Consiliul Judeţean Vâlcea a revenit asupra deciziei de instituire a taxei salvamont

Consilierii au revocat taxa de salvamont

În şedinţa extraordinară de vineri, 3 noiembrie, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu a propus suplimentarea ordinii de zi cu un proiect de hotărâre care cuprinde revocarea hotărârii prin care s-a instituit taxa pentru serviciile de salvamont. Facem precizarea ca noua taxă fusese aprobată în şedinţa ordinară din 31 octombrie 2017, însă nu a apucat să producă efecte. La baza motivului revocării au stat solicitările venite din partea agenţilor economici care desfăşoară activităţi în domeniul turismului, pentru o dezbatere mai amplă cu privire la stabilirea cuantumului acestei taxe. Potrivit proiectului propus de Consiliul Judeţean, taxa de salvamont se aplica firmelor autorizate în domeniul turismului şi era de 1% din încasările aferente prestării serviciilor de cazare, transport pe cablu, închiriere echipament sportiv şi vehicule de agrement, cursuri de iniţiere şi perfecţionare în sporturi şi activităţi montane. Banii luaţi de la agenţii economici urmau să fie folosiţi pentru dotarea salvamontiştilor cu echipamentele necesare, dar şi pentru echipajele de salvare: „Echipamentele salvamont sunt foarte scumpe, un singur echipament costă 450 de milioane de lei vechi, şi acesta este motivul pentru care trebuie introdusă o astfel de taxă”, a argumentat preşedintele Consiliului Judeţean, Constantin Rădulescu.

Liberalii susţin că taxa este mult prea mare

În timp ce, la Braşov, Consiliul Local aplica încă din anul 2006 o taxă de 2% din contravaloarea încasărilor din cazare pentru serviciul salvamont, sau 1 leu/zi pe turist cazat, aşa cum se întâmpla în alte staţiuni montane cu renume din România, consilierilor liberali din judeţul Vâlcea li s-a părut enorm procentul de 1% din încasări, propus de preşedintele Consiliului Judeţean. La ultima şedinţă a Consiliului Judeţean, din 31 octombrie, liberalii s-au opus demersului executivului de a introduce această taxă de salvamont, solicitând amânarea punctului de pe ordinea de zi şi votarea acestuia numai după o consultare a agenţilor economici care desfăşoară activităţi turistice. În final, însă, proiectul privind instituirea taxei pentru funcţionarea Serviciului Salvamont Vâlcea a fost adoptat, prin votul majorităţii PSD-ALDE-PER.

Pe 7 noiembrie, dezbatere cu agenţii economici

Taxa a fost dezbătută ulterior şi cu agenţii economici, în cadrul unei întâlniri desfăşurate joi, 2 noiembrie, la Consiliul Judeţean Vâlcea. În urma întrevederii avute cu o parte a agenţilor economici, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu a declarat: „Cu toate că proiectul de hotărâre privind instituirea de taxe speciale pentru funcţionarea Serviciului Public Judeţean „Salvamont-Salvaspeo” Vâlcea a fost publicat pe site-ul Consiliului Judeţean Vâlcea cu 30 de zile înainte de şedinţa în care acesta a fost supus aprobării consilierilor judeţeni, iar în şedinţele de comisii nu au fost făcute nici un fel de observaţii cu privire la această taxă, totuşi am intervenit şi am organizat astăzi, 2 noiembrie a.c., consultări cu agenţii economici din turism, în urma cărora să se asigure medierea pe acest subiect. Pentru a fi identificate cele mai bune soluţii, la finalul acestei întrevederi s-a stabilit ca săptămâna viitoare să aibă loc o nouă întâlnire, la care să fie invitaţi şi reprezentanţi ai Organizaţiei Patronale a Turismului Balnear din România (OPTBR).”, a declarat Constantin Rădulescu, preşedinte Consiliul Judeţean Vâlcea.

Preşedintele CJ a ţinut să precizeze, imediat după revocare, că nu se va renunţa definitiv la această taxă, ci va fi supusă aprobării consilierilor într-o şedinţă ulterioară. În cazul în care se constată că această taxă este mult prea mare pentru puterea economică a firmelor care derulează servicii turistice, cuantumul acesteia ar putea fi modificat, astfel încât agenţii economici să nu aibă de suferit.

Ramona BĂLTEANU

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *