Sondajul anului 2023: Doar 5% dintre români consideră că își permit să cumpere ce-și doresc și 10% încă joacă jocuri de noroc

 Românii au fost afectați în cea mai măsură, atât impact negativ asupra vieții cât și asupra portofelului, de creșterea prețurilor.

Sondaj Romania: Pe lângă războiul de la graniță sau creșterea prețurilor, românii consideră că unul dintre evenimentele negative din 2023 a fost neacceptarea României în spațiul Schengen.

Într-o notă mai pozitivă, românii consideră „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023” drept evenimentul anului.

Cum s-au raportat românii la stat și societate în 2023?

Din câte au declarat românii, 28% cred că în România lucrurile merg într-o direcție bună. Cu toate acestea, 70% consideră că direcția este greșită.

În aceeași notă de pesimist, românii spun că anul 2023 a fost mai rău ca anul 2022 în procent de 40%. Mai mult decât atât, 30% consideră că a fost la fel și doar 29% că a fost mai bun.

Primele dintre cele mai de încredere profesii și ocupații sunt pompier, specialist în IT și asistent medical. Pe ultimele locuri se află jurnaliștii, polițiștii și politicienii.

Sondaj despre încrederea în profesii și ocupații, din punctul de vedere al românilor în 2023.

Când vine vorba de guvernare și politica, românii spun că anul 2023 a fost mai rău decât anul 2022 în procent de 41%. Doar 18% dintre aceștia consideră că a fost un an mai bun.

Românii mai spun că nu au oferit vreunui funcționar sau angajat al statului sau unei companii de stat vreun cadou de orice fel sau bani, în procente covârșitoare de 91%, respectiv 95%.

Evenimentul „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023” este considerat de români evenimentul anului 2023 în România. Pe următoarele locuri se clasează „Calificarea echipei de fotbal a României la Euro 2024”, „Inaugurarea Podului de la Brăila” și „Cele patru medalii de aur câștigate de România la Campionatul Mondial de Canotaj din Cehia”.

Cu toate acestea, doar 4% consideră că evenimentul anului este „Rotația partidelor la guvernare”.

După părerea românilor, creșterea prețurilor i-a afectat negativ în cea mai mare măsură anul trecut, în procent de 39%.

24% cred că neprimirea României în Schengen este alt eveniment negativ, iar 15% iau în considerare explozia de la Crevedia.

Ce părere au românii de nivelul de trai și statusul financiar din 2023?

În ceea ce privește felul de a trăi, 52% dintre români spun că sunt destul de mulțumiți. 24%, respectiv 14%, spun că sunt destul de nemulțumiți și foarte nemulțumiți, conform celui mai recent sondaj din Romania in 2023.

Doar 5% dintre români consideră că au tot ce le trebuie și că își permit să își cumpere tot ce își doresc.

26% spun că au tot ce le trebuie, dar trăiesc chibzuit. 11% consideră că se descurcă foarte greu.

Românii spun că au redus cheltuielile pentru produse de strictă necesitate  în procent de 65%. Pe de altă parte, 56% spun că au renunțat la diferite produse alimentare din cauza lipsei de bani.

6% dintre aceștia spun că au suferit de foame în 2023.

Rezultatele sondajului din decembrie 2023, cu privire la nivelul de trai și status financiar.

Chiar dacă, după spusele românilor, situația financiară a fost precară în 2023, 37% din aceștia au reușit să facă economii în bani.

16% au ales să facă împrumut de bani de la bancă, și 22% au împrumutat bani de la prieteni sau cunoscuți.

Situația datoriilor neplătite stă destul de bine în România, având în vedere că doar 74% dintre români spun că nu au vreo datorie neplătită, inclusiv credite.

Sondaj Romania : Frici, îngrijorări și singurătatea românilor în 2023

Revine trendul de dificultate privind creșterea prețurilor, acest motiv fiind cap de listă când vine vorba de cele mai îngrijorătoare lucruri în 2023 – 29%.

Pe următoarele locuri se află războiul în zona României, în procent de 24%, lipsa locurilor de muncă, în procent de 12%, și frica de boală, în procent de 10%.

Doar 2% dintre români sunt îngrijorați cu privire la singurătate, iar 4% în legătură cu lipsa de perspectivă sau reducerea veniturilor.

Doar 34% din români nu au avut niciun motiv de mare bucurie în 2023, față de 65% care au avut cel puțin un motiv de bucurie.

Sondaj Romania: Care au fost ocupațiile românilor în 2023?

Contraintuitiv, chiar dacă numeroși români consideră anul 2023 drept dificil din punct de vedere financiar, 47% dintre aceștia spun că au cumpărat ceva mai scump de 1000 de lei pe parcursul anului.

Îmbucurător, 58% din români spun că au citit o carte anul trecut, dar doar 41% din aceștia au cumpărat cărți.

Românii încă nu renunță la vicii, luând în considerare faptul că 37% din aceștia spun că au fumat, iar 10% declară că au jucat la jocurile de noroc.

sondaj Romania

sondaj Romania

Structura eșantionului/metodologie

Au fost chestionați 1075 de respondeți cu vârsta de peste 18 ani. Tipul eșantionului a fost aleatoriu, iar eroarea maximă tolerată este de +/-3%.

S-a folosit metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing) și a fost desfășurat în perioada 12-19 decembrie 2023.

Studiul a fost realizat de către Institutul Român pentru Evaluare și Strategie.

Procentul de vârstă al respondenților:

  • 18-35 ani – 25%
  • 36-50 ani – 27%
  • 51-65 ani – 25%
  • peste 65 de ani – 23%

38% dintre respondenți au studii elemntare la bază, 36% au studii medii, iar doar 16% au studii superioare.

 

 

 

 

 

 

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *