Investiții importante la Horezu, surprinzătoare pentru mulți

Investiții la Horezu in valoare de 150 milioane de euro.

Nicolae Sărdărescu, primarul orașului Horezu: ” Una dintre îndatoririle primarului este și aceea de a atrage investitorii”
În orașul Horezu se pregătește demararea unui mega proiect care promite să transforme radical peisajul local. Astfel, în zona Treapt, pe partea dreaptă a drumului ce leagă localitatea de Târgu Jiu, va începe construcția unui complex vast, întins pe o suprafață de aproape 8 hectare. Proiectul nu este doar o investiție majoră în infrastructura zonei, ci și un semn al dinamismului economic pe care primarul Nicolae  Sărdărescu  încearcă să îl promoveze.
Complexul va găzdui un cazino modern, conceput să atragă vizitatori din întreaga regiune și nu numai. În plus, ansamblul va include o sală de evenimente de mari dimensiuni, gândită să susțină o gamă variată de întâlniri și manifestări, de la concerte la conferințe și expoziții. Alături de cazino, proiectul prevede și construcția unui mega complex comercial, care va ocupa o suprafață de 5000 de metri pătrați, oferind oportunități de cumpărături și distracție pentru turiști.

Pe lângă acest impact social, unul dintre cele mai importante beneficii aduse de acest proiect este crearea de noi locuri de muncă. Se estimează că, odată cu finalizarea complexului, vor fi create cel puțin 200 de noi oportunități de angajare.

Pe măsură ce lucrările vor avansa, se așteaptă ca acest complex să se alăture punctelor de reper ale orașului și să devină un motor al creșterii turismului pentru întreaga zonă a Horezului:

„O mega investiție care va fi dezvoltată în zona Treapt va surprinde pe mulți, fiind dezvoltată la Horezu. Caut să realizez astfel de investiții și pe această nișă, pentru că una dintre îndatoririle primarului este și aceea de a atrage investitori în oraș. Dacă nu aducem investiții și nu creăm locuri de muncă, în primul rând nu sunt venituri la buget, oamenii nu pot fi stabilizați pentru că nu au locuri de muncă și sunt obligați să plece în altă parte. Economia nu poate funcționa pentru că, dacă nu există locuri de muncă și, implicit, bani, oamenii nu își permit să construiască și, deci, să cheltuiască. În Horezu există locuri de muncă; cine vine la mine căutând un loc de muncă are problema rezolvată pe loc, îl recomand celor care caută forță de muncă.  Subliniez, de când am preluat frâiele acestui oraș, mi-am propus să aduc investiții în această nișă; prin urmare, atragerea investitorilor în oraș este una dintre prioritățile mele ca primar „, a declarat Nicolae Sărdărescu, primarul orașului Horezu

Acest proiect subliniază angajamentul administrației locale, condusă de primarul Nicolae Sărdărescu, dar și al investitorilor, față de dezvoltarea Horezului, fiind de fapt încă un argument solid că orașul are toate șansele pentru a se consolida ca pol regional în zonă.


Investiții la Horezu aflate în diverse faze de execuție, în valoare de 150 de milioane de euro

 Nicolae Sărdărescu, primarul orașului Horezu: ” Sunt mulțumit de faptul că marile proiecte pe care le-am visat intră în execuție anul acesta

Se pregătește construirea centurii ocolitoare a orașului Horezu

Nicolae Sărdărescu, primarul orașului Horezu, a încheiat contracte pentru proiecte de investiții de 150 de milioane de euro, aflate la diferite etape de realizare. Printre acestea se numără construirea centurii ocolitoare a orașului Horezu, care va direcționa traficul în jurul orașului astfel încât va reduce congestionarea și aglomerația în centrul orașului, dar și proiectul de asfaltare, finanțat prin PNI, „Anghel Saligny”, cu o valoare de peste 2 milioane de euro:

”Mulți cetățeni întreabă de ce acum, când se apropie alegerile. Dar oamenii trebuie să știe că timp de doi ani s-a muncit la documentații. Din momentul în care se pune prima literă pe hârtie până la începerea lucrărilor efective, durează doi sau chiar trei ani. Sunt mulțumit de faptul că marile proiecte pe care le-am visat intră în execuție anul acesta. Primul proiect este construirea centurii ocolitoare. În acest sens, s-a emis și Hotărârea de Guvern, care este în transparență pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici, și avem 42 de milioane de euro alocați. Motiv pentru care, cel târziu în maxim o lună, se va scoate la licitație proiectarea și execuția, pentru că studiul de fezabilitate și toate celelalte documentații au fost finalizate. Am plătit tot ce era de plătit și vreau să mulțumesc Consiliului Județean pentru sprijinul privind cofinanțarea proiectului de 2%, aceasta fiind o sumă mare”, a declarat Nicolae Sărdărescu, primarul orașului Horezu.

 Pentru construcția centurii ocolitoare a orașului Horezu, finanțarea va fi asigurată prin alocarea a 40% fonduri europene, 58% fonduri de la guvern și o cofinanțare de 2%.

Lucrările pentru rețeaua de gaze încep în luna mai

Un alt proiect major pentru orașul Horezu este înființarea sistemului de distribuție a gazelor naturale, care va începe în această vară. Pentru această investiție, UAT Horezu a primit suma de 7.500.000 lei. Primarul ne informează că se va realiza distribuția gazelor în interiorul zonei urbane. În aceste condiții, începând cu data de 8 ianuarie 2024 până pe data de 1 mai 2024, se va finaliza proiectarea, licitarea execuției lucrărilor și licitarea pentru delegarea distribuției de gaze. Astfel, lucrările de înființare a rețelei de gaze vor începe efectiv din luna mai 2024. Concomitent cu lucrările de distribuție, Transgaz România va demara construcția magistralei de transport gaze Râmnicu Vâlcea – Horezu – Tetila Gorj, astfel încât, în anul 2025, locuitorii orașului Horezu vor fi racordați la rețeaua de gaze:

”În zona Treapt, am pus la dispoziția Transgaz o suprafață de teren de 4000 de metri pătrați pentru montarea SRM, iar zona urbană va fi conectată de acolo. Adusul gazelor în oraș este visul meu, la realizarea căruia am lucrat aproape 5 ani pe acest proiect. Am făcut tot ce se putea face, toate demersurile necesare pentru a obține acest lucru, iar oamenii se întrebau de ce am transformat orașul în stațiune turistică de interes național dintr-una de interes local. Motivul este că, prin Legea 123/2012, legea energiei, fiind în anexă ca stațiune de interes național, beneficiem de gratuitatea aducerii conductei de gaze la Horezu. Conducta, venind de la limita orașului Băbeni – Frâncești și mergând către Tetila Gorj, permite racordarea tuturor localităților de pe traseul respectiv. Suntem în prezent în faza de finalizare a studiului de fezabilitate, la care lucrăm de peste un an, și dacă lucrurile merg conform documentelor, anul viitor vom racorda orașul Horezu la magistrala de gaze. În luna mai, Transgaz va semna împrumutul pentru finanțarea acestei conducte pe o lungime de 89 de kilometri, de la Râmnicu Vâlcea la Horezu și până la Tetila Gorj„, a declarat Nicolae Sărdărescu, primarul orașului Horezu.

Școala din Urșani se modernizează cu fonduri europene

În afară de aceste proiecte, primarul orașului Horezu are și alte investiții în desfășurare. Printre acestea se numără reabilitarea completă a Școlii din zona Urșani, finanțată cu fonduri europene prin PNRR. Primarul estimează că lucrările vor fi finalizate în maxim două luni. De asemenea, în curtea școlii se construiește un teren de sport cu gazon sintetic, tot cu finanțare europeană prin AFIR.

Școala din zona Romanii de Jos va fi adusă la standardele celor mai moderne clădiri de învățământ

Școala din zona Romanii de Jos este prima investiție aprobată pe noul program regional, beneficiind în întregime de fonduri europene: ” În acest imobil, clasele de învățământ profesional vor fi relocat, reducându-se necesitatea de a ține ore după-amiaza. Clădirea va fi complet reabilitată din punct de vedere energetic și în alte aspecte, iar în plus va fi amenajat un teren de sport cu gazon sintetic și alte facilități pentru energie verde”, a declarat primarul.

Sediul Primăriei Horezu, un proiect în desfășurare

Un alt proiect este construcția sediului primăriei orașului Horezu, pentru care s-a încheiat licitația pentru desemnarea constructorului. Este un proiect evaluat la aproximativ un milion de euro, din care 400 de mii de euro vor proveni din bugetul local. Clădirea va fi amenajată cu fonduri europene din PNRR, iar lucrările urmează să înceapă în această perioadă și să fie finalizate până în toamna acestui an.

Orașul va avea patru autobuze electrice noi, la care se adaugă mai multe stații de încărcare lentă și rapidă

Vor fi aduse în Horezu 4 autobuze electrice pentru transportul între satele din oraș. Acest proiect vizează modernizarea serviciului de transport public prin achiziționarea a patru astfel de vehicule. Valoarea contractului, finanțat în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, se ridică la 11.680.877,92 de lei și este parte a două proiecte cu finanțare europeană câștigate de administrațiile locale din Horezu pentru îmbunătățirea transportului public de persoane în zonă:

”Achiziția celor patru autobuze electrice a fost finalizată, iar la sfârșitul lunii mai sau începutul lunii iunie le vom primi și vom lansa serviciul de transport urban.Astfel, toate satele din orașul Horezu vor beneficia de cel puțin cinci curse zilnice. Persoanele cu handicap, pensionarii și elevii vor călători gratuit. În plus, vor fi instalate stații de încărcare în următoarea perioadă”, a declarat Nicolae Sărdărescu, primarul orașului Horezu.

Prin urmare, în ceea ce privește cele 4 autobuze, proiectul include furnizarea, montarea și punerea în funcțiune a 4 stații de reîncărcare lentă și 2 stații de reîncărcare rapidă în cadrul proiectului

Primarul  anunță proiecte de locuințe pentru tineri și specialiști

Primarul anunță finalizarea evaluării licitației pentru construcția a patru blocuri destinate tinerilor și specialiștilor din domeniul învățământului, precum și lucrările la blocul de locuințe pentru specialiștii din sănătate. Subliniază importanța stabilirii unor criterii clare și transparente pentru a asigura accesul corect și echitabil la locuințe, evitând astfel situațiile discriminatorii întâlnite în trecut:

”Un alt proiect important pentru noi se află în etapa finală de evaluare a licitației pentru construcția a patru blocuri pe terenul fostelor sere. Aceste blocuri sunt destinate tinerilor și specialiștilor din domeniul învățământului din localitate și vor conține câte 24 de apartamente. În zona respectivă, se vor amenaja parcări, locuri de joacă și spații verzi. În ceea ce privește spitalul, lucrăm la construirea  blocului de locuințe care va cuprinde 19 apartamente și trei garsoniere destinate specialiștilor din domeniul sănătății. Acest bloc se ridică pe terenul fostei spălătorii. Vor fi stabilite criterii pentru prioritizarea acestor locuințe, asigurându-se că medicii sunt cei care beneficiază în primul rând. Pentru cele patru blocuri destinate tinerilor și specialiștilor din învățământ, vor fi stabilite criterii suplimentare, acordându-se punctaj suplimentar celor care au familie și copii, evitând astfel situații similare cu cele întâlnite în cazul blocurilor ANL, când apartamentele au fost acordate exclusiv persoanelor singure. Vom introduce criterii foarte clare și transparente, vom face publice criteriile și le vom aproba în cadrul Consiliului Local”, a declarat Nicolae Sărdărescu, primarul orașului Horezu.

Horezu se pregătește de sezonul estival prin lansarea trenulețului turistic 

În acest sezon estival, orașul Horezu va fi înzestrat cu un trenuleț dotat cu vagoane destinate plimbărilor turistice prin atracțiile sale pitorești. Trenul va fi format dintr-un vagon cu 12 locuri și va oferi turiștilor oportunitatea de a explora traseele aprobate în cadrul Consiliului Local. Printre destinațiile incluse în aceste rute se numără Centrul Ceramicii de la Olari, satul Tănăsești, renumit pentru populația sa longevivă, cele nouă biserici declarate monumente istorice în satele din zona Horezu, precum și Mănăstirea Horezu, una dintre cele mai importante ctitorii ale lui Constantin Brâncoveanu. De asemenea, turiștii vor putea explora și stațiunea Vârful lui Roman și alte zone turistice montane din orașul Horezu.

Dublă asigurare pentru alimentarea cu energie, la Stațiunea Vârful lui Roman

”Sunt foarte fericit că, în final, CEZ Oltenia a obținut finanțarea proiectului în valoare de 45 de milioane de euro pentru distribuția de energie electrică la Stațiunea Vârful lui Roman. Sunt fonduri europene, iar alimentarea va fi asigurată din două puncte distincte, tocmai pentru a evita surprize în cazul în care o linie ar cădea. Așadar, dacă nu ar fi alimentare din prima sursă, va interveni cea de-a doua linie, care vine dintr-o altă sursă de producție a energiei electrice”, a declarat Nicolae Sărdărescu, primarul orașului Horezu.

”Primărie fără hârtie”, la Horezu

Unul dintre proiectele semnate prin PNRR de către administrația locală a Horezu va transforma urbea într-un oraș „smart”, unde se va putea folosi tehnologia modernă pentru relația cetățenilor cu autoritățile și se va interacționa mai ușor cu infrastructura orașului. Primarul Nicolae Sărdărescu spune că acest nou sistem vine în ajutorul oamenilor, deoarece va elimina necesitatea deplasării la ghișee pentru a depune cereri și a obține documente de la autoritățile locale:

”În faza de licitație este în prezent și proiectul de  informatizare  totală a instituțiilor publice. Astfel încât fiecare cetățean să nu mai fie nevoit să vină la primărie și să nu fie pus pe drumuri decât dacă își dorește să stea de vorbă cu mine pentru schimb de păreri sau propuneri. Prin acest proiect se vor putea obține certificate fiscale, adeverințe agricole sau certificate de urbanism, toate în format online, fără a se mai deplasa oamenii la Primărie”, a declarat Nicolae Sărdărescu, primarul orașului Horezu

Astfel, într-o lume a birocrației excesiv de stufoase, proiectul are ca scop simplificarea procedurilor administrației locale și reducerea birocrației prin digitalizarea acestor servicii. Sistemul va fi o alternativă a drumurilor către primărie în vederea solicitării documentelor la ghișee, miza fiind depunerea, dar și obținerea formalităților într-un proces 100% online. Primăria Horezu este printre puținele administrații din țară care implementează un astfel de proiect, tot sistemul urmând să fie digitalizat.

 

Horezu adoptă introducerea sistemului de parcare cu plată

Administrația locală beneficiază de o finanțare europeană de 500.000 de euro pentru un proiect aflat într-o etapă avansată de pregătire, având documentația și caietul de sarcini deja completate. Licitația pentru acesta va fi lansată în perioada imediat următoare, marcând faza finală a achiziției a șapte parcometre care vor fi instalate în zonele de parcare.

Se va construi o nouă piață agroalimentară

”Ne vom apuca și de construirea unei noi piețe centrale, investiția urmând să se realizeze cu fonduri din bugetul local. Valoarea investiției este de 500 de mii de euro, incluzând toate dotările necesare. Clădirea va fi construită în stil brâncovenesc. În zona pieței, vor fi disponibili 1600 de metri pătrați pentru construirea unei parcări mari, scopul fiind acela de a reduce numărul de mașini din oraș. Va exista o taxă pentru parcare. Beneficiem de fonduri europene pentru achiziționarea parcometrelor și încercăm să organizăm mai bine zona centrală a orașului în ceea ce privește parcarea”, a declarat Nicolae Sărdărescu, primarul orașului Horezu.

Transformare majoră la Spitalul Orășenesc Horezu: peste 4 milioane de euro pentru îmbunătățirea sănătății și combaterea infecțiilor

Administrația locală din Horezu se apropie de finalizarea unei investiții semnificative în sistemul de sănătate, cu lucrări aproape completate la Spitalul Orășenesc Horezu, valoarea acestora atingând 2 milioane de euro. Se derulează, de asemenea, achiziții de echipamente medicale avansate, în valoare de 2,4 milioane de euro, special destinate combaterii infecțiilor nozocomiale. „Suntem mândri de spitalul nostru. Cu 8 medici dedicați secției de urgență, continuăm să atragem cadre medicale de top, grație facilităților și dotărilor spitalului, care se vor îmbogăți și mai mult. Aici, pacienții nu au nevoie să aducă nimic de la domiciliu, iar în curând vom echipa toate saloanele cu televizoare. Mă bucură enorm să văd satisfacția medicilor”, a declarat primarul orașului Horezu.

Apă și canalizare

În ceea ce privește proiectul de apă și canalizare, planificat în master planul județean de peste 10 ani, stagnează în continuare. În acest timp, primarul a inițiat un nou proiect pentru a aduce apă și canalizare în aceste zone, motivat de o nouă linie de finanțare disponibilă prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM).  Primarul este în așteptarea deschiderii perioadei de finanțare pentru a depune documentația în vederea finanțării noului proiect de apă și canalizare în satele componente ale orașului.

Primarul din Horezu, Nicolae Sărdărescu, a înregistrat un număr record de proiecte

La Horezu, pregătirile sunt în plină desfășurare pentru un proiect major finanțat din fonduri europene, ce vizează achiziționarea a 85 de camere de supraveghere de ultimă generație. Aceste camere vor fi instalate în zonele considerate vulnerabile, inclusiv la intrările în satele componente ale orașului, alături de o dronă. De asemenea, administrația locală așteaptă livrarea a 7 insule ecologice, care vor înlocui actualele ghene de gunoi. Insulele ecologice vor fi amplasate în fiecare cartier al orașului, cu acces restricționat doar pentru locatarii blocurilor sau caselor respective.

Fonduri au fost atrase și pentru reabilitarea Liceului din Horezu, unde trei corpuri mari de clădire,  construite în anii ’70, au beneficiat acum de lucrări ample de modernizare și dotare cu echipamente didactice și IT. Primarul afirmă că urmează să fie transformate în clase inteligente și alte 21 de săli de clasă. În plus, una dintre sălile de sport din oraș, cu o capacitate de 1800 de locuri, urmează să fie deschisă.

În ceea ce privește infrastructura recreativă, Parcul de Agrement ”Constantin Brâncoveanu” din zona Treapt se apropie de finalizare, însă termenul a fost prelungit până pe 30 iunie din cauza ajustărilor necesare pentru sistemul de irigații și zona verde. De asemenea, Centrul de Ceramică de la Olari este completat, urmând să fie inaugurat în luna mai, după finalizarea detaliilor de aranjament interior.

În cadrul Consiliului Local, primarul Nicolae Sărdărescu a anunțat o scădere a impozitelor și taxelor locale cu 10% pentru anul curent, având un impact pozitiv de 3% asupra bugetului local.

Primarul din Horezu, Nicolae Sărdărescu, a înregistrat în acest mandat un număr record de proiecte semnate, acestea completându-se cu proiectele deja în desfășurare, finanțate fie de guvern, fie de Uniunea Europeană, sau aflate în etapele incipiente de implementare, consolidând astfel așezarea pentru titlul de capitală montană a Vâlcii și recunoașterea orașului ca pol regional de importanță majoră în zonă.

 

investiții la Horezuinvestiții la Horezu investiții la Horezu

 

 

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *