Ocnele de sare au dat viaţă oraşelor clujene
Existenţa multor oraşe de pe teritoriul Clujului de astăzi se datorează în primul rând existenţei ocnelor de sare amenajate aici. Unul dintre aceste oraşe este Turda, iar un altul, la fel de important şi demn de vizitat este Dejul.
Turda medievală renaşte astfel în vecinătatea anticului oraş roman Potaissa, ocnele de sare fiind atestate pe aceste locuri mai întâi într-un document din 1075. Menţionată ca oraş în anul 1297, („civitas Tordensis”), Turda va deveni un oraş cu importante rosturi economice şi politice în secolele XIV – XVI, fiind locul unde se ţineau adunările generale ale Voievodatului Transilvaniei. Aşezarea urbană de pe Arieş a avut în Evul Mediu şi importante rosturi militare, întrucât aici se afla reşedinţa Comitatului Turda, care cuprindea şi o zonă din Câmpia Transilvaniei, până spre Reghin.
Un alt oraş apărut în Evul Mediu datorită ocnelor de sare este Dejul, menţionat documentar mai întâi în anul 1214, pentru ca, în 1320 să fie atestaţi aici oameni de condiţie liberă din oraşul Dej şi Ocna Dejului. În 1337 are atributul de forum, dezvoltat în vecinătatea ocnelor de la Dej, la confluenţa Someşului Mic cu Someşul Mare şi a căilor de comunicaţie existente de-a lungul celor două văi, cu legături spre Baia Mare şi câmpia sătmăreană. Dejul devine reşedinţa Comitatului Solnocul Inferior şi va cunoaşte o dezvoltare urbană importantă în secolele XV şi XVI, dar fără a atinge nivelul Clujului, care era încă din secolul al XVI-lea oraş primar al Transilvaniei. O importanţă deosebită a avut şi Sicul, tot datorită ocnelor de sare existente aici, exploatate în secolele XIII – XIV. Localitatea a fost apoi menţionată în anul 1430 ca târg. La Cojocna, menţionată documentar în anul 1199, şi apoi ca târg în 1463 se găseau de asemenea „ocnele Clujului”.
Foto: Salina Turda
CITIŢI MAI MULTE INFORMAŢII DESPRE OBIECTIVELE ŞI EVENIMENTELE TURISTICE DIN JUDEŢUL CLUJ VIZITÂND SITEUL WWW.CLUJTOURISM.RO SAU PAGINA FACEBOOK CLUJ TOURISM .