Sezonul tomatelor – boli și tratamentele propuse de experții  Erbicid.ro

An de an, așteptările ca recolta să fie una bogată sunt deseori înșelate. Agricultorii caută să obțină roade bogate și sănătoase, însă nu se informează corespunzător cu privire la creșterea și îngrijirea acestora. Sezonul tomatelor fiind în curs, se impune tratarea acestora de posibilii dăunători, respectiv de afecțiunile care le pot influența calitatea.

Erbicid.ro, magazin online specializat în tratamente pentru prevenirea și tratarea diverselor boli, dar și pentru combaterea dăunătorilor, vine în întâmpinarea celor care doresc să asigure o producție mulțumitoare de tomate cu o serie de recomandări, precum și cu produse calitative.

Factorii care favorizează apariția bolilor la tomate pot fi numeroși – condițiile de mediu sunt cele cu influența cea mai mare în acest sens.

Pentru a evita roadele sărace la vremea culesului, tratamentele specifice trebuie efectuate în timp util, atunci când recomandă experții. Care sunt acestea se va menționa ulterior, în corpul acestui articol.

 

Care sunt bolile cel mai frecvent întâlnite în rândul tomatelor?

Recoltarea tomatelor necesită o precizie pe măsură, iar pentru asta o documentare asemenea este necesară. Iată deci care sunt bolile specifice acestora și pentru care este necesară tratarea din timp. În acest mod munca ulterioară va fi mai ușor de realizat.

 

  • Mana

Este cu siguranță una dintre problemele cu care se confruntă cel mai des cei care cultivă tomate. Apar semne vizibile pe tulpina acestora, pe frunză, dar și pe fruct, și sunt reprezentate de pete mari, neregulate, având o culoare verzuie. Prezența unui puf alb spre cenușiu de asemenea trădează mana, fiind specifică zonei în care țesuturile sănătoase intră în contact cu cele bolnave. Necrozarea și uscarea frunzelor indică un stadiu avansat al acesti afecțiuni.

O recomandare de produs este Antracol 70 WP, sau pot utiliza cei interesați și Melody Compact. Ambele sunt disponibile pe Erbicid.ro.

 

  • Putregaiul cenușiu

Iată altă boală care afectează culturile de tomate, aceasta manifestându-se pe suprafața externă a plantei. Frunzele bătrâne sunt primele care trădează prezența putregaiului cenușiu, petele verzui de pe suprafața acestora indicând afecțiunea. Continuă prin apariția pufului cenușiu pe tulpini și pe fructe în mod abundent, iar eliminarea sursei de infecție este necesară în acest caz.

Recomandarea de produs făcută de experții Erbicid.ro este Rovral 500SC. Indicații despre utilizarea acestuia și timpul cel mai potrivit pentru aplicarea tratamentuluigăsesc cei interesați pe site, în recomandările de utilizare. În mare, este necesară o doză de 1 l pentru o suprafață de un hectar. În funcție de nevoie, se recomandă unul sau două tratamente de avertizare, desigur cu pauzele de rigoare – de 7, respectiv 10 zile. De asemenea, a se ține cont că, înainte de recoltare,agricultorii trebuie să se asigure că au trecut 2 sau 3 zile de la aplicarea soluției.

 

  • Pătarea cafenie a frunzelor

Boala se manifestă prin pete gălbui, mici, care apar pe suprafața frunzelor de la baza plantei. Formează apoi consistența unui puf cafeniu, care defoliază în mod treptat frunza. Antracol este de asemenea soluția de efect în acest caz, la care specialiștii au făcut și mai sus referire.

 

  • Bășicarea fructelor și pătarea frunzelor

Boala se manifestă prin pete galbene spre verzui care în cele din urmă devin pergamentoase. De asemenea ies în evidență și vezicile de pe fruct, care au un exsudat bacterial bogat. Tratarea eficientă a acestor manifestări se poate realiza cu produsul Melody Compact, însă neapărat folosit în dozajul potrivit. Care este acesta și cum trebuie raportat la o anumită suprafață?Cei interesați găsesc referiri disponibile în descrierea produsului de pe site.

Despre pătarea pustulară a tomatelor, de asemenea o afecțiune în rândul acestora, se poate spune că nu există încă un tratament. Se manifestă prin pete hidrozate, care întâmpină schimbări de aspect la suprafața frunzelor, prezentând de asemenea și pete punctiforme, cu aspect lucios, pe fruct.

 

  • Pătarea brună a frunzelor de tomate

Destul de frecvent întâlnită în culturile de tomate, această afecțiune se manifestă prin pete brune pe tulpina plantelor – mai exact la baza acesteia. În timp,se ajunge chiar la uscarea frunzelor.

Apar și pe fruct pete mici, care tind să capete un aspect negricios. Potrivit pentru tratarea acestora este a se folosi Antracol sau Melody Compact, soluții ce vor estompa și trata culturile care au fost infectate cu pătarea brună.

Urmarea acestor recomandări și sfaturi oferite de specialiști în domeniu este calea de a asigura culturi de tomate sănătoase și bogate. Tratamentele menționate pot fi comandate la prețuri rentabile de pe Erbicid.ro.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *