Primarul Gheorghe Melente: ”Am strâns cureaua la maxim în fața adversităților bugetare și ne-am descurcat”

Investiții la Dragoesti: o poveste de reziliență și succes în ciuda obstacolelor financiare

Comuna Drăgoești a început anul cu o gaură în buget, datorând 400 de mii de lei. Motivul? O decizie care pare să fie mai mult de natură politică decât practică, lăsând administrația locală fără niciun ban de la guvern, chiar când avea mare nevoie pentru a acoperi partea de cofinanțare a proiectelor începute. Prin urmare, la ultima rectificare bugetară a anului, localitatea Drăgoești a fost printre puținele localități care nu au primit nici măcar un leu în plus.

În fața acestui impas, salvarea a venit din partea președintelui Consiliului Județean, care a reușit să direcționeze peste 300 de mii de lei pentru investiții la Dragoesti. Acest ajutor a fost o gură de oxigen, permițând primăriei să achite o parte din datorii. Însă, chiar și așa, drumul nu a fost deloc ușor. Primarul Gheorghe Melente spune că, pe durata acestui mandat, comuna nu a primit nicio sumă din fondul de rezervă guvernamentală la niciuna din cele patru rectificări bugetare, punându-i într-o situație foarte dificilă.

Cu toate acestea, prin eforturi mari și o gestionare atentă a resurselor, administrația locală a reușit să se țină pe linia de plutire. „Am strâns cureaua la maxim,” spune Melente, adăugând că, în ciuda tuturor greutăților, au reușit să ducă la bun sfârșit proiectele planificate. Acum, primarul este optimist și spune că vor reuși să acopere datoriile în cursul acestui an, arătând că, chiar și în cele mai grele momente, administrația locală din Drăgoești poate să treacă peste obstacole și să rămână unită.

”Pentru localitatea Drăgoești, rectificarea bugetară guvernamentală acordată la finalul anului a fost de zero lei. Am intrat în noul an cu o datorie de 400 mii lei, deoarece localitatea a fost, în mod politic, lăsată fără sprijin. Cei 4 miliarde de lei reprezintă fonduri necesare pentru cofinanțarea proiectelor aflate în execuție. Am fost printre puținele primării din județ care au primit zero lei la ultima rectificare bugetară. Norocul nostru a fost că președintele Consiliului Județean a făcut tot posibilul și ne-a ajutat cu o sumă de peste 300 mii lei, sumă din care am reușit să plătim o parte din datorii. Dar, vreau să spun că, în acest mandat, cele patru rectificări guvernamentale alocate pe fondul de rezervă au fost pe zero pentru localitatea Drăgoești. Cum ne-am descurcat? Răspunsul este: cu dificultate. A fost o directivă de partid pe care nu am putut-o înțelege. Fiind puși într-o astfel de situație, am strâns cureaua la maxim și pot să spun că ne-am descurcat bine, reușind să ducem la bun sfârșit toate proiectele pe care ni le-am propus. Pentru că anul acesta bugetul ne permite, vom plăti datoria în cursul acestui an,” a declarat primarul localității Drăgoești, Gheorghe Melente.

In prezent, alte investiții la Dragoesti reprezintă montarea celor 25 de camere de supraveghere și 4 camere rutiere, care vor fi amplasate în toate punctele nevralgice, cu posibilitatea de extindere, având infrastructura pregătită. Proiectul se derulează cu fonduri europene prin GAL. Mai mult, în curând va începe și montarea a 220 de lămpi economice cu LED, proiect finanțat cu fonduri europene atrase prin AFM.

Proiectul de eficientizare energetică a școlii, finanțat cu fonduri europene prin PNRR, este în procedură de licitație pentru desemnarea constructorului. Valoarea proiectului este estimată la 230 de mii de euro. După finalizarea proiectului de reabilitare energetică a școlii, toate instituțiile publice din Drăgoești, inclusiv primăria, dispensarul, centrul after school și centrul cultural, vor beneficia de instalarea panourilor fotovoltaice.

Primarul estimează că în această lună vor începe și lucrările de asfaltare pe o lungime de aproximativ 4 kilometri, prin PNI. Termenul de execuție este de trei luni. Practic, cu această investiție se finalizează tot ceea ce înseamnă asfaltare în Drăgoești.

Gheorghe Melente: „Niciun drum asfaltat nu va fi afectat.”

Conform master planului județului, localitatea este inclusă într-un proiect de extindere a sistemului de apă și canalizare în întreaga localitate: „Se vor realiza lucrări de extindere a sistemului de apă și canalizare pe străzile laterale cu fonduri europene, prin POIM, și niciun drum asfaltat nu va fi afectat. Am prevăzut suficient spațiu pentru introducerea conductei. În localitate, există apă și canalizare în proporție de 80%,” a declarat Gheorghe Melente, primarul localității Drăgoești.

Primarul preconizează că în această primăvară va fi amenajat un loc de joacă în centrul localității. Proiectul va fi finanțat din bugetul local.

Investiții la Dragoesti: zonă de agrement cu pontoane şi locuri de pescuit recreativ 

Un alt proiect este amenajarea lacului Buciumeni, o investiție care continuă să fie în atenția primarului. În acest sens, administrația locală așteaptă avizele necesare pentru a continua procedurile de accesare a fondurilor europene. „Proiectul nu-l abandonăm, se va găsi o cale de rezolvare în timp. Așteptăm avizul de la Agenția Fondului de Mediu. Lacul Buciumeni va deveni zonă de agrement pentru pescuitul sportiv și acvacultură intensivă”, a declarat Gheorghe Melente, primarul localității Drăgoești.

Prin urmare, la Drăgoești se continuă stabilirea bazelor unei zone de agrement cu specific pescăresc, unde se vor amenaja parcări, locuri de joacă și plajă, pontoane, spații de cazare pentru pescarii sportivi din alte localități, cu acces spre luciul de apă situat la aproximativ 3,5 kilometri, și echipamente specifice pentru pescuitul sportiv. Prin acest proiect se conturează o direcție de dezvoltare în zonă a producției de pește, organizarea activității pescărești, încurajarea pescuitului sportiv și a turismului.

În vizorul următorului mandat, primarul Gheorghe Melente își propune nu doar să asigure întreținerea proiectelor deja implementate în localitate, ci și să atragă noi investitori. Pentru a încuraja inițiativele antreprenoriale, administrația locală oferă terenuri extinse, disponibile pentru achiziție, oferind astfel oportunitatea investitorilor de a dezvolta afaceri solide pe aceste meleaguri.

 

 

 

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *