Nicolae Joiţa: „La Lăpuşata curge apă plată pe conducta de la rețeaua comunală”

În localitatea Lăpuşata, reţeaua de canalizare a fost introdusă pe o lungime de 25 de kilometri, iar apa pe o lungime de 33 de kilometri. Referitor la reţeaua de apă, în primul mandat, primarul liberal al localităţii Lăpuşata, Nicolae Joiţa a reuşit să introducă 17,5 kilometri de reţea de apă potabilă, iar cu bani alocaţi de la Ministerul Dezvoltării, în localitatea Lăpuşata s-au mai făcut în acest mandat lucrări de extindere la reţeaua de canalizare, pe o lungime de şase kilometri:

„La Lăpuşata, în prezent metrul cub de apă şi canalizare este de 5,38 lei. Serviciu de apă şi canalizare al localităţii Lăpuşata are personal de specialitate : administrator, instalator , electrician, laborant, avem licenţă proprie, iar analizele de laborator pe care le facem arată că din reţeaua de apă a localităţii Lăpuşata curge apă plată, adică apa este de cea mai bună calitate. Cetăţenii sunt interesaţi să se branșeze la reţeaua de apă şi canalizare. Societatea care administrează reţeaua de apă se autofinanţează în mare parte. Am mai alocat din bugetul local finanţarea unei pompe submersibile de mare adâncime, pompă care face peste 200 de atmosfere. Am mai prevăzut anul acesta în bugetul local și fonduri pentru investiţii”, a precizat primarul din Lăpuşata.

Condiţiile impuse in programul de finanţare au eliminat localitatea din masterplanul de apă

Un alt proiect prevedea extinderea reţelei de apă în localitatea, și a fost prins în masterplanul judeţului. După lungi tărăgănări în ceea ce priveşte demararea lucrărilor de introducere a sistemelor de apă şi canalizare în localităţi, reprezentanţii instituţiilor implicate în acest proiect au schimbat regulile în timpul jocului, schimbând fundamental modul de a gândi, și afirmând că nu există posibilitatea de finanţare a întregului masterplan, aşa cum a fost gândit iniţial. Prin urmare, condiţiile de selectare au clare: localităţile care nu au 2.000 de locuitori nu au putut intra pe masterplan, iar densitatea branşamentelor la canalizare trebuia să nu fie mai mare de 50 de metri între gospodarii. Aşadar, localitatea Lăpuşata a fost exclusă din masterplan, alături de alte localităţi, care nu s-au pliat condiţiilor impuse în programul european de finanţare :

„În primăvara anului trecut am fost excluşi din masterplanul judeţului. Nu mă plâng, dar trebuiau să o facă mai de mult, astfel ne dădeau posibilitatea să depunem proiectul respectiv, în vederea realizării pe alte programe de finanţare. Oricum, mă voi retrage din ADI Apa Vâlcea de tot, nu voi mai plăti cotizaţia. În prezent, noi administrăm sistemul de apă. În master planul judeţului eram prinşi cu o extindere de reţea pe o lungime de 2,5 kilometri, pentru 37 de familii şi construirea unui puţ de foraj. Cu acest proiect s-ar închide tot ceea ce înseamnă pentru localitate reţea de apă. Ar mai fi nevoie de canalizare, dar vom identifica fonduri pentru a închide şi acest sistem. Nemaifiind prinşi în acest masterplan, avem posibilitatea legală să atragem surse de finanţare pentru acest proiect. Prin urmare ne-am propus ca, pentru această extindere de apă să alocăm fonduri din bugetul local”, a punctat primarul liberal al localităţii Lăpuşata, Nicolae Joiţa.

Claudia Şchiopu

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *