Ion Buşagă: „PNL nu va avea niciodată primar la Berislăveşti”

Primarul comunei Berislăveşti, social-democratul Ion Buşagă a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat proiectele pe care doreşte să le implementeze în localitate, în următoarea perioadă. Cum se gândeşte primarul Buşagă să dezvolte turismul la Berislăveşti, de ce ar mai avea nevoie comuna pentru a deveni una europeană, dar şi ce promisiuni are de la Consiliul Judeţean în ceea ce priveşte modernizarea celor două drumuri judeţene care tranzitează localitatea, aflăm în rândurile de mai jos.

 

Impact real: Aveţi două proiecte cu fonduri europene, aprobate în vederea finanţării. Când vor începe, efectiv, lucrările?

Ion Buşagă: Avem ambele proiecte depuse la AFIR Craiova şi suntem în faza de clarificări pentru proiectul care cuprinde modernizarea celor zece drumuri. Zilele acestea vom trimite ultimele lămuriri transmise de proiectant. A fost puţin mai complicat cu proiectele anul acesta, şi aici mă refer la faptul că înainte era scoasă la licitaţie atât execuţia, cât şi proiectarea. Acum sunt separate lucrurile. Pot să spun că săptămâna aceasta sigur vom semna contractul de finanţare şi vom relua procedura pentru execuţie. Al doilea proiect prevede construirea unei grădiniţe cu program prelungit. Acest proiect l-am depus cu două săptămâni mai târziu decât primul, pentru că procedura de la proiectul tehnic a fost întârziată de contestaţii. Proiectul este declarat eligibil şi tot săptămâna aceasta va intra şi el în verificare. Muncim cu aceste proiecte de anul trecut, dar suntem tot în procedura de licitaţie. Dacă nu vor fi contestaţii din nou şi la execuţie, ceea ce nu cred pentru că sunt multe firme care nu au ce lucra, putem începe lucrările în toamna acestui an sau cel târziu în primăvara anului viitor. Dacă firma este una serioasă, proiectul cu drumurile cred că în 5-6 luni va fi gata. Infrastructura este foarte bună, nu au lucrări multe ascunse şi trebuie turnat mult asfalt, dar nu sunt probleme de zidărie sau de altă natură. Cele zece drumuri însumează aproximativ 20 de kilometri de drumuri de interes local.

 

Impact real: Pe fonduri guvernamentale ce proiecte aţi depus, pentru modernizarea infrastructurii?

Ion Buşagă: Avem un proiect care vizează modernizarea a 20 de kilometri de drumuri de interes local. Mă bucur că nu a schimbat-o pe doamna ministru Sevil Shaidehh, care a demonstrat că este foarte bine pregătită în domeniul respectiv. Nu ştim dacă eram prinşi la finanţare înainte de căderea Guvernului Grindeanu, dar sunt convins că nu existau numai primarii PSD care urmau să primească fonduri, aşa cum se vehicula în spaţiul public. Eu le-am spus şi reprezentanţilor judeţului, dar şi colegilor mei din PSD că nu trebuie să facă ceea ce au făcut liberalii. Adică puţină diferenţă pot face, pentru că şi liberalii au făcut o diferenţă totală, însă trebuie să primească fonduri toate primăriile, pentru că toate comunităţile au nevoie, indiferent de culoarea politică.

 

Impact real: Ce putere mai are Consiliul Judeţean în vederea sprijinirii administraţiilor locale cu fonduri?

Ion Buşagă: Eu nu m-am dus să cer niciodată fonduri de la Consiliul Judeţean. Să nu credeţi că, atunci când un primar sau un preşedinte de Consiliu Judeţean când are nişte fonduri nu ştie cum să le repartizeze, care sunt priorităţile. Eu nu spun că instituţia Consiliului Judeţean nu are putere, are încă un rol foarte mare. De exemplu, noi am făcut acum un parteneriat pentru DJ 703G, care va fi modernizat şi noi, ca unitate administrativă nu vom putea niciodată să finanţăm un astfel de proiect. Pentru cele două proiecte pe care le avem cu fonduri europene a trebuit să facem economii pentru partea de cofinanţare de 2% pentru că, în momentul în care semnăm contractul, trebuie să alocăm a doua zi partea de cofinanţare. Pentru noastră este de 70.000 de lei, bani pe care a trebuit să îi avem în cont.

 

Impact real: În prezent, Consiliul Judeţean are în plan modernizarea celor două drumuri judeţene care tranzitează localitatea. Ce informaţii ne aduceţi, despre aceste proiecte?

Ion Buşagă: Drumul judeţean 703 G va face legătura între autostradă şi Berislăveşti-Călimăneşti, pentru că localnicii de la Şuici, din judeţul Argeş vin la piaţa din Călimăneşti, până unde au doar 12 kilometri. Drumul acesta va fi cel mai important drum judeţean din nordul judeţului. Decât să meargă pe la Câineni ca să ajungă la Călimăneşti, mai bine vin direct pe aici din Argeş, şi au doar 12 kilometri de parcurs. Noi îl aşteptăm de foarte mult timp, ca şi DJ 703N, pentru care avem banii pentru asfaltare, doar că ne-a încurcat puţin firma care mai are lucrări de făcut pe situaţii de urgenţă, respectiv un pod şi două şanţuri dalate. Ar fi fost pus de mult timp asfaltul, dar nu putem interveni până nu termină constructorul lucrarea respectivă. În prima fază, vreau să rezolv partea cu satul Dângeşti, unde mai avem 1,1 kilometri de asfaltat şi apoi partea cealaltă, DJ 703G, în satul Robaia, unde nu am avut niciodată, de când am candidat, un procent mai mic de 85%. Ambele drumuri judeţene sunt prinse de Consiliul Judeţean şi este o certitudine faptul că vor intra la finanţare. Modernizarea celor două drumuri judeţene va dezvolta foarte mult zona de nord a judeţului.

 

Impact real: De ce ar mai avea nevoie comuna Berislăveşti pentru a putea fi considerată o comună europeană?

Ion Buşagă: Nu ştiu dacă ar mai fi prea multe de făcut. Avem apă, avem canalizare, iar cu cele două proiecte de modernizare a drumurilor de interes local vom închide şi infrastructura rutieră. Am modernizat şi căminul cultural. Ce să spun, un nou primar nu ar mai avea mai nimic să facă în localitate. Oricum, nu va fi de la PNL, le-am spus-o şi o repet: PNL nu va avea niciodată primar la Berislăveşti, indiferent că voi fi eu sau nu la primărie, şi să înţeleagă ce le spun. Oamenii au înţeles că seriozitatea este cea mai importantă, nu poţi să minţi şi să păcăleşti la infinit. În campanie le-am spus că nu vor lua mai mult de 70 de voturi, şi atât au luat. Şi asta pentru că am vrut eu, că mai mult de 15-20 de voturi nu luau.

 

Impact real: Există un proiect de modernizare a mânăstirii de la Berislăveşti. În ce stadiu este proiectul?

Ion Buşagă: În ceea ce priveşte modernizarea mânăstirii, ordonatorul principal de credit era Episcopia, adică ÎPS Varsanufie care, după toate problemele acestea nu a vrut să semneze contractul de finanţare, argumentând că îi este frică de tot ce se întâmplă în ţara asta. Vedeţi cum ne asumăm noi, primarii o mulţime de proiecte, şi alţii spun că nu vor. Sau pur şi simplu nu-şi asumă. Dacă se dă legea ca fiecare să răspundă pentru ceea ce face, ar fi foarte bine. Referitor la mânăstire, chiar zilele trecute am vorbit cu stareţul şi mi-a spus că proiectul este eligibil şi s-a aprobat finanţarea. Stareţul şi-a asumat el semnarea contractului pentru că este un băiat care chiar îşi doreşte modernizarea mânăstirii şi a luptat pentru acest proiect.

 

Impact real: De curând au fost mărite salariile primarilor cu 30%. Vă mulţumeşte salariul actual?

Ion Buşagă: Salariul a fost mărit începând cu 1 aprilie 2017, însă, până nu a apărut ordonanţa eu nu l-am luat mărit. Acum este mai bine, dar, comparativ cu răspunderea pe care o are un primar, salariul este mic. Mie nu îmi convine că ne-a pus nouă în momentul de faţă şi salariaţilor nu le-a pus mare lucru. Dacă se pune în aplicare Legea salarizării, prin care primarul poate să mărească cu 5% salariul angajaţilor ar fi un lucru bun. Eu nu prea fac diferenţe între angajaţi, însă mi se pare normal ca un angajat care are mai multe atribuţii să câştige puţin mai mult. Adică sunt compartimente care nu au prea mult de lucru şi altele care nu-şi mai văd capul de treabă. Aici se poate face diferenţa. De exemplu, angajaţii care lucrează cu programe europene au foarte mult de lucru, comparativ, să zicem, cu un bibliotecar. Mi se pare normal să ne dea această posibilitate.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *