Reuşită a parlamentarilor vâlceni: Primarii declaraţi incompatibili de ANI nu îşi vor mai pierde mandatele
  • Potrivit noii Legi de modificare a Statutului aleşilor locali, primarii incompatibili vor primi doar o sancţiune de 10% din indemnizaţie

Primarii care au fost declaraţi incompatibili de Administraţia Naţională de Integritate nu îşi vor mai pierde mandatele, potrivit unei propuneri legislative de modificare a Statutului aleşilor locali, semnată de un grup de parlamentari PSD, printre care şi cei patru parlamentari de Vâlcea, Eugen Neaţă, Vasile Cocoș, Daniela Oteşanu şi Ovidiu Popa. Iniţiativa, care i-a aparţinut deputatului PSD Cătălin Rădulescu, a fost votată astăzi în Camera Deputaţilor, cameră decizională, urmând ca proiectul să devină, în scurt timp, lege. Anunţul a fost făcut de deputatul PSD Eugen Neaţă, care a considerat adoptarea proiectului de lege o victorie pentru primarii din România care au avut în trecut probleme cu ANI.

Peste jumătate dintre primarii vâlceni au probleme cu ANI

Potrivit noului Statut al aleşilor locali, primarii declaraţi incompatibili nu îşi vor mai pierde mandatul ci vor primi o „sancţiune” modică, de 10% din indemnizaţia primită, pe o perioadă de maximum 6 luni:„Proiectul legislativ privind modificarea Statutului aleşilor locali, iniţiat de deputatul PSD Cătălin Rădulescu şi al cărui coinițiator sunt alături de colegii mei, Vasile Cocoș, Daniela Oteșanu, Ovidiu Popa și alți parlamentari PSD, a fost votat astăzi, în ședința de plen a Camerei Deputaților (cameră decizională) și va deveni LEGE.
După ce proiectul a fost contestat la CCR de către președintele României, iată că, reușim să îndreptăm o eroare care a făcut mult rău primarilor din țară. 
Astfel, legea nr. 393/2004, privind statutul aleşilor locali, va fi completată la art.75, alin (2) cu un nou alineat care precizează că că „fapta aleşilor locali de a încălca legislaţia în materie privind conflictul de interese constituie abatere disciplinară şi se sancţionează cu diminuarea indemnizaţiei cu 10% pe o perioadă de maximum şase luni”. 
După promulgarea acestei legi, niciun primar din țară nu își va mai pierde mandatul pe conflict de interese sau pentru incompatibilități din trecut.
Partidul Social Democrat își respectă promisiunile și corectează prin legi nedreptățile făcute oamenilor!”, a anunţat deputatul Eugen Neaţă.

Mai mult, modificările de lege prevăd faptul că un primar declarat incompatibil sau în conflict de interese într-un mandat și care până ce au primit decizia definitivă au intrat deja în exercitarea unui nou mandat, atunci nu își vor pierde mandatul în exercițiu, pentru că efectele nu vor fi transferate către alte mandate.  Adoptarea acestei legi este cu adevărat o gură de oxigen pentru mai mult de jumătate dintre primarii vâlceni, care de câţiva ani duc o luptă aprigă în instanţă cu inspectorii ANI, o parte dintre aceştia pierzându-şi chiar mandatele înainte de termen.

Ramona BĂLTEANU

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *