Este incredibil câţi politicieni de astăzi se agaţă pur şi simplu de bretonul doamnei Koveşi pentru a rămâne la suprafaţă, sau a ieşi din balta infectă a propriilor fecale. Scandalul generat imprudent de gaşca aflată la guvernare în aceste momente în România nu face altceva decât să accentueze că schimbarea de ştafetă între vechii şi noii clienţi ai sălilor de judecată nu s-a finalizat încă. Mai sunt în continuare poliţe de plătit, oameni de eliminat, şi alţii de pus în funcţii cheie, astfel încât, la final, fiecare dintre găşti să aibă iluzia că a pus întru totul stăpânire pe această ţară.

Cercetarea fostei şefe a DNA a înflăcărat, însă, în primul rând mintea mai noilor politicieni, unii deja puţin prăfuiţi, începând de la Klaus Iohannis până la Dan Barna sau Dacian Cioloş, toţi visând probabil noaptea că lupta lor pentru justiţie le va aduce saci buni de voturi, în campania electorală care bate la uşă. Pe nici unul dintre ei nu îl interesează unde se ascunde, de fapt, adevărul şi dreptatea în această poveste, mai ales că termenii, în sine, devin relativi în oponenţă cu cei care judecă faptele. În mod sigur, povestea este cusută cu aţă albă de ambele părţi, pentru că gaşca Dragnea – Tăriceanu are tot interesul să scape definitiv de orice oponent care ar putea şti ceva care să-i bage la zdup, iar, pe de altă parte, Laura Koveşi este acuzată circumstanţial, şi pare vinovată mai degrabă pentru că ar fi avut o relaţie personală cu Sebastian Ghiţă, decât pentru o faptă penală reală şi palpabilă. Scopul acţiunilor care o privesc este, însă, mult mai clar: îndepărtarea oricăror elemente de putere ale fostelor regimuri care au controlat România, în speţă vorbind despre regimul Băsescu, pentru numirea la şefia instituţiilor judiciare a unor persoane care să răspundă doar la comenzile tătucilor politici de astăzi, cum ar fi Liviu Dragnea.

Se devoalează, cu această ocazie, şi care era scopul real al înfiinţării secţiei de cercetare disciplinară a procurorilor, un alt instrument menit să taie de la rădăcină orice iniţiativă proprie a vreunui magistrat, căruia i-ar mai trece prin minte să pună umărul la reinstaurarea statului de drept.

În culisele politicii autohtone apar şi nişte figuri foarte interesante de politicieni care pur şi simplu se agaţă de bretonul doamnei Koveşi pentru a accede pe scara ierarhiei politice spre vârful conducerii ţării. Se ştie că tema justiţiei a fost una foarte importantă pentru toţi candidaţii de până acum, iar felul cum o exploatează poate face diferenţa. Interesant, dar cel mai mult are de câştigat de pe urma anchetării fostei şefe DNA chiar prietenul ei cel mai bun, Klaus Iohannis, despre care, după modul cum l-a eliminat pe un alt „prieten” – Crin Antonescu – din politică, pentru a se cocoţa el în locul acestuia, nu ne facem iluzii că ar putea încerca vreodată acest sentiment. Lui Iohannis îi cade acum ca o pleaşcă anchetarea Laurei Koveşi, în primul rând pentru că poate da liniştit vina pentru aceasta pe Dragnea şi Tăriceanu, aşa cum nu s-au sfiit să o facă nici alţi lideri politici din opoziţie, gen Barna sau Cioloş. Despre manevrele lui Dragnea & comp, nu avem deocamdată probe că ele au existat, dar lui Iohannis i se şterge cu această ocazie şi povara demiterii iniţiale a şefei DNA. Dacă Iohannis a beneficiat întâmplător de această şansă sau numai a dat şi el o mână discretă de ajutor, iarăşi nu se poate proba. În paralel, ucenicii politici Barna şi Cioloş, care abia acum miros praful de pe treptele de jos ale scării sociale vor încerca să întreţină cât pot de mult subiectul.

Oricine a stat, însă, în spatele manevrei, cert este că ea are şanse foarte mari să reuşească. Dacă Laura Koveşi este sau nu vinovată chiar nu mai contează, în acest context. Şi dacă ar fi nevinovată în această speţă, în mod sigur principala ei vină este aceea că a consimţit, ca mulţi alţi procurori şi judecători, să „lucreze” inclusiv cu anumite servicii străine în timpul exercitării funcţiei sale. Şi acest lucru, deşi este greu de dovedit, se devoalează cu certitudine acum, când adevăraţii ei şefi din umbră îi pregăteau un post călduţ şi foarte bine plătit, în afara graniţelor ţării, ca procuror şef european. Post pe care este foarte greu de crezut că îl va mai putea ocupa acum, după scandalul produs în România. Mihai Roman

���ej�\��”ځ��B<NjR�8�6�a&4��\�kR�������F�u��%�43}��dv��0K7Z�%�V���(�L;-ߗ��j��T�N���<^��zm����6�ϗ-���kq|-4kՃ����h)��

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *