Fiul lui Mircia Gutău, zeci de milioane de euro din imobiliare | Blocurile din Râmnic și politicienii se învârt în același cerc financiar

Articol Newsweek România, despre afacerile cu zeci de milioane de euro ale familiei Gutău

Lumea vâlceană cunoaște foarte bine afacerile familiei Gutău, datorită influenței politice și, astfel, economice, pe care ar fi avut-o pe parcursul anilor prin prisma funcțiilor dobândite. De asemenea, și presa națională îl cunoaște bine pe Gutău, mai ales fiind cunoscut pentru scandalurile politice în care a fost implicat, astfel ajungând și la închisoare.

Totodată cu Gutău, familia sa o duce foarte bine din punct de vedere material. Așa cum menționează și articolul care s-a ocupat de documentare, dintr-un salariu de 900 euro, Gutău Junior a ajuns să facă blocuri de zeci de milioane de euro în Râmnicu Vâlcea, zona de „expertiză” a tatălui.

Așa cum menționază articolul, fiul primarului, Vlad Gutău, a ajuns unul dintre cei mai de succes investitori de imobiliare din localitate. Dintr-un salariu de consilier parlamentar, a ajuns să domine zona imobiliarelor, așa cum fac și mulții alții.

Totuși, cazierul lui Gutău nu este tocmai nepătat, iar monopolul politic și decizional din oraș are, într-o formă sau alta, influență asupra afacerilor. Deci, putem vorbi de o influență familială și, totodată, politică și economică.

Gutău Junior, coincidență financiară, carieră profesională sau nepotism? Sau toate trei?

Oficial, Vlad Gutău ocupă o poziție de consilier la cabientul parlamentar al unui deputat PSD. Nu este un deputat obișnuit, ci un apropiat politic vâlcean al lui Gutău, adică Eugen Neață.

Mircia Gutău și deputatul PSD, Eugen Neață, la care lucrează fiul Vlad Gutău.

În același timp, deși ambii au venituri oficiale declarate de funcționari publici, familia Gutău a devenit unul dintre principalii dezvoltatori imobiliari din oraș.

Prin intermediul fiului care a ridicat deja câteva blocuri în orașul condus de tată și are în pregătire și alte investiții. Inclusiv un hotel.

Oficial, fiul câștigă doar un salariu de consilier parlamentar. Conform unor documente financiare consultate de Newsweek România, singurele venituri lunare declarate ale lui Vlad Gutău sunt în valoare de 4500 lei. Atât a câștigat în noiembrie 2023 pentru funcția de consilier parlamentar la cabinetul deputatului PSD de Vâlcea, Eugen Neață.

Conform jurnaliștilor, este angajat aici din decembrie 2018. De atunci și până în noiembrie anul trecut a încasat 287.422 lei (circa 60.000 Euro).

Este important de menționat că sunt singurele venituri oficiale ale fiului primarului din Râmnicu Vâlcea, adică e tot ce a declarat Fiscului.

Fiul primarului din Râmnicu Vâlcea, Vlad Gutău.

Din ce mai arată articolul Newsweek, fiul primarului și-a mai încercat norocul în afaceri și în alte domenii de activitate.

A dat faliment, dar în imobiliare pare să fi reușit, devenind, în nici trei ani de zile, unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din oraș. Anterior își încercase norocul cu o franciză a unui restaurant fast food internațional dar a dat chix.

A atins cele două culmi prin aceeași companie: Continental Properties SRL denumită anterior Vlad Gutău Invest SRL.

A fost singurul asociat al afacerii până în 2019 când a cooptat alți doi oameni de afaceri locali: Smărăndoiu Nicolae și Dumitrescu Constantin. Care dețin fiecare câte 33,33% din companie.

Acum, SRL-ul fiului primarului din Râmnicu Vâlcea are deja două complexuri rezidențiale construite – Veranda Residence și Parc Residence – și încă alte trei în pregătire.

Afacerile familiei Gutău: zeci de milioane de euro prin imobiliare

Conform analizei unor experți în imobiliare consultați de Newsweek România, investiția totală în cele două complexuri rezidențiale, în care e implicat fiul lui Mircia Gutău, este de circa 13-19 milioane de Euro. Iar prețul de vânzare de circa 23-29 milioane de Euro.

Conform jurnaliștilor în cauză, Vlad Gutău nu a răspuns întrebărilor despre averea sa. Anume, Newsweek România i-a trimis o serie de întrebări în acest sens:

  • De unde au avut bani pentru aceste investiții?
  • Care a fost sursa investițiilor în cele două complexuri rezidențiale?

Într-un răspuns pentru Newsweek România, Mircia Gutău susține că nu l-a ajutat pe fiul său în afacerile imobiliare nici cu bani și nici din poziția de primar.

Complexul Veranda Residence a fost primul construit având deja, conform propriei pagini de internet, toate cele 74 de apartamente vândute.

Afacerile familiei Gutău cu imobiliare
Veranda Residence, pe malul râului Olănești, Râmnicu Vâlcea, una dintre afacerile familiei Gutău

Conform surselor citate, valoarea inițială a investiției a fost de circa 6-7 milioane Euro iar cea de vânzare de 10-11 milioane Euro.

Este situată pe strada Morilor, la un minut de centrul orașului și vizavi de cel mai important parc al orașului, Zăvoi.

Conform planurilor anunțate de Primăria Râmnicu Vâlcea, un nou pod peste râul Olănești este la un pas să fie construit chiar în apropierea acestui complex rezidențial.

Ar fi al treilea obiectiv de acest fel pe o distanță de mai puțin de un kilometru. În proximitatea acestor poduri se află o altă investiție a familiei Gutău: Ballroom Ambassador Events, spații de evenimente deținute de fiica acestuia, Gutău Cristina.

Primarul Gutău câștigă 7000 de euro pe lună

Conform documentelor financiare consultate de Newsweek România, cele mai mari venituri oficiale ale lui Mircia Gutău provin din salariul de primar: 31.050 lei. Brut. Atât a încasat în noiembrie 2023.

La care s-a adăugat o pensie de 4750 lei în aceeași lună.

Veniturile salariale ale lui Gutău se situează la o medie lunară de 20-25.000 lei. Din această funcție încasând 328.529 lei în 2023, 276.079 lei în 2022 și 276.845 în 2021 și 301.464 lei în 2020.

Un total de 1,12 milioane lei în doar patru ani pentru primarul unui oraș pe care procurorii DNA l-au acuzat că i-a furat fie din buget, fie a cerut șpăgi ca să emită autorizații în numele aceluiași oraș.

Istoricul întunecat penal al primarului Mircia Gutău

Mircia Gutău a fost condamnat definitiv, în urmă cu 14 ani, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la trei ani şi şase luni de închisoare.

Fusese acuzat de procurorii DNA că a pretins de la un denunţător, acţionar majoritar al unei societăţi comerciale, suma de 50.000 euro, atât în mod direct, cât şi prin intermediari, pentru eliberarea unui certificat de urbanism pentru un teren situat în municipiul Râmnicu Vâlcea.

Gutău a fost eliberat condiţionat în septembrie 2011, după doi ani petrecuţi în puşcărie. În 2014 el a fost, din nou condamnat la 2 ani şi 6 luni de închisoare pentru abuz în serviciu. După contopirea pedepselor, el a rămas în libertate.

În cel de-al doilea dosar, Mircia Gutău a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru abuz în serviciu, stabilind un prejudiciu de 100.000 de euro pentru achiziționarea de componente pentru construcția unor locuri de joacă.

Procurorii stabiliseră că licitația a fost trucată de la început: primarul si proprietarul companiei care avea să fie contractată și care era și nașul lui Gutău s-au deplasat în Bulgaria unde au stabilit ce produse vor achiziționa.

După vizită, Primăria Râmnicu Vâlcea condusă de Gutău a cumpărat mobilierul pentru mai multe spații de joacă de trei ori mai scump decât prețul inițial.

În noiembrie 2016, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că lui Mircia Gutău i-au fost încălcate dreptul la apărare şi dreptul la un proces echitabil, iar în aprilie 2018 instanţa supremă a decis rejudecarea dosarului de luare de mită, Gutău fiind achitat definitive. Mircia Gutău a dat în judecată statul român, cerând daune morale și materiale de 10,5 milioane de euro.

 

Puteți citi articolul complet Newsweek chiar aici – https://newsweek.ro/politica/cu-salariu-de-900-euro-gutau-jr-face-blocuri-de-milioane-de-euro-in-orasul-condus-de-tatal-sau

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *