Încă un site de știri false din Vâlcea creat înainte de campania electorală

Știrile false sunt mai îngrijorătoare ca oricând, iar acestea sunt foarte numeroase în timpul campaniilor electorale.

Fenomenul „fake news” funcționează din mai multe considerente, fie că vorbim de lejeritatea întemeierii acestora în era informației rapide, sau fie că ne referim la funcționalitatea simplă, dar eficientă.

În județul Vâlcea există același fenomen despre care am scris în trecut, despre o publicație vâlceană falsă denumită „stirileweb.net” care îl promovează pe Mircia Gutău și ironizează alți politicieni.

Site-ul are nevoie de investiții reale pentru funcționare, dar și pentru redactarea articolelor, deci putem presupune că este inițiat de echipa de comunicare a primarului și nu de fanii acestuia.

Recent a apărut o altă publicație falsă din Vâlcea denumită „stirivalcea.com”. Ne referim la aceasta drept „falsă” deoarece nu este un ziar online real, articolele nu sunt semnate și nu există detalii de contact veridice care să ateste acest lucru.

Este, la fel ca „stirileweb.net”, o unealtă folosită de oamenii politici pentru a promova campania electorală.

Încă nu au apărut articole părtinitoare pe site, dar cu siguranță vor apărea curând, canalizând informația pe o parte anume a baricadei.

AUR a organizat o astfel de campanie de comunicare falsă încă din 2020, folosindu-se inclusiv de jurnaliști a căror identitate este falsă, inclusiv fotografiile acestora fiind realizate cu Inteligența Artificială.

Liderul AUR, George Simion, exemplu de „fake news”

Liderul AUR, George Simion, a declarat că în România, judecătorii Curții Constituționale ar trebui aleși „democratic, ca în Statele Unite, de către toți românii, direct”. Citat complet:

Până și Curtea aceea Constituțională care mai făcea uneori dreptate este complice la această lovitură de stat. Sunt acolo 9 judecători puși tot de ei (…) Soluția din programul de guvernare AUR este ca judecătorii CCR să fie aleși democratic, ca în Statele Unite, de către toți românii, direct”. – a declarat George Simion.

Factual a verificat și arată că Simion nu știe ce spune. În SUA judecătorii Curții Supreme, instituția similară CCR, sunt numiți de președinte și confirmați prin vot de către Senat. În același timp, statele care formează SUA au Constituții proprii, și, la nivel statal, unii judecători pot fi aleși.

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *