La Băile Olănești se montează „oglinzi” care vor produce curent pentru oraș

Primarul Sorin Vasilache anunță un proiect de 2 milioane lei care taie la jumătate costurile cu electricitatea.
Miercuri, 14 mai 2025, primarul orașului, Sorin Vasilache, a semnat la Ministerul Energiei contractul de finanțare pentru un parc fotovoltaic. Valoarea proiectului este de 2.000.000 lei (fără TVA), iar lucrările vor fi gata până la finalul anului 2026.
Proiectul prevede montarea a sute de panouri, asemănătoare unor „oglinzi”, care adună lumina și o transformă în energie.
„În zona Izlazul Pietriș vom construi un parc fotovoltaic pe aproape 5.000 de metri pătrați. Acesta va produce 0,3 MWp pe oră, iar energia obținută ne va ajuta să scădem cu până la 50% cheltuielile cu curentul la școli, grădinițe, primărie și iluminatul public”, a spus Sorin Vasilache.
Facturi mai mici, bani rămași în bugetul local
Primăria plătea până acum sume mari pentru electricitate. Cu acest proiect, o parte din acești bani vor fi economisiți: ”„Oglinzile ne ajută să ne descurcăm singuri. Producem curent și scădem facturile. Cu banii rămași putem face alte lucruri utile: să reparăm drumuri, să sprijinim școlile sau să investim în turism”, a mai spus primarul.
Locul unde va fi construit parcul era, până acum, nefolosit. Zona Izlazul Pietriș devine astfel utilă pentru întreaga comunitate: ”„Am ales un teren unde nu era nicio activitate. L-am transformat într-un spațiu cu rost. Vom avea curent produs local, simplu și curat”, explică primarul.
Ce urmează?
După semnarea contractului, urmează elaborarea proiectului tehnic, apoi obținerea autorizațiilor și începerea lucrărilor.
Până la sfârșitul lui 2026, oglinzile vor fi montate, iar sistemul va începe să producă.
Locuitorii vor simți schimbarea
Chiar dacă energia produsă este pentru clădirile publice, toți oamenii din oraș vor simți schimbarea. Iluminatul stradal va funcționa mai bine, iar bugetul orașului nu va mai fi apăsat de costuri mari.
Prin urmare, primăria orașului Băile Olănești arată că nu trebuie să fii mare ca să faci lucruri mari. Cu un teren, câteva oglinzi și un plan bine gândit, se poate produce curent și se pot reduce costuri. Și totul pornește de la o decizie bine calculată.