Primarul din Horezu, trei ani şi jumătate în funcţie, 900 de miliarde de lei fonduri atrase

Administraţia locală din Horezu a atras sume importante de bani prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi programe europene pentru implementarea unor proiecte de mare importanţă la nivel local, proiecte care susţin dezvoltarea oraşului prin realizarea unor lucrări de infrastructură rutieră, tehnico-edilitară şi socio-educativă: „La Horezu, în doar trei ani şi jumătate, valoarea totală a proiectelor este de peste 900 de miliarde de lei vechi, investiţii care sunt în diverse stadii de implementare. Toate proiectele sunt importante pentru Horezu, pentru că astăzi oraşul are nevoie foarte mare de investiţii. Cu cât există mai mulţi bani atraşi, cu atât există proiecte care schimbă faţa unui oraş, aşadar fondurile reprezintă investiţii sigure”, a precizat primarul oraşului Horezu, Nicolae Sărdărescu.
Absorbţia fondurilor constituie motorul dezvoltării
În opinia primarului Sărdărescu, absorbţia fondurilor constituie motorul dezvoltării infrastructurii necesară pentru investitori, turişti şi cetăţeni. Spune că trebuie să existe un mixt între absorbţia fondurilor, atragerea de investitori, parteneriate şi o evaluare periodică care trebuie să existe la nivel de comunitate: „Nu poţi să dezvolţi o localitate urbană dacă nu ai posibilitatea accesării fondurilor pe toate axele. De exemplu, pe linia accesării fondurilor de la stat, privind modernizarea infrastructurii, unde oraşul Horezu a avut acces prin PNDL, Primăria Horezu a obţinut cinci proiecte în acest exerciţiu financiar, dintre care două pentru modernizarea infrastructurii. Acest lucru s-a întâmplat în măsura în care noi am depus la Ministerul Dezvoltării 10 proiecte şi mai avem pregătite alte 5 proiecte, în vederea finanţării”, a precizat primarul oraşului Horezu, Nicolae Sărdărescu.
Pentru ca un oraş să se dezvolte în mod sustenabil este nevoie de o echipă performantă şi o administraţie deschisă, cu viziune şi eficientă, este de părere primarul în funcţie.
Nicolae Sărdărescu: „Am mai multe reuşite decât nereuşite”
Proiectele duse la bun sfârşit ale primarului Sărdărescu vor contura armonios imaginea oraşului Horezu, alături de toate investiţiile aflate pe rol în acest moment. Spune că este mulţumit de tot ceea ce a reuşit să realizeze în cei trei ani şi jumătate, iar la capitolul nereuşite nu are ce trece, fiindcă are mai multe reuşite, decât nereuşite:
„Sunt foarte mulţumit de ceea ce am obţinut în doar trei ani şi jumătate. Fac aceste precizări fiindcă avem nevoie de fonduri pentru investiţii în continuare, pentru că sunt foarte multe de făcut în acest oraş, iar un primar într-un singur mandat niciodată nu va putea să facă totul. În primii doi ani am muncit să întocmim documentaţii, încât să facem cât mai multe proiecte şi să obţinem banii, apoi a trebuit să demarăm procedurile pe partea de proiectare şi execuţie. La capitolul nereuşite din punct de vedere al investiţilor nu am ce trece, fiindcă am mai multe reuşite decât nereuşite, deşi sunt câteva lucruri pe care am intenţionat să le realizez în acest mandat, şi nu mia ajuns timpul”, a precizat primarul oraşului Horezu, Nicolae Sărdărescu.
Investiţii cu bani guvernamentali, foarte importante pentru oraş
În oraşul Horezu, în această perioadă s-a finalizat asfaltarea străzii Mircea cel Bătrân, investiţie realizată cu bani guvernamentali, iar podul de pe această stradă care duce spre piaţă a fost reabilitat cu bani din bugetul local. În acea zonă s-au montat băncuţele amplasate de-a lungul râului, creându-se astfel o zonă pietonală foarte frumoasă, unde s-a montat inclusiv un gard din fier forjat, pe toată zona falezei. În faza de execuţie destul de avansată este şi lucrarea de construire a creşei pentru patru grupe de copii: „Sperăm ca, în vara acestui an, să deschidem această creşă, fiindcă cea pe care o avem în prezent nu are capacitatea de a cuprinde toate cererile părinţilor. Din fericire avem foarte mulţi copii, lucru care mă bucură foarte mult. Pe lângă aceste proiecte avem şi reabilitarea şi modernizarea Grădiniţei cu program prelungit. Cu bani de la Compania Naţională de Investiţii este în execuţie şi Centrul Cultural de la Olari, investiţie care are 1400 de metri pătraţi şi unde va fi şi şcoala de ceramică, sala de expoziţie şi sălile de curs. Tot prin Compania Naţională de Investiţii avem în derulare sala de sport la care se lucrează, dar şi baza sportivă, pentru care urmează faza de licitaţie. De asemenea, prin Ministerul Turismului se va amenaja un camping turistic. Acestea sunt doar o parte dintre proiectele la care se lucrează în prezent.
Investiţii cu bani europeni
Cu bani europeni am achiziţionat un utilaj multifuncţional prin Grupul de Acţiune Locală. Am reuşit să atragem fonduri pentru Centrul Socio-Cultural de la Romanii de Sus, unde a început construcţia. Centrul pentru situaţii de urgenţă este în faza de proiectare, contractul de finanţare fiind deja semnat. Modernizarea parcului Constantin Brâncoveanu este o investiţie pentru care, din păcate, s-a finalizat o nouă fază de licitaţie. Lucrările s-au reziliat cu primul constructor, deoarece nu şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale. Avem şi proiectul privind modernizarea centrului istoric în faza de licitaţie. Tot cu bani europeni se va asfalta şi strada Independenţei, va intra într-un amplu proiect de modernizare întreaga zonă. Avem de asemenea accesată modernizarea, extinderea şi automatizarea iluminatului public, în valoare de 5 milioane de euro bani europeni, un proiect pentru care am semnat contractul de finanţare”, afirmă primarul.
Proiect de dezvoltare a serviciilor oferite de ambulatoriul integrat al Spitalului Orăşenesc Horezu
Tot cu bani europeni, primarul oraşului Horezu are un proiect în valoare de 2,5 milioane de euro, care prevede construcţia zonei de amplasare a computerului tomograf şi achiziţia unui RMN, aparat de osteoporoză, mamograf şi alte 17 echipamente. Proiectul a trecut de faza de licitaţie, iar în această perioadă spitalul are întreaga aparatură la Horezu, şi foarte curând va fi funcţională: „Vom avea aparatură de ultimă generaţie, se va colabora cu spitalele universitare din ţară. În prezent, la spitalul din Horezu îşi desfăşoară activitatea 43 de medici, iar pentru aparatura pe care o vom avea suntem în discuţii cu specialişti dornici să îşi desfăşoare activitatea la noi, în spitalul din Horezu, şi chiar să se mute cu familiile în oraşul nostru. Le vom oferi condiţii, iar spitalul va arăta impecabil. Mai mult, Ministerul Sănătăţii ne-a alocat 16 miliarde, iar primăria a mai alocat 1,7 miliarde de lei pentru achiziţia echipamentelor necesare pentru fiecare secţie. În cadrul spitalul s-au înfiinţat secţii noi, iar în prezent avem două noi săli de operaţie. Spitalul din Horezu acoperă 22 de localităţi, dar, pe lângă acestea, are recomandări din multe alte zone pentru tratarea afecţiunilor oncologice. După evaluarea făcută de Comisia Independentă, Spitalul Horezu a fost clasat ca fiind unul dintre cele mai recomandate spitale din ţară, care a avut peste 80% parametrii îndepliniţi”, a subliniat primarul oraşului Horezu, Nicolae Sărdărescu.
În altă ordine de idei, primarul oraşului Horezu spune că, într-o administraţie trebuie să se pornească întotdeauna de la o strategie bine realizată, pliată pe nevoile şi aşteptările cetăţenilor, alături de o echipă performantă şi cu viziune în administraţie, apropiată de societatea civilă. În aceste condiţii, oraşul Horezu trebuie să aibă ca prioritate investiţiile.
Claudia Şchiopu