Primarul localităţii Milcoiu a vorbit, într-un interviu acordat cititorilor Impact real despre alegeri, campanie, proiecte şi stadiul investiţiilor începute. Cum va drămui bugetul de anul acesta, astfel încât să poată suporta toate cheltuielile administrative şi propunerile cu privire la investiţii, dar şi ce-l va determina să facă pasul către alt partid pentru următorul mandat, aflăm în rândurile de mai jos.

Impact real: Poate suporta bugetul de anul acesta cheltuielile administrative, dar şi propunerile cu privire la investiţii?

Daniel Muşat: Pe de o parte îţi dă cu o mână, iar pe cealaltă parte îţi ia cu două mâini. Ni s-au alocat 18 miliarde de lei, faţă de anul trecut bugetul de anul acesta este mai bunicel. În schimb, ne-au pus pe umeri cheltuielile cu privire la persoanele cu dezabilităţi, însoţitorii acestora, chiar şi beneficiarii de ajutor social, care trebuie susţinute în procent de 100% de administraţiile locale. Este o mare greutate. Pentru aceste cheltuieli noi trebuie să alocăm 4,8 miliarde de lei vechi anual, prin urmare ajungem la acelaşi buget pe care l-am avut anul trecut. Spuneau că plafonul de anul acesta nu va fi mai mic de 20 de miliarde de lei. Puteau să respecte măcar plafonul de 15 miliarde de lei vechi, plafon pe care ni l-au mai acordat, dar fără susţinerea cheltuielilor de asistenţă socială, şi eram mulţumiţi. Prin urmare, cu acest buget vom supravieţui, suntem mulţumiţi, mai mult de atât probabil nu s-a putut, şi avem promisiuni că vom avea curând o rectificare.

Impact real: Suntem în campanie electorală. Din poziţia de prim gospodar al localităţii Milcoiu, vă veţi implica?

Daniel Muşat: Voi avea o implicare organizatorică, nu o să influenţez nici un cetăţean, fiecare va vota aşa cum îi va dicta conştiinţa. Problema este că cetăţenii nu vor veni la vot.

Impact real: Vă mai doriţi un mandat?

Daniel Muşat: Sunt primar aflat la al treilea mandat, şi voi candida pentru încă un mandat. Făcând un bilanţ al activităţii, pot spune că sunt mulţumit de realizările mele. Sunt multe de făcut, dar, pas cu pas trebuie să le facem. Oamenii nu mai au răbdare: vor asfalt, apă, canalizare, şcoli şi grădiniţe moderne. Sunt multe proiecte pe care le-am început şi nici nu am pe cine să las în locul meu. Ca să fii primar nu este aşa simplu şi uşor, iar pentru următorul mandat voi alege un partid care se îndreptă către necesităţile primarilor şi comunităţii locale. În acest sens, PSD a demonstrat că este alături de noi, se interesează de soarta primarilor şi vrea să ne ajute. Au în program să aducă modificări legilor care apasă pe umerii noştri, iar legislaţia privind întocmirea proiectelor să nu mai fie aşa stufoasă.  

Impact real: Ce v-aţi dori să faceţi în următorul mandat?

Daniel Muşat: Mai sunt multe de făcut, dar asta în funcţie de fondurile atrase. În primul rând asfaltarea drumurilor, apa şi canalizarea până la ultima casa din cel mai îndepărtat cătun sunt dorinţele mele. Am în plan amenajarea aleilor pietonale şi rigole pe toate drumurile comunale. Vreau să fie toată lumea mulţumită. Am început modernizarea iluminatului public anul trecut, reuşind să realizăm montarea lămpilor în procent de 50%, investiţie pe care vreau să o continui anul acesta. Avem în plan reabilitarea primăriei, a dispensarului din localitate, dar şi a farmaciei. Sunt multe de realizat, şi niciodată nu poţi să spui că ai terminat, fiindcă întotdeauna se găseşte câte ceva făcut. În zona Ciuteşti-Lunca am în plan amenajarea unui târg săptămânal, unde să vină cu produse pentru comercializare toţi cetăţenii din comunele vâlcene limitrofe, dar şi cei din comunele argeşene vecine. În acest sens vrem să cumpărăm terenul din faţa Restaurantului Topolog, pe care vrem să-l amenajăm. Aici vom monta mese şi vom introduce şi reţeaua de apă şi canalizare. Lipsa unui astfel de spaţiu a fost motivul pentru care noi nu am organizat „Ziua Localităţii”.  Avem multe în plan, proiecte pe care cu siguranţă le vom demara.

Impact real: Ce v-ar determina să faceţi pasul către alt partid?

Daniel Muşat: Nu m-am hotărât, dar nu este nimic exclus. Nu mă interesează şi nu fac politică, scopul şi interesul meu este să fac o cât mai eficientă administraţie. Apreciez şi mă interesează când un Guvern arată interes faţă de primari şi sprijină comunităţile prin alocări de fonduri pentru investiţii. Mai mult, sprijin acel Guvern care a promis că va include şi pentru primari principiul  contributivităţii”. Nu este corect ca un primar care a obţinut şase mandate să aibă o pensie de 1200 de lei. Cu toate acestea, nici până astăzi nu s-a stabilit nimic, fiindcă PNL a respins această propunere legislativă. Formularea „pensie specială” este greşită. Cerem să se facă un calcul corect al veniturilor şi să ne dea dreptul nostru, ca al fiecărui cetăţean din România, conform cotizaţiei pe care o dăm statului, ţinând cont de prevederi similare care se aplică aleşilor locali din alte ţări din Uniunea Europeană, fiindcă acest fapt a dus la pensii derizorii pentru mulţi primari. Nu cerem pensii speciale, nu cerşim nimic, vrem să ni se fac un calcul corect, conform cotizaţiilor. Sunt primarul acestei localităţi de trei mandate, iar, dacă astăzi ies la pensie, voi avea o pensie de nimic. Expresia „pensie specială” a speriat lumea. Prin urmare, sprijin acel Guvern care a promis că va include şi pentru primari principiul contributivităţii.

Impact real: Ce măsuri s-au luat pentru stoparea alunecării de teren din satul Costăcheşti?

Daniel Muşat: De zece ani cerem sprijin pentru stoparea alunecării de teren din satul Costăcheşti, care nici până în prezent nu este stabilizată. În tot acest timp, noi am intervenit cum am putut pentru a remedia situaţia. Alunecarea de teren s-a produs pe un drum cu denumirea de „stradă”, ghinion, spun eu, deoarece fondurile pentru situaţii de urgenţă s-au alocat pentru rezolvarea dezastrelor pricinuite pe drumurile comunale, poduri şi podeţe. În toţi aceşti ani ne-am plâns pe la toate „porţile”, însă, nimeni nu a luat în seamă pericolul la care este supusă comunitatea din zona respectivă. Alunecarea este pe strada Costăcheşti şi de fiecare dată încercăm să o stopăm, să o cârpim aşa cum ne pricepem noi, cu bani din bugetul local. Bani pe care, dacă îi adunam, puteam să-i folosesc pentru asfaltarea a cel puţin 5 kilometri de drumuri comunale. Acum, din nou, am montat în beton ţevi şi s-a pus balastru.

Avem şase hotărâri de Guvern transmise de Prefectură către Bucureşti pentru refacerea acestei zone. Când noi am întocmit documentaţiile pentru cei 200 de metri pe care-i are zona afectată, valoarea devizului era de 20 de miliarde de lei vechi. Am în plan să depun acest proiect de consolidare a zonei şi la Compania Naţională de Investiţii . Mai grav este faptul că, în primăvara aceasta s-au produs alte două alunecări de teren: una pe DC 26 şi una pe strada Bisericii. Am întocmit documentele şi devizele necesare pe care le-am depus la Prefectură. Sper ca anul acesta măcar pentru una să ni se poată aloca fondurile necesare refacerii zonei distruse. 

Claudia Şchiopu

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *