Proiectul european care ar fi revitalizat staţiunea Voineasa a fost respins. Nici Sindicatele nu intenţionează să investească în „paraginile” deţinute în staţiunea din nordul judeţului
Voineasa, stațiunea care în 1989 era pregătită să devină noua perlă a turismului românesc pare să nu-şi găsească calea revitalizării, nici în următorii ani. De mai bine de doi ani, administraţia locală lucrează la un proiect european care, odată finalizat, ar fi revigorat imaginea staţiunii din nordul judeţului. Însă proiectul a fost respins. Veştile nu sunt îmbucurătoare nici din partea sindicatelor, care preferă să plătească impozite mărite, în loc să investească în clădirile deţinute şi lăsate de izbelişte.
Gabriel Năstăsescu: „Motivaţiile respingerii sunt puerile. De doi ani muncim la acest proiect”
Proiectul „Amenajare trotuare pietonale şi spaţii de recreere în localitatea Voineasa” s-ar fi alăturat domeniului schiabil Transalpina Schi Resort, finalizat de curând şi împreună, ar fi reprezentat un prim pas în relansarea turismului din Voineasa. Investiţia, care se ridică la 5 milioane de euro, cuprindea amenajarea a peste 4 kilometri de trotuare, construirea a două terenuri sintetice, modernizarea iluminatului stradal, precum şi dotarea cu mobilier stradal a zonei respective. Însă, pe 20 iunie 2019, primarul Gabriel Năstăsescu a primit răspunsul de la ADR S-V Oltenia prin care cererea de finanţare a fost respinsă: „Motivaţiile respingerii sunt puerile. Când am fost la ADR S-V Oltenia mi s-a spus că este totul în regulă, dar că nu am depus o anexă, care ar fi trebuit depusă de consultant. În rest, am depus toate clarificările care ni s-au cerut. Însă pentru o nimicură din asta, ne-au respins proiectul. Ni s-a adus la cunoştinţă faptul că primăria Voineasa a depus documentele privind susţinerea investiţiei ulterior etapei de verificare a conformităţii şi eligibilităţii cererii de finanţare, adică pe 4.06.2019. Conform cerinţelor Ghidului, aceste anexe trebuiau încărcate în sistem o dată cu depunerea cererii de finanţare. Noi am depus contestaţie. La următoarea sesiune de depunere îl vom depune din nou. Acum proiectul ar trebui să fie perfect, după toate clarificările şi sperăm să obţinem finanţare în următoarea sesiune. De doi ani munceam la acest proiect şi sunt foarte dezamăgit”, ne-a declarat primarul comunei Voineasa, Gabriel Năstăsescu.
În loc să investească, sindicatele preferă să plătească impozite mărite cu 500%
În ceea ce priveşte hotelurile şi pensiunile deţinute de sindicate şi care crează o imagine dezolantă întregii staţiuni, primarul Gabriel Năstăsescu nu are veşti îmbucurătoare. Potrivit spuselor alesului local, sindicatele preferă să plătească impozite mărite cu 500%, în loc să investească în reabilitarea locaţiilor: „S-a redeschis Hotelul Lotru, au 24 de camere funcţionale, acest lucru înseamnă că funcţionează la o capacitate de 25%. Turiştii sunt interesaţi, este plin tot timpul hotelul. Am purtat discuţii cu reprezentanţii sindicatelor care deţin acest hotel să le dăm în concesiune terenul, pentru a învesti în continuare în modernizarea camerelor. Cu cei de la BN SIND am găsit înţelegere, însă ceilalţi nu mişcă nimic. Mai bine preferă să plătească impozit mărit cu 500% decât să vină să investească. Sunt cu impozitele la zi. Singurii cu care avem probleme în plata impozitelor sunt cei de la CNSLR Frăţia, pe care o să-i acţionăm în instanţă. Ne-au trimis o adresă prin care susţin că acele spaţii nu sunt terminate. Sunt bunurile acolo, le fac dovada că au funcţionat, într-adevăr, mai puţin hotelul mare, care nu este terminat. Vom deschide acţiune pentru plata impozitelor pe clădiri, o să cerem reevaluarea bunurilor şi o să impunem şi impozitul mărit până la 500% şi atunci dacă nu vor avea bani să plătească, îi vom putea executa. Ultima dată când s-au judecat valoarea ajunsese la 10 miliarde lei vechi. Este singura soluţie, pentru că ne strică imaginea domeniului schiabil. Dacă aveam cele 1.000 de spaţii de cazare funcţionale, aveam cel puţin 500 de turişti zilnic pe domeniul schiabil, ceea ce ducea la dezvoltarea zonei”, ne-a mai declarat primarul Gabriel Năstăsescu.
Reprezentanţii Guvernului privesc neputincioşi înspre Voineasa
În urmă cu doar câteva luni, ministrul Turismului, Bogdan Trif, a fost prezent la Voineasa tocmai pentru a prezenta oportunităţile de finanţare şi dezvoltare a staţiunilor din judeţul Vâlcea. Reprezentantul Guvernului a fost informat şi a văzut personal situaţia critică în care se află staţiunea. Doar printr-o Hotărâre de Guvern s-ar putea lua măsuri împotriva sindicatelor: „A fost şi ministrul Turismului Bogdan Trif aici, cunoaşte problema, vom vedea ce se va întâmpla. Toată lumea se fereşte de sindicate. Noi, la nivel local suntem foarte mici. Aceste decizii majore trebuie luate la nivel de Guvern, ei trebuie să ia atitudine. Este adevărat că în 1989 sindicatele reprezentau o forţă şi nimeni nu vrea să aibă duşman sindicatele”, ne-a mai spus primarul Gabriel Năstăsescu.
Ramona BĂLTEANU