Nicolae Sărdărescu: „Fără îndoială, cea mai mare realizare pentru oraşul Horezu este domeniul schiabil”

Primarul oraşului Horezu, Nicolae Sărdărescu a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat proiectele pe care şi-a propus să le implementeze în oraşul pe care îl conduce, în următoarea perioadă. Cum arată bilanţul activităţii sale după doi ani de mandat, dar şi când va dobândi oraşul Horezu statutul de staţiune climaterică, aflam în rândurile de mai jos

 

Impact real: Ce le transmiteţi cetăţenilor racordaţi la sistemul de încălzire centralizat, care au temeri că vor rămâne fără căldură în sezonul rece?

Nicolae Sărdărescu: În urmă cu o lună am acţionat în instanţă firma Sacomet care a intrat în insolvenţă, iar instanţa de judecată ne-a admis, pe ordonanţă preşedinţială accesul în interiorul centralelor care asigură agentul termic pentru oraş. Tocmai pentru a preîntâmpina eventualele temeri din partea dumnealor, aş dori să fac următoarele precizări: pe data de 11 septembrie 2018 a fost câştigat în instanţă accesul nostru, al administraţiei locale în incinta celor două centrale. În perioada imediat următoare vor fi realizate toate reparaţiile necesare corectei funcţionări a întregului sistem centralizat de încălzire. Mai mult decât atât, tot în perioada imediat următoare va fi parcursă procedura de atribuire a contractului de delegare a gestiunii pentru acest serviciu către un agent economic specializat. Toate aceste acţiuni care au fost şi sunt întreprinse vor asigura horezenilor confortul termic adecvat pentru perioada sezonului rece, în următorii doi ani. Până în 2020 inclusiv, noi vom construi o centrală mare, modernă, cu cogenerare, unde vom produce şi curent electric. Proiectul se va realiza cu fonduri europene, este o axă lansată de curând, termenul de depunere fiind 31 decembrie 2018. Noi suntem într-o fază avansată cu proiectarea, astfel încât vom reuşi să-l depunem până la termenul respectiv. Sunt mulţumit că am reuşit să rezolvăm şi această problemă, deşi am avut multe piedici pentru a nu furniza agentul termic şi, efectiv, a lăsa Horezu fără căldură în anii următori.

Impact real: Dacă ar fi să faceţi un bilanţ, după cei doi ani de mandat, în ceea de priveşte proiectele şi activitatea în cadrul Primăriei Horezu, cum ar arăta acesta?

Nicolae Sărdărescu: Ca un bilanţ, pot spune că sunt mulţumit de realizări. Am început să demaram lucrările propriu-zise pentru proiecte. Săptămâna trecută am predat amplasamentul pentru proiectul de modernizare a străzii Mircea cel Bătrân, iar zilele acestea va veni câştigătorul licitaţiei pentru a începe lucrările. Am terminat licitaţia şi pentru construirea creşei, suntem în faza de evaluare şi, în 30 de zile, vor putea începe lucrările şi la acest obiectiv. Suntem în faza finală a licitaţiei şi pentru modernizarea parcului, proiect care se va realiza cu fonduri europene, şi am terminat cu licitaţia pentru proiectare la proiectul de modernizare a zonei centrale. În 45 de zile vom scoate la licitaţie şi partea de execuţie astfel încât, în primăvara anului viitor, să începem lucrările. În câteva zile vom scoate la licitaţie şi modernizarea liceului. La grădiniţă suntem în faza finală a licitaţiei şi acolo vor începe lucrările, în această toamnă. Mai avem Centrul Cultural de la Olari prin Compania Naţională de Investiţii, proiect la care s-a terminat licitaţia şi aşteptam să înceapă lucrările. Am reuşit să achiziţionăm şi un utilaj prin GAL Horezu, care ne-a şi venit. Cu Centrul ISU suntem în faza de analiză la Ministerul Dezvoltării, dar sunt convins că nu vor fi probleme. Vom depune în zilele următoare şi un proiect pentru construirea Centrului Cultural din satul Sălişte. Totodată, am depus, în urmă cu două săptămâni un proiect mare, de 5 milioane de euro, fonduri europene, care cuprinde extinderea, modernizarea şi automatizarea iluminatului public. Mai lucrăm la încă trei proiecte mari, pe care le vom depune într-o lună. Este vorba despre dotarea ambulatoriului de la Spitalul Orăşenesc, inclusiv construcţia unor camere speciale dotate cu aparatură ultramodernă. Cel de-al doilea proiect cuprinde modernizarea străzii Independenţei, unde este Biserica Veche, un proiect pe care îl vom depune pe măsura 7.1, fonduri europene. Al treilea proiect este cel privind termoficarea oraşului, de care am amintit mai sus. Mai avem proiectul cu campingul, la care vom depune proiectul tehnic final şi modernizarea bazei sportive Treapt, care va ajunge la o valoare de 6 milioane de euro.

Impact real: Sunt multe proiecte aflate în faza incipientă. De unde veţi găsi fonduri pentru partea de cofinanţare a acestor investiţii?

Nicolae Sărdărescu: Nu mă gândesc la partea de cofinanţare şi mergem cu proiectele înainte. Suntem obligaţi să găsim soluţii şi le vom găsi, pe parcurs. Dacă ne-am gândi, atunci probabil nu am mai face nimic.

Impact real: În ce stadiu se află proiectul de introducere a reţelei de gaze naturale, la Horezu?

Nicolae Sărdărescu: Suntem într-un stadiu foarte avansat, săptămâna trecută au venit din nou specialiştii, la Horezu. O firmă din România se ocupă de proiectare, a venit cu studiul de oportunitate pentru localităţile care urmează să fie, în prima fază, conectate. Săptămâna viitoare ne va veni proiectul în formă finală, urmând să-l supunem în Consiliul Local în vederea aprobării. Pe lângă oraşul Horezu, în prima fază vor fi cuprinse oraşul Băbeni şi localităţile Frânceşti şi Tomşani.

Impact real: Ştim că bugetul local a fost vitregit, la început de an, cu peste un milion de euro. Aţi reuşit să realizaţi şi mici investiţii, cu fonduri proprii?

Nicolae Sărdărescu: Am reuşit câteva investiţii şi cu fonduri proprii. Vom definitiva încă două parcări, astfel că, într-un an şi ceva am reuşit să amenajăm cinci parcări. Parcarea de lângă liceu a ieşit foarte bine şi lucrăm în forţă la o parcare mare şi la amenajarea locului de joacă din curtea blocului O4, unde spaţiul este foarte mare. Facem o parcare modernă, cu barieră, unde să aibă acces doar locatarii, pe baza unei cartele. Pentru locul de joacă mai avem de montat doar platforma, restul este gata.

Impact real: În ceea ce priveşte dezvoltarea turistică, când va putea oraşul Horezu să primească şi statutul de staţiune climaterică?

Nicolae Sărdărescu: În viitorul apropiat se va întâmpla şi acest lucru. Aşa cum am mai spus, anul acesta se va schia la Vârful Roman, avem toate utilajele acolo, se montează şi tunurile de zăpadă şi se încheie lucrările la prima pârtie. Se lucrează deja şi la restaurantul de cinci stele, care are amprentă la sol de 1000 de metri pătraţi. În primăvară vor începe lucrările la cea de-a doua pârtie care va avea 1,5 kilometri şi la cele două hoteluri de cinci stele plus zona de piscină, centru SPA, terase, locuri de joacă şi terenuri de sport. În fiecare an se va construi cel puţin câte o pârtie. Vor fi şase părţii în total. Totodată, am început construcţia aerodromului, cel promis demult şi pe care vreau să-l definitivez, pentru că am promis că îl vom face în acest mandat. Avem patru investiţii private care se vor face şi care creează alte locuri de muncă. Până la sfârşitul anului se va inaugura un Penny, se va da în folosinţă şi showroomul Valoris. Lângă Trei Stejari, fabrica de acolo îşi mută secţia de la Berbeşti şi cea de la Vaideeni şi va crea încă 30 de locuri de muncă. Totodată, firma Cristim a terminat de amenajat şi va angaja încă 200 de oameni. În plus, mai avem investiţii private care se anunţă în continuare, lucru care nu poate decât să ne bucure. Fără îndoială, cea mai mare realizare este domeniul schiabil. Împreună cu Vaideeniul, suntem în comisie pentru preluarea drumurilor totale, ca să poată Consiliul Judeţean să facă investiţiile. Va fi un domeniul schiabil de mare anvergură. Pe fonduri europene se dezvoltă foarte bine zona. Sunt convins că, la finalul mandatului, oraşul Horezu va fi schimbat total, iar pentru anul viitor toate fondurile de care pot să fac rost le vom aloca numai asfaltărilor.

Ramona BĂLTEANU

 

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *