„Băiatul cu pantaloni roșii”, în fața justiției

O operațiune de amploare a avut loc în această dimineață, când forțele de ordine au descins simultan la aproximativ 50 de adrese din cinci județe. Persoanele vizate au legături directe cu candidatul CĂLIN GEORGESCU 2025 – Viitorul nostru este acum! și grupuri controversate despre care s-a vorbit intens în ultima perioadă. Cel mai notabil moment al zilei a fost ridicarea ”băiatului cu pantaloni roșii”, și transportarea acestuia la Parchetul General pentru audieri.
Ancheta procurorilor vizează multiple infracțiuni, iar lista suspiciunilor este una extinsă. Se pare că Georgescu este anchetat pentru fapte ce țin de siguranța națională, cu acuzații care includ tentative de subminare a ordinii constituționale. Concret, este suspectat că face parte dintr-un grup care ar fi plănuit să acționeze prin mijloace nedemocratice pentru a prelua puterea în stat.
Reacția lui Georgescu: Se consideră o victimă politică
Într-o postare pe rețelele sociale, ”Mesia” pe cal alb s-a declarat victimă a sistemului, acuzând ceea ce el numește „statul paralel” de orchestrarea acestei anchete pentru a-l împiedica să candideze. „Sunt o victimă politică! Statul securist vrea să mă oprească!”, a transmis el pe Facebook.
Această strategie de apărare este des întâlnită în rândul politicienilor noștri ajunși în vizorul anchetatorilor, însă în cazul lui Georgescu, acuzațiile sunt de o gravitate aparte, vizând nu doar corupția, ci și potențiala destabilizare a sistemului democratic.
Ancheta vizează, de asemenea, modalitățile prin care a fost finanțată campania sa electorală. În cercul său apropiat apar figuri cu un trecut cel puțin dubios, inclusiv lideri ai unor grupări extremiste, mercenari și indivizi care își afișează fără rezerve simpatiile pentru Rusia. De altfel, rețelele de socializare sunt pline de imagini în care apropiații săi apar alături de simboluri și ideologii radicale, ceea ce ridică semne serioase de întrebare asupra direcției pe care ar putea-o urma dacă ar ajunge în funcții de conducere.
Dacă justiția va permite candidatura lui Călin Georgescu, există riscul ca, odată ajuns într-o funcție importantă, acesta să folosească puterea pentru a submina democrația. De altfel, în declarațiile sale publice anterioare, Georgescu a dat de înțeles că, dacă ar fi ales președinte, ar impune un regim autoritar.
Situația este extrem de sensibilă, având în vedere apropierea alegerilor prezidențiale.