Ion Streinu: „Primarul este femeia de serviciu a localităţii”

Primarul localităţii Şirineasa, Ion Streinu, a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat stadiul proiectelor aflate în derulare pe raza localităţii pe care o administrează, planurile de viitor pentru dezvoltarea infrastructurii, dar şi dezamăgirile acestui mandat. Ce noutăţi are despre proiectul privind introducerea reţelei de gaze naturale, cum caracterizează relaţiile care leagă comuna Şirineasa de autorităţile publice judeţene şi dacă scorul pe care îl va avea PSD la alegerile prezidenţiale va influenţa următoarele două rânduri de alegeri, locale şi parlamentare, aflăm în rândurile de mai jos.
Impact real: Credeţi că scorul obţinut de PSD la alegerile prezidenţiale ar putea influenţa scrutinul de la locale şi parlamentare?
Ion Streinu: Noi, primarii social-democraţi ne vom întări poziţia, pentru a avea un scor bun la toate cele trei campanii care ne aşteptă în următoarea perioadă. Sunt şi oameni care recunosc faptul că, în aceşti ani, programul social-democraţilor a fost unul serios, un program care a sprijinit creşterea economică. Nu o spun eu, o spun cifrele. În judeţ, cred că oamenii au văzut faptul că lucrurile au fost tratate serios de preşedintele Consiliului Judeţean. În tot judeţul au început lucrări intense de asfaltare a drumurilor judeţene. Cu toate acestea s-ar putea să avem de suferit prin simplul fapt că facem parte din PSD. Este un val de ură întreţinut şi controlat de partidele din opoziţie, care se va stinge. Părerea mea este că, la Vâlcea, PSD va avea un scor bun. Noi, toţi cei care am fost în perioada aceasta la conducerea vreunei instituţii, cred că ne-am făcut treaba. Ceea ce spun este vizibil, începând de la conducerea Consiliului Judeţean şi luând fiecare administraţie locală în parte, indiferent de culoarea politică a primarului, în judeţ s-au asfaltat drumuri, s-au modernizat şcoli, s-au construit noi grădiniţe, s-au modernizat dispensare. Una peste alta, acest Guvern s-a ţinut de promisiuni. Începând cu 1 septembrie pensiile au crescut cu 15%, iar moţiunea de cenzură este un joc politic de intimidare la adresa PSD, croşetat de opoziţie. Indiferent de rezultat, Orban vrea să fie premier, chiar şi pentru scurt timp, de exemplu, pentru câteva luni.
Impact real: Ce aşteptări aveţi de la această rectificare bugetară?
Ion Streinu: Este vorba despre o rectificare pozitivă. Avem proiecte depuse, iar aceste aspecte au fost luate în calcul.
Impact real: Care este stadiul proiectelor aflate în derulare pe raza localităţii Şirineasa?
Ion Streinu: Cu bani guvernamentali s-au finalizat lucrările de asfaltare pe drumul comunal 122 şi s-a construit podul peste pârâul Luncavăţ, în punctul Ciorăşti – Valea Alunişului. Mai avem de finalizat lucrările de modernizare şi extindere a şcolii din localitate, care se vor finaliza în această perioadă. Am luat măsuri în aşa fel încât să reparăm inclusiv faţadele exterioare şi să le termoizolăm, inclusiv pentru corpul cel vechi al şcolii. Cu bani alocaţi din bugetul local s-a modernizat dispensarul din localitate, iar pe arterele principale s-au montat lămpi economice. Ne-am zbătut, am chibzuit şi, cu bani drămuiţi, am făcut aceste proiecte. Nu este uşor, dar tot cu bani din bugetul local am reuşit sa facem primăria, dispensarul, iluminatul public, lucrări care, adunate, se ridică la câteva zeci de miliarde de lei.

Impact real: Ce noutăţi le aduceţi cetăţenilor despre reţeaua de gaze naturale?
Ion Streinu: Este un proiect pentru care am depus devizul estimativ şi care va fi uşor de realizat, fiindcă avem magistrala de gaze în localitate. Trebuie refăcut proiectul, fiindcă nu se mai dă voie la conectarea în actuala reţea, deoarece sistemul este vechi, fiind realizat în anul 2002, din tubulatură metalică. Proiectul de înfiinţare a reţelei de gaze se va realiza în primă fază pe linia şi arterele principale ale localităţii.

Impact real: Ce aţi trece la capitolul nereuşite ale acestui mandat?
Ion Streinu: Căminul cultural este un proiect pe care îl trec la capitolul neîmpliniri. Printre lucrurile pe care le-am promis şi nu le-am realizat este şi construirea grădiniţei cu program prelungit din satul Ciorăşti. Proiecte acestea sunt depuse în vederea finanţării, ceea ce înseamnă că nu sunt lăsate de izbelişte. Grădiniţa, este de asemenea un proiect pe care nu am reuşit să-l implementez, pentru că timpul de depunere în vederea finanţării a fost scurt, fiind în perioada de început, când am preluat frâiele acestei localităţii. Trebuie să spun că, la capitol proiecte întocmite, pe masa primăriei nu am găsit nimic, ceea ce a dus administraţia locală la o perioadă de stagnare, deoarece întocmirea documentaţiilor reprezintă o perioadă destul de mare, când investiţia propriu-zisă bate pasul pe loc. Ambele proiecte vor fi trecute la capitolul nerealizări, dar ele nu sunt în atenţia mea. Din nou s-a refăcut documentaţia pentru modernizarea căminului cultural, fiindcă a expirat expertiza. Proiectul este depus la Compania Naţională de Investiţii de câţiva ani buni, iar problema este expirarea documentelor, ceea ce ne dă în continuare de lucru.
Impact real: Ce s-a realizat în localitatea dumneavoastră cu fonduri europene?
Ion Streinu: În vederea accesării fondurilor europene localitatea nu s-a pliat condiţiilor impuse în programele de finanţare, în acest exerciţiu financiar. Ne doream amenajarea spaţiului din spatele primăriei, fonduri pentru asfaltarea drumurilor şi pentru multe alte proiecte necesare comunităţii. O variantă de absorbţie a fondurilor europene ar fi putut exista doar dacă făceam parte dintr-un GAL, ceea ce nu s-a realizat, pentru că aceste Grupuri de Acţiune Locală erau deja formate când eu am preluat funcţia de primar.
Impact real: Vă reproşaţi ceva în anii de mandat pe care i-aţi avut, ca primar?
Ion Streinu: Nu sunt mulţumit în totalitate, nu am acea împlinire totală, pentru că nu am realizat tot ceea ce îmi propusesem, chiar dacă acest lucru s-a făcut independent de voinţa mea. Aceste neîmpliniri sunt proiecte făcute, au documentaţiile depuse în vederea finanţării şi, cu siguranţă vor începe în următorul mandat, sau există posibilitatea, dacă ni se vor aloca bani, ca o parte dintre ele să înceapă deja din această perioadă.
Impact real: Cum caracterizaţi relaţiile care leagă comuna Şirineasa de autorităţile judeţene?
Ion Streinu: Sunt social-democrat de 38 de ani, timp în care am cunoscut toţi liderii acestui partid, iar colaborarea pe care o avem la nivel instituţional cu actuala conducere a Consiliului Judeţean este bună. Constantin Rădulescu este preşedintele care a mişcat „în forţă” investiţiile în acest judeţ, iar acest lucru este vizibil. Din punct de vedere al investiţiilor în infrastructură este pentru prima dată când sunt în execuţie aproximativ 100 de kilometri de drumuri judeţene. Dacă vrea cineva sa vadă, nu trebuie decât sa meargă în judeţ, să meargă la Roeşti, Măciuca, Valea Mare, apoi la spre Frânceşti şi Pietrari, Milcoiu sau Mihăeşti, dar mai sunt şi alte noi proiecte care vor intra în execuţie.
Impact real: În 2016 aţi câştigat funcţia de primar cu un scor covârşitor, ceea ce înseamnă că aţi cucerit încrederea oamenilor. Cum trebuie să fie un primar bun?
Ion Streinu: Primarul este femeia de serviciu a localităţii. Această funcţie nu mai corespunde cu cea care a fost cândva. Primarul trebuie să vină la poartă să îi taie cetăţeanului buruienile, să-i facă şanţul, să-i văruiască pomii, să-i rezolve neînţelegerile pe care le are în familie, dar şi pe cele pe care le are cu vecinul. Mai mult, un primar bun trebuie să-i cunoască pe toţi cetăţenii, să fie ales din rândul comunităţii şi să fie el însuşi cel mai bun gospodar. Dacă este unul căruia i-au făcut părinţii casă, iar el nu este în stare nici să o văruiască, şi primăria va arăta la fel. Eu, pentru a ajunge la starea materială pe care o am astăzi am avut două locuri de muncă, şi acasă am avut o mică fermă de animale, îar băieţii mei, de mici m-au ajutat în gospodărie. Pentru următorul mandat, dacă populaţia nu şi-a pierdut încrederea în mine, proiectele pe care nu am reuşit să le fac vor fi prioritate. Şi indiferent de guvernul pe care îl vom avea, obiectivele mele sunt următoarele: asfaltarea ultimilor kilometri de drumuri comunale, amenajarea dispensarului în interior, finalizarea modernizării iluminatului stradal, amenajarea trotuarelor, reabilitarea căminul cultural, construirea grădiniţei cu program prelungit în satul Ciorăşti şi drumul care face legătura cu oraşul Băbeni, cu o lungime de 5 kilometri, fiind varianta care scurtează cu 16 kilometri traseul spre oraşul Băbeni. Toate acestea vor fi realizate.

Claudia ŞCHIOPU