vor primi binecuvântarea unui astfel de eveniment. Astfel, la Băbeni, în perioada 1-3 septembrie 2023, tradițiile celor patru zone prezente la eveniment vor fi frumos valorificate prin portul popular, dansul și cântecele care se vor îmbina într-un limbaj comun, al obiceiurilor păstrate din vechime.

Pentru ca sărbătoarea să fie una organizată cu precizie, Primăria orașului Băbeni și Casa de Cultură „Dragoș Vrânceanu” Băbeni și-au unit eforturile. În această perioadă, administrația locală condusă de primarul Ștefan Bogdan lucrează la ultimele detalii referitoare la evenimentul tradițional care va avea loc în viitorul weekend.

Festivalul de folclor „La Izvorul Dorului” împlinește 50 de ani, o jumătate de secol de tradiție și cultură populară

În 1971, orașul Băbeni a fost gazda unei sărbători deosebite, având un scop nobil: aducerea în prim-plan a păstrătorilor tradițiilor naționale și dezvăluirea bogăției obiceiurilor și tradițiilor străvechi. Acum, la o distanță de 50 de ani, Festivalul folcloric „La Izvorul Dorului” își deschide porțile cu mare entuziasm. Evenimentul va debuta în forță vineri, 1 septembrie, cu cea de-a 18-a ediție a Memorialului preotului Gheorghe Oprițescu și un captivant turneu de fotbal dedicat tinerilor pasionați de sport.

Această manifestare continuă în stil grandios sâmbătă, 2 septembrie, când muzica și portul popular ating punctul culminant artistic. În ziua de duminică, pe data de 4 septembrie, festivalul își deschide porțile pentru un adevărat regal cultural. Atmosfera va fi animată de o impresionantă paradă a portului popular, în care participanții vor purta cu mândrie tradițiile vestimentare specifice. Aceasta va fi doar începutul unei serii de evenimente care vor readuce în prim-plan frumusețea obiceiurilor noastre autentice. Artiști consacrați vor urca pe scenă, aducând cu ei tradiția și pasiunea pentru folclor. De asemenea, ansamblurile folclorice renumite din șapte județe vor oferi un adevărat festin pentru cei prezenți, prezentând dansuri și cântece străvechi, transmise din generație în generație.

Totodată, în cadrul festivalului se vor acorda diplome cuplurilor care sărbătoresc 50 de ani de căsătorie. Momentul este marcat de deschiderea Festivalului – Concurs național de poezie „Dragoș Vrânceanu”, ediția a XV-a și de lansarea volumului de debut al autoarei Raluca Ioana Macovei din Târgu Mureș, intitulat „Arta de a trăi”.

„La Izvorul Dorului” este un eveniment important pentru inimile locuitorilor din Băbeni și nu numai, fiind dedicat unei manifestări tradiționale care transformă așezarea noastră într-un nucleu al portului și dansului popular, an de an. Astfel, în weekend-ul care urmează, așteptăm ca atât comunitatea locală, cât și invitații, să fie prezenți la evenimentul prilejuit de ediția jubileu a Festivalului folcloric de inspirație pastorală „La Izvorul Dorului”. Pe parcursul întregii manifestări, nu vor lipsi produsele specifice păstorești, precum telemeaua și tocanul de miel. Atmosfera va fi una cu totul specială„, a declarat primarul orașului Băbeni, Ștefan Bogdan.

Cu o istorie semnificativă și o tradiție înrădăcinată, Festivalul de folclor „La Izvorul Dorului” se pregătește să ofere o experiență memorabilă de distracție și bucurie pentru comunitatea locală, și nu numai. În cadrul acestei atmosfere vibrante vizitatorii pot explora standurile cu bunătăți tradiționale și tarabele cu produse artizanale, care vor stârni curiozitatea celor în căutare de suveniruri autentice. Copiii au ocazia să se bucure de carusel și de jocurile special pregătite pentru ei. În același timp, muzica, dansurile și deliciile tradiționale specifice zonei vor contura o atmosferă festivă pentru toți participanții.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *