Tiberiu Costea: „Avem proiecte europene în derulare de peste 7 milioane de euro”

Primarul comunei Lungeşti, Tiberiu Costea a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat stadiul proiectelor aflate în derulare pe raza localităţii. Cum a reuşit să realizeze atât de multe investiţii în doar 5 ani de la preluarea primăriei, ce aşteptări are de la următoarea rectificare bugetară, dar şi ce alte proiecte intenţionează să realizeze cu fonduri externe, aflăm în rândurile de mai jos.

 

Impact real: Aţi reuşit să depuneţi documentaţia aferentă proiectelor aprobate prin programul PNDL-2?

 

Tiberiu Costea: Am depus în urmă cu două săptămâni întreaga documentaţie. Noi am fost prinşi la finanţare cu trei proiecte. Este vorba despre reabilitarea şi modernizarea Şcolii Gimnaziale Lungeşti, un proiect în valoare de aproape 25 de miliarde de lei vechi, reabilitarea şi modernizarea dispensarului uman din centru, investiţie în valoare de 12 miliarde de lei vechi şi cel de-al treilea proiect cuprinde construirea unui pod din beton armat peste pârâul Mamu, sat Dumbrava, punct Neamţu, în valoare de 10 miliarde de lei vechi. Podul respectiv era ultimul pe care trebuia să-l mai reabilitez, am făcut 6 poduri până acum, şi era absolut necesar şi acesta.

 

Impact real: Ce proiecte aţi mai depus, şi dacă aţi identificat o altă sursă de finanţare pentru implementarea lor?

 

Tiberiu Costea: Noi am depus şase proiecte, trei au intrat la finanţare, iar celelalte trei cuprindeau modernizarea iluminatului public pe care oricum îl avem modernizat, dar aş fi vrut să fac un sistem dublu. Mă gândisem la un iluminat public special cu holograme în perioada sărbătorilor pascale şi de Crăciun, la care se adăugau câteva lămpi cu putere mai mare în intersecţiile principale şi în zonele unde este o activitate mai seara. Din păcate nu am reuşit să prindem la finanţare un proiect în care cuprindeam restul uliţelor rămase neasfaltate şi care sper să intre în PNDL-3. Dacă nu, vom găsi o altă variantă şi tot o să le asfaltez, în viitorul apropiat. Este vorba de ultimii 12 kilometri. Am asfaltat în jur de 12 kilometri şi au mai rămas încă 12 kilometri, care sunt uliţe poate cu doar două familii, dar care trebuie să beneficieze şi ele de asfalt, chiar dacă lungimea lor este una de câţiva zeci de metri. Ultimul proiect pe care l-am depus a fost reabilitarea sediului primăriei, care nu m-a interesat niciodată foarte mult. Ca instituţie este foarte importantă primăria la nivel local, dar ca şi aspect pentru mine nu a contat prea mult, consider că avem alte priorităţi în materie de infrastructură sau de modernizare a şcolilor.

 

Impact real: Când preconizaţi că vor începe efectiv lucrările pentru aceste proiecte?

 

Tiberiu Costea: Toată lumea se întreabă acest lucru. Deocamdată am primit o adresă că până pe data de 9 noiembrie se primesc ultimele devize de lucrări la fostul PNDL-1. Mă gândesc la faptul că şi ministerul îşi face nişte calcule în privinţa noului buget, în aşa fel încât să pună de-o parte nişte bani, pentru că sunt foarte multe şcoli şi grădiniţe de finanţat, pentru că, până la urmă, promisiunile sunt promisiuni, şi dânşii, ca şi mine, îşi doresc să se ţină de ele.

 

Impact real: Va aşteptaţi ca 2018 să fie anul investiţiilor, al şantierelor în întregul judeţ?

 

Exclus acest lucru. Cred că o să fie un an normal. Vor fi şi investiţii, nu ştiu cum stau cu banii la nivel ministerial, dar eu cred că ar trebui să aloce bani cu care să finalizeze investiţiile aflate deja în derulare, eu aşa văd lucrurile. Dacă te apuci de altele, şi de cele pe care le ai tragi încă 5-6 ani nu faci nimic. Gândiţi-vă ce se întâmplă, de exemplu, dacă începi să reabilitezi o şcoală şi muţi copiii într-o altă locaţie, mult mai rea decât cea precedentă, pentru o perioadă lungă de timp. Aşa nu ai făcut nimic. Pentru că mi-aţi cerut o părere, eu cred că nu trebuie să ne mai gândim la un „bum” al şantierelor, consider că ar trebui să fie prioritare investiţiile aflate deja în derulare, şcolile, dispensarele şi spitalele şi apoi celelalte proiecte, cum ar fi bisericile sau Catedrala Mântuirii Neamului, unde toată lumea aruncă bani. Este tragic să vorbeşti în anul 2018 despre o grădiniţă sau o şcoală fără grupuri sanitare în interior. Prioritare ar trebui să fie sănătatea şi învăţământul.

 

Impact real: Preşedintele Consiliului Judeţean a anunţat că urmează o rectificare bugetară. Ce aşteptări aveţi?

 

Tiberiu Costea: Aşteptările sunt mari, ca de fiecare dată. Eu mereu am spus că repartizările care se fac de la Consiliul Judeţean ar trebui să se facă fără să se ţină cont de culoarea politică sau alte afinităţi, lucru care, până acum, s-a cam făcut. Eu nu am de obiectat împotriva niciunui preşedinte de Consiliu Judeţean, că e actual sau fost, în această privinţă. De exemplu, domnul Costi Rădulescu, la prima rectificare bugetară a repartizat o sumă comunei Lungeşti, care a fost aşa cum a fost, dar cu care noi am reuşit să facem destul de multe lucruri în localitate. Acelaşi lucru îl aştept şi acum, aşteptăm o sumă care să ne acopere măcar cheltuielile pe care le avem cu proiectele pe care le avem aprobate la finanţare. Consiliul Judeţean ştie despre ce sumă este vorba, pentru că ne-au solicitat aceste situaţii financiare. Nu cred că vor fi sume atât de mari încât să ne întrebe pe noi dacă ne mai ia sau ne mai pune. Sper să fie imparţiali cei de la Consiliul Judeţean, aşa cum au fost toţi până acum.

 

Impact real: Într-o vizită la Bruxelles pe care aţi făcut-o, s-a ridicat problema condiţiile severe de accesare a fondurilor europene. Ce concluzii aţi tras?

 

Tiberiu Costea: Dacă ţări ca Polonia, Germania, Franţa etc. au undeva la 3-5 condiţii de accesare a unui proiect, la noi, pe lângă cele 5 mai avem încă 25. Suntem o ţară de bolnavi, ca să spun aşa. Ni s-a spus şi la vizita de la Bruxelles că nu există o lege a Uniunii Europene care să interzică unui Guvern din ţara respectivă să-şi mai pună el vreo 25-30 de alte condiţii care sunt, în primul rând, imposibil de realizat şi, în al doilea rând, nu te poţi încadra în normele de aplicare. Mai vine nu ştiu ce minte luminată cu alte idei şi se schimbă regulile în timpul jocului. Mi-e imposibil să cred că de fiecare dată noi votăm aceiaşi oameni, pe care, de fapt îi votăm ca să ne facă rău. Şi aici mă refer la noi, la primari, care mergem să forţăm lumea să voteze pe cineva care, după ce ajunge pe scena politică ne distruge tot pe noi. Părerea mea este că sunt interese la nivel naţional şi internaţional impuse şi că noi suntem dobitoci, şi trebuie să fim şi mai dobitoci. Noi nu avem cui să-i vindem prunele noastre cât cana, puiul care creşte în trei săptămâni de trei kilograme, şi multe alte exemple. Suntem transformaţi deja într-un aprozar, care tot înghite şi toacă. Poziţia trebuie să o ia Parlamentul României, în ceea ce priveşte simplificarea condiţiilor de accesare a proiectelor.

 

Impact real: În pofida condiţiilor severe impuse, aţi reuşit să accesaţi câteva proiecte cu fonduri europene. Despre ce proiecte este vorba?

 

Tiberiu Costea: În cazul meu, nu cred că a existat ghid de finanţare pe care să nu depun şi eu un proiect, sau chiar două. Avem în derulare cele două cămine culturale, în valoare de 600.000 de euro, Şcoala Gimnaziala, care s-a derulat prin POR şi care a avut o valoare de 400.000 de euro, două utilaje care au costat 150.000 de euro. Avem un proiect foarte frumos, care deja a început prin Compania Naţională de Investiţii, de construire a unui săli de sport moderne, în valoare de 28 de miliarde de lei vechi. Am mai avut un proiect de împădurire prin Agenţia Fondului de Mediu, şi am mai făcut un proiect de împădurire prin APIA acum pe încă 30 de hectare, fiind singura localitate din judeţ care accesează un astfel de proiect. Mai avem pe fonduri europene şi construirea unei grădiniţe şi modernizarea drumurilor de tarla. Totodată avem şi un proiect de modernizare a bisericii din Valea Mănăstirii, în valoare de 3,5 milioane euro. În total avem proiecte europene de peste 7 milioane de euro în derulare. Unele au fost deja realizate, altele sunt în derulare, iar în cazul bisericii, a grădiniţei şi a drumurilor de tarla proiectele încă sunt în evaluare.

Ramona BĂLTEANU

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *