Municipiul Rm Vâlcea, vitregit de investiţii. Liberalii acuza împărţirea fondurilor pe criterii politice

Judeţul Vâlcea a primit o sumă record, care va atrage investiţii importante în infrastructură, în următorii trei ani: aproape 7.500 de miliarde de lei vechi sunt repartizaţi judeţului Vâlcea prin PNDL II. Nu mai puţin de 204 proiecte care vizează modernizarea drumurilor, a sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare, a şcolilor şi dispensarelor umane au fost aprobate în vederea finanţării. De remarcat faptul că cei mai mulţi bani vor ajunge la Consiliul Judeţean, pentru cele 13 proiecte aprobate alocându-se 210 milioane de lei din totalul de 745 de milioane de lei. Deşi a depus 49 de cereri de finanţare prin PNDL-2, municipiului Rm Vâlcea nu i s-au aprobat decât 4 proiecte, în valoare totală de 8 milioane de lei. Nici celui de-al doilea municipiu, Drăgăşani, nu i-a fost aprobat decât un singur proiect, în valoare de 3,7 milioane de lei.

Dintre localităţile vâlcene, cele mai multe fonduri le-a primit comuna Pesceana (18.5 milioane de lei) pentru şase proiecte, urmată de localitatea Galicea (16,8 milioane de lei) pentru şase proiecte, comuna Şuşani (15,7 milioane de lei) – şase proiecte şi comuna Tetoiu (12 milioane de lei), cu cinci proiecte. De precizat este faptul că doar primarul de la Pesceana este social-democrat, următorii trei având carnet de partid „galben”. De cealaltă parte, cele mai puţine fonduri au fost alocate comunei Titeşti (47.000 de lei) pentru un singur proiect, urmată de comuna Câineni (92.000 de lei), tot pentru un singur proiect aprobat, ambii primarii fiind liberali.

 

Shhaideh susţine că banii au fost împărţiţi după criterii algoritmice matematice

Despre PNDL II, care are alocaţi 30 de miliarde de lei până în 2020, vicepremierul Sevil Shhaideh a precizat că banii au fost împărţiţi după criterii algoritmice matematice, susţinând că nu este normal ca sumele să fie date egal, pentru că unele judeţe sunt mai mari şi au nevoie de mai mulţi bani pentru dezvoltarea unor proiecte: „Nu ne este indiferent dacă avem cinci localităţi într-un judeţ sau 200. Cu cât numărul este mai mare, reprezintă mai multe colectivităţi şi mai multe proiecte. Nu ne este indiferentă suprafaţa judeţului (…). Nu ne este indiferentă populaţia judeţului respectiv. Una este să vorbim de 100 de locuitori care ar avea acces la apă sau canalizare şi alta este să vorbim de 1.000 de locuitori. Şi nu ne sunt indiferente veniturile autorităţilor locale”, a susţinut Shhaideh.

 

Peste 100 de kilometri de drumuri judeţene vor fi asfaltate

Vâlcenii trebuie să ştie că din aceste fonduri vor fi reabilitaţi nu mai puţin de 100 de kilometri de drumuri de interes local judeţene, care trec prin aproape jumătate dintre comunele judeţului. De asemenea, vor fi lucrări de extindere sau înfiinţare a unor noi reţele cu apă şi canalizare, care vor îmbunătăţi viaţa şi modul de trai al vâlcenilor. Mai mult, se vor face investiţii majore în sănătate şi în educaţie, urmând să fie contractate lucrări de reabilitare, modernizare, dotare şi extindere a cabinetelor medicale şi a şcolilor din comunele vâlcene. Totodată, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu a ţinut să precizeze faptul că suma este una record pentru judeţul Vâlcea, iar economiile care se vor face în urma licitaţiilor vor fi repartizate tot judeţului Vâlcea: „Important este că, în urma atribuirii prin licitaţie, toată economia, în general 30%, (undeva la 3.000 de miliarde de lei vechi), se va redistribui tot către judeţul Vâlcea”, a declarat Constantin Rădulescu.

 

Liberalii acuză împărţirea fondurilor PNDL II pe criterii politice

Potrivit liberalilor vâlceni, dintre cele 165 de milioane de euro alocate pentru modernizarea infrastructurii din judeţul Vâlcea, primăriile PSD au fost „miruite” cu cei mai mulţi bani prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Statisticile publicate de preşedintele liberalilor vâlceni, Cristian Buican arată că, prin controversatul PNDL-2 în judeţul Vâlcea, PSD primeşte peste 80% dintre fondurile repartizate pentru modernizarea drumurilor: „În ciuda nenumăratelor asigurări venite din partea doamnei Sevil Shhaideh, conform cărora fondurile repartizate prin PNDL II vor respecta un algoritm matematic, obiectiv şi în concordanţă cu recomandările Băncii Mondiale privind repartiţia de fonduri guvernamentale, analiza noastră demonstrează contrariul. Mai mult decât atât, discrepanţele de alocări de fonduri între localităţi similare, cu necesar de dezvoltare similar, dar cu primari de coloratură politică diferită sunt aşa de mari, încât singura explicaţie logică rezonabilă este aceea că şi aceste fonduri au fost alocate pe criterii politice. Repartiţia fondurilor prin PNDL II din judeţul Vâlcea are un puternic caracter politic şi o importantă componentă de canibalizare a fondurilor destinate modernizării drumurilor, în sensul că mai mult de jumătate dintre fondurile destinate acestui capitol de investiţii au fost alocate Consiliului Judeţean, în detrimentul primăriilor”, spune liberalul Cristian Buican.

 

Cristian Buican: „PSD primeşte peste 80% din fondurile pentru asfaltări”

Acuze dure a făcut deputatul PNL Cristian Buican privind modul în care au fost distribuiţi banii. Acesta mai susţine că banii au fost alocaţi discreţionar, iar criteriile enunţate de reprezentanţii Ministerului Dezvoltării au fost doar minciuni: „Vom demonstra nu doar repartiţia fondurilor pe criterii politice, ci şi încălcarea prevederilor legale şi a recomandărilor Băncii Mondiale în ceea ce priveşte repartiţia de fonduri publice prin PNDL II. (…) Este limpede că unele criterii enunţate de reprezentanţii MDRAPFE au fost doar minciuni. Când peste 60% din fonduri sunt alocate unor entităţi conduse de reprezentanţi ai PSD, este foarte clar că fondurile au fost alocate pe criteriul politic, şi nu în urma unei prioritizări, în funcţie de necesităţi şi în nici un caz după o formulă matematică, aşa cum susţine Sevil Shhaideh. (…) Pe lângă canibalizarea fondurilor destinate pentru modernizarea drumurilor de către Consiliul Judeţean în defavoarea primarilor se mai poate observa că, în ciuda faptului că PNL are 49 de edili şi PSD doar 34, suma primită de edilii PSD pentru modernizarea drumurilor comunale este cu 70% mai mare. Dacă adunăm suma primită de CJ şi suma primită de primarii PSD pentru modernizarea drumurilor prin PNDL II, rezultă faptul că în judeţul Vâlcea, PSD primeşte peste 80% din fondurile repartizate pentru modernizarea drumurilor. Subliniem faptul că fondurile pentru drumuri reprezintă aproximativ 50% din totalul de fonduri alocate prin PNDL II judeţului Vâlcea. Aceasta reprezintă dovada faptului că aceste fonduri au fost repartizate pe criterii politice şi de clan”, a mai precizat deputatul Cristian Buican.

 

Preşedintele CJ Vâlcea:„Îi rog pe primari să nu se lase dezinformaţi”

La rândul său, Constantin Rădulescu afirmă că fondurile au fost atribuite corect. „Îi rog pe primari să nu se lase dezinformaţi, iar dacă au nelămuriri mă pot contacta şi le voi explica, în condiţiile legii, absolut orice doresc să ştie. PNDL este un program implementat de Liviu Dragnea, preşedintele Partidului Social Democrat din vremea când încă era ministrul Dezvoltării, iar faptul că PSD lansează şi implementează programe comune pentru România şi pentru Vâlcea este o chestiune care mă bucură şi îmi dă speranţe pentru dezvoltarea judeţului. În ceea ce mă priveşte, rămân în continuare deschis dialogului cu toţi primarii din judeţul Vâlcea, indiferent de coloratura politică, pentru că toţi avem acelaşi interes – dezvoltarea şi modernizarea tuturor localităţilor judeţului Vâlcea”, spune Rădulescu.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *