Primar de o viață.  Constantin Banacu, două decenii dedicate pentru comunitate

Și-a dedicat jumătate din viață localității, începând fiecare zi cu gândul la cei care îi trec pragul pentru a-și rezolva problemele. Vorbim despre primarul comunei Bărbătești, unul dintre cei mai longevivi din Vâlcea. Constantin Banacu ocupă această funcție de 20 de ani și afirmă că fiecare mandat a avut realizările sale. Recunoaște că la început a fost dificil, nu pentru că nu se adapta la noul său rol, ci pentru că problemele comunității erau numeroase și, mai grav, rezolvarea lor necesita fonduri substanțiale:

„Nici nu îmi dau seama când au trecut acești 20 de ani. Curând se va încheia și al cincilea mandat, parcă timpul a zburat. Aveam 45 de ani când am început, eram tânăr și erau atât de multe de făcut în această localitate. Pot să spun că fiecare mandat a avut realizările sale, dar și probleme pe care am reușit să le rezolv. La început, a fost dificil, nu din cauza adaptării la noul meu rol, ci pentru că problemele comunității erau numeroase și, cel mai grav, necesitau fonduri pentru a fi rezolvate. Dar, în fiecare mandat, s-a realizat enorm: nu exista niciun centimetru de asfalt pe drumurile comunale, apa și canalizarea erau doar un vis, nu era nimic construit. Dar, pas cu pas, în fiecare mandat, am reușit să aducem îmbunătățiri: asfaltare, apă, canalizare, școli, grădinițe, dispensare. În primul mandat, nici nu visam că va veni o zi când pot să vorbesc că localitatea va fi conectată la rețeaua de gaze”, ne-a declarat primarul localității Bărbătești, Constantin Banacu.

Proiectul pentru conectarea localității la gaze a fost finanțat

La finalul anului 2023, primarul comunei Bărbătești a primit vestea că ADI Stoenești-Bărbătești și Costești a obținut o parte din finanțarea necesară proiectului de conectare a localității la rețeaua de gaze.

” Cu fondurile pe care le-am primit, vom scoate proiectul la licitație pentru desemnarea constructorului. Branșarea localității la conducta de gaze devine astfel realitate. În 2004, când am preluat conducerea acestei localități, despre gaze nici nu știam prea multe; aveam alte priorități. Drumurile erau nemodernizate, podurile șubrezite, iar conducta de apă era din țeavă de fier, fără apometre, consumul de apă fiind plătit la paușal, ceea ce ducea la destul de multe probleme. La finalul primului mandat, am luat decizia de a monta apometre la toate gospodăriile. S-a dovedit a fi o decizie bună; toți au înțeles că trebuie să plătească exact cât consumă”, ne-a declarat primarul localității Bărbătești, Constantin Banacu.

Analizele au confirmat că această așezare frumoasă dispune de apă cu proprietăți calitative deosebite

La Bărbătești, prețul pentru apă și canalizare este de 3,3 lei, iar sistemul este în administrarea Consiliului Local. Primarul nu a predat sistemul de apă și canalizare operatorului regional Apavil S.A., indiferent de dificultățile întâmpinate, pentru că aceștia ar fi ridicat prețul peste capacitatea financiară a comunității. Un alt aspect demn de menționat este calitatea excepțională a apei de băut din Bărbătești. În acest sens, s-au efectuat studii și analize care au confirmat că această așezare frumoasă dispune de apă cu proprietăți calitative deosebite, fiind chiar potrivită pentru îmbuteliere.

Ultimele extinderi la rețeaua de canalizare

În prezent, întreaga localitate beneficiază de apă la robinet. Ultimele lucrări de reabilitare a conductei de alimentare cu apă pe strada Băltăreț au fost finanțate prin PNI. În ceea ce privește rețeaua de canalizare, se lucrează la extinderea acesteia pe trei ulițe. Mai există câteva familii care locuiesc sub nivelul rețelei, dar aceasta nu reprezintă o problemă, deoarece și-au construit fose septice, ne informează primarul.

În acest an, se vor asfalta ultimii kilometri de drumuri comunale

În ceea ce privește infrastructura rutieră, primarul comunei Bărbătești a atras fonduri în valoare de 15 milioane de lei pentru realizarea unor lucrări de extindere și reabilitare a rețelei de drumuri din zonă. Această investiție face parte din Programul Național de Dezvoltare Locală și include lucrări de construcție a rigolelor, trotuarelor, precum și a peste 140 de poduri și podețe pe drumul județean DJ 676E. De asemenea, vor fi asfaltate 4,927 km de drumuri comunale, îmbunătățind astfel circulația. Lucrările sunt programate să înceapă în luna aprilie și se preconizează a fi finalizate într-un termen de 18 luni, conform declarațiilor primarului localității Bărbătești.

”Cu fonduri din bugetul local, avem în vedere betonarea câtorva ulițe înguste care nu pot fi asfaltate. În prezent, lucrăm la două drumuri de tarla pe care le balastăm. Planificăm, de asemenea, să dotăm parcul auto cu un autogreder și un dumper, pentru a efectua cu utilajele proprii toate lucrările necesare de întreținere a drumurilor”, ne-a declarat primarul localității Bărbătești, Constantin Banacu.

Localitatea Bărbătești situată la poalele masivului Buila, aspiră la statutul de stațiune turistică de interes local, iar argumentele în acest sens nu lipsesc.

Așezarea a devenit cunoscută și extrem de apreciată de vizitator în ultimii ani. În acest sens, primarul întreprinde demersuri pentru amenajarea unei zone dedicate turismului pe Valea Otăsăului și pregătește proiecte atât pentru  activități recreative și atragerea vizitatorilor, cât și pentru a-i motiva pe orășeni să opteze pentru viața din Bărbătești, unde ritmul este altul, regulile sunt asemănătoare celor de la țară, cu aer curat de munte și mâncare bună. Aceștia au început deja, în număr destul de mare, să prefere viața liniștită și mai puțin agitată din oraș. Frumusețea locului începe încă de la urcare, de pe poteca spre Mănăstirea Pătrunsa. De acolo, de sus, se vede Oltul și Muntele Cozia, iar în zilele însorite, se zărește chiar și Dunărea în depărtare, în toată strălucirea sa. Localitatea Bărbătești este un punct de plecare spre munții Căpățânii și Parcul Național Buila – Vânturarița, pe un drum care duce în liniștita poiană de la Pătrunsa. Urcușul până la Mănăstirea Pătrunsa, în lumea monahală, dar și spre bisericile din apropiere, oferă călătorilor curioși peisaje de neuitat. Aici, turistul poate petrece mai multe zile în drumeție, pe văi și munți, poate afla povestea satelor sau a locurilor și poate gusta diferite bunătăți locale.  Extrem de apreciat de turiști în ultimii ani este și satul de vacanță de pe Valea Otăsăului, unde își petrec vacanțele iubitorii de natură, iar administrația locală are un amplu proiect de dezvoltare a zonei respective.

 

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *