Gheorghe Dumbravă: „Aşteptăm cu nerăbdare PNDL-3, pentru că avem mare nevoie de asfaltări”

Primarul comunei Stoeneşti, Gheorghe Dumbravă a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat stadiul proiectelor aflate în derulare pe raza localităţii. Cum a reuşit să realizeze atât de multe investiţii în doar 5 ani de la preluarea primăriei, ce aşteptări are de la următoarea rectificare bugetară, dar şi ce alte proiecte intenţionează să realizeze cu fonduri externe, aflăm în rândurile de mai jos.
Impact real: Aţi prins la finanţare trei proiecte pentru modernizarea infrastructurii, prin PNDL-2. Aţi reuşit să finalizaţi documentaţia?
Gheorghe Dumbravă: Luni voi depune documentaţia aferentă celor trei proiecte aprobate prin PNDL-2. Avem toate avizele necesare şi totul este în regulă. Am muncit foarte mult pentru documentaţie, am şi avut noroc, pentru că am avut bani pentru toate avizele şi am reuşit să le primim la timp. Aşteptăm cu nerăbdare PNDL-3 pentru că avem foarte mare nevoie de asfaltări. Într-un fel, sunt mulţumit că ne-au fost aprobate alimentarea cu apă în satul Zmeurătu şi canalizarea în satele unde avem deja apă. Sunt puţin nemulţumit pentru că, dintre cele două proiecte care vizează modernizarea drumurilor nu am prins la finanţare nici unul. Prin PNDL-1 avem un proiect aproape finalizat, de asfaltare a 4 kilometri de drumuri comunale şi 400 de metri de ranforsare şi, având în vedere că, prin fonduri europene, pe măsura 7.2 am avut un proiect care nu a intrat la finanţare, am hotărât, împreună cu consilierii, să asfaltăm 1 kilometru din bugetul local în satul Dobriceni, unde drumul este mai deficitar, din cauza pantelor.
Impact real: V-aţi hotărât să nu accesaţi fonduri europene pentru drumuri?
Gheorghe Dumbravă: Nu mi-am luat gândul de la fondurile europene. Chiar zilele trecute, când am fost cu grupul PNL într-o vizită la Bruxelles am ridicat această problemă europarlamentarilor noştri. Am deschis discuţia şi în Parlamentul European cu privire la condiţiile drastice de accesare a fondurilor. Este o nemulţumire generală, şi suntem hotărâţi să mergem şi în Parlament. Chiar dacă sunt la un partid rival, am salutat această iniţiativă, cu PNDL-2. Am făcut un deviz de lucrări estimativ, care nu m-a costat nimic şi ni s-a spus ce s-a aprobat şi ce nu. De ce nu se poate face şi pentru fonduri europene acelaşi lucru? Ne chinuim să cheltuim o grămadă de bani pentru proiectare, şi ne trezim că ajungem să depunem un proiect, dar că nu este eligibil pentru că nu avem gară sau nu avem o pensiune făcută cu fonduri europene, şi din cauza asta nu am întrunit punctajul. Trebuie pus piciorul în prag şi trebuie modificat ghidul. Noi, românii, ne dăm în cap singuri. Ei aruncă vina unii pe alţii, şi apoi suntem criticaţi că nu accesăm fonduri europene.
Impact real: Preşedintele Consiliului Judeţean a anunţat că urmează o rectificare bugetară. Ce aşteptări aveţi?
Gheorghe Dumbravă: Ca să nu-mi fac inimă rea, dacă vom primi ceva bani aş fi foarte mulţumit, dacă nu, m-am obişnuit cu refuzurile. Să ştiţi că am avut o discuţie cu domnul preşedinte Constantin Rădulescu atunci când a venit la noi în localitate, i-am spus şi dumnealui că am semnat pe 15 iunie contractul de finanţare prin AFIR de 2,5 milioane de euro pentru apă şi canalizare în satul Piscu Mare, urmând ca, în scurt timp, să fim chemaţi să semnăm şi pentru grădiniţa din satul Dobriceni, în valoare de 500.000 de euro. Sunt investiţii pentru care vom avea mare nevoie de bani. Mai mult decât atât, mai avem şi proiectul prin Agenţia Fondului de Mediu, moştenit de la fostul primar, unde avem o cofinanţare de 8%, deci avem şi acolo de plătit vreo 7-8 miliarde de lei vechi. Chiar l-am rugat pe domnul Constantin Rădulescu să nu uite şi de Stoeneşti, pentru că avem aceste lucrări, de 3 milioane de euro, bani europeni, la care noi trebuie să asigurăm TVA-ul şi, spre surprinderea mea, domnul preşedinte era informat de aceste investiţii pe care urmează să le derulăm şi de nevoile noastre.
Impact real: Aţi făcut un calcul în privinţa investiţiilor pe care le aveţi în derulare, în localitate?
Gheorghe Dumbravă: Numai prin PNDL-2, dacă ni se aprobă cele 3 proiecte, conform documentaţiei depuse, avem în jur de 3 milioane de euro. Mai avem proiectul de alimentare cu apă şi canalizare în Piscu Mare, de 2,5 milioane de euro, plus grădiniţa de 500.000 de euro, dar şi alte investiţii, mai mărunte. Cred că ajungem la aproape 10 milioane de euro. Este o sumă frumoasă, zic eu, ţinând cont că este vorba de numai 5 ani de la preluarea funcţiei de primar. Îmi doresc mai mult, îmi doresc să fie dezvoltat fiecare sat în parte, să avem o infrastructură bine pusă la punct, pentru că cetăţenii noştri merită să ducă şi ei un trai mai bun. În trecut, comuna Stoeneşti a fost vitregită de fonduri şi a venit momentul să nu se mai întâmple asta.
Impact real: Trăgând linie, sunteţi mulţumit de realizările din aceşti cinci ani de mandat?
Gheorghe Dumbravă: În principiu sunt mulţumit de realizări. Luând în considerare ce s-a făcut în comuna Stoeneşti până să ajung eu primar, ce s-a făcut în ultimii cinci ani şi ce urmează să se facă în continuare, chiar sunt mulţumit. Că mai sunt şi anumite probleme care mă nemulţumesc, acest lucru îl ţin pentru mine. Ca o neîmplinire a mea este faptul că nu am reuşit să realizez acel ştrand pe care mi-l doream aici, în centrul comunei. Din păcate, şi acum suntem în proces cu acest teren. Avem potenţial de apă sărată, câteva izvoare şi sperăm să valorificăm şi acest lucru, însă, după ce o să terminăm cu infrastructura. Este normal să mă gândesc mai departe, adică şi dincolo de infrastructură, pentru că îmi doresc mult mai mult de la comuna noastră. Va fi ceva exploziv, este singura noastră şansă să ne dezvoltăm, mai ales că noi nu prea avem întreprinderi pe raza localităţii sau agenţi economici care să fie un sprijin pentru bugetul local. Acest potenţial turistic poate fi dezvoltat mai târziu. Nu putem vorbi despre turism, atâta timp cât noi nu avem apă şi canalizare în toată localitatea. Luăm lucrurile treptat şi, cu siguranţă, în câţiva ani, localitatea noastră va avea un cuvânt de spus pe harta judeţului Vâlcea, şi din punct de vedere turistic.
Impact real: Ştim cu toţii că iarna nu-i că vara. Sunteţi pregătit pentru iarnă?
Gheorghe Dumbravă: Da, suntem pregătiţi. Pe noi, iarna ne-a prins tot timpul pregătiţi. Am achiziţionat 10 tone de sare de la Ocnele Mari, încă 100 de tone de nisip antiderapant, aşteptam să vină zăpada, dar sper să vină cât mai târziu. Avem şi două utilaje ale noastre şi, având în vedere că avem 110 kilometri de drumuri, probabil vom mai contracta, dar numai când vom avea nevoie, un autogreder.
Impact real: Cum credeţi că va fi anul 2018, din punct de vedere investiţional?
Gheorghe Dumbravă: Aş fi foarte mulţumit să înceapă lucrările pe fonduri europene, alimentarea cu apă şi canalizarea, dar şi aceste proiecte, prin PNDL-2. Sunt încrezător că, până în luna decembrie, vom semna şi contractele de finanţare şi în iarnă vom putea face licitaţiile, fiind un timp mort. În primăvară vom începe în forţă.
Impact real: La modul cum decurg lucrurile, care este probabilitatea să realizaţi ce v-aţi propus până la finele mandatului?
Gheorghe Dumbravă: În condiţiile în care vor demara foarte greu aceste proiecte, de apă şi canalizare, atunci poate vom mai vorbi şi în următorul mandat despre infrastructură. Eu am spus că, până în 2020, trebuie să nu mai am nici un drum de asfaltat, dar nu toate lucrurile depind de mine. Chiar dacă vom depăşi acest termen, nu are nimic, important este să le luăm într-o ordine firească a lor, adică apa, canalizarea şi ulterior drumurile.
Ramona BĂLTEANU