Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei a decis: „Spitalul de la Bălceşti se va redeschide”

Acţiunea de redeschidere a spitalului a intrat în linie dreaptă. Proiectului de act normativ aflat pe site-ul Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei privind decizia de reînfiinţare a spitalului este supus timp de 10 zile dezbaterii publice.
Potrivit notei de fundamentare a Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, prin Hotărârea nr. 24/06.04.2020, Consiliul Local Bălceşti şi-a exprimat acordul pentru înfiinţarea unităţii medicale „Spitalul Orăşenesc Bălceşti” în clădirile aferente fostei unităţi spitaliceşti situate în oraşul Bălceşti.
Pentru funcţionarea noului spital care urmează să îşi desfăşoare activitatea în aceeaşi locaţie cu fostul Cămin pentru Persoane Vârstnice, desfiinţat între timp, autoritatea locală şi-a propus să reabiliteze, să modernizeze, să extindă şi să doteze spaţiile respective conform standardelor în vigoare prevăzute în legislaţia de specialitate privind înfiinţarea şi funcţionarea spitalelor printr-un proiect DALI depus la Compania Naţională de Investiţii. Proiectul beneficiază de finanţare din bugetul local, precum şi din din fondurile depuse la CNI şi alocate de Consiliul Judeţean Vâlcea, ca urmare a Acordului de parteneriat pentru implementarea investiţiei „Reabilitarea, modernizarea, extinderea şi dotarea Spitalului Orăşenesc Bălceşti”.

„Înfiinţarea acestui spital însemnă respectarea drepturilor la sănătate ale cetăţenilor, şi acest lucru ni se datorează, fiindcă timp de patru ani am făcut toate diligenţele posibile, perseverând în ceea ce priveşte redeschiderea spitalului. Unul dintre punctele pe care le-am avut trecute în pliantele de campanie a fost acest spital. În acest sens se fac paşi importanţi, şi sunt convins că se va redeschide unitatea”, ne-a declarat primarul Constantin Aleca.

În temeiul art. 7 din Legea nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, republicată, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei Publice aduce la cunoştinţa publicului textul următorului proiect de act normativ, publicat în data de 08.07.2020, privind Hotărârea Guvernului de înfiinţare a Spitalului Orăşenesc Bălceşti. Astfel, spitalul propus a se înfiinţa în oraşul Bălceşti, conform OMS nr.1408/2010 privind aprobarea criteriilor de clasificarea a spitalelor în funcţie de competenţă, se încadrează în categoria IV- nivel de competenţă.

„Spitalul de aici, din Bălceşti a fost înfiinţat iniţial în anul 1897, fiind la acea vreme unul dintre primele spitale rurale din România. S-a desfiinţat în anul 2011 pe nedrept, considerăm noi, fiindcă deservea peste 55.000 de oameni din localitate şi din alte 14 comune arondate. Toţi aceşti oameni din sudul judeţului aşteaptă să fie trataţi la ei acasă. Este un drept al acestor cetăţeni şi trebuie să-l respectăm, fiindcă se poate rezolva această problemă. Prin urmare, se vor aloca bani pentru redeschiderea spitalului prin Compania Naţională de Investiţii. Proiectul de redeschidere a spitalul este trecut la lucrări de primă urgenţă. În prezent clădirea nu corespunde din punctul de vedere al funcţionării, dar, prin acest proiect, se vor lua măsuri de modernizare, reabilitare, extindere şi dotare. În proiect va intra şi recompartimentarea camerelor. Redeschiderea spitalului este, cu siguranţă, cel mai important eveniment atât pentru oraş cât şi pentru întreaga zonă, iar acest lucru se va întâmpla, se fac paşi importanţi în acest sens”, a precizat primarul Constantin Aleca.

Spitalul din Bălceşti a fost închis la 1 aprilie 2011, după 100 de ani de funcţionare, la ordinul ministrului şi al Guvernului Boc, dovedind de la început că indicii de sănătate în toată zona de sud a judeţului Vâlcea se deteriorau dramatic, pe fondul sărăciei şi al lipsei cadrelor medicale de specialitate. Dintr-un simplu ordin s-a închis povestea unui spital cu tradiţie al oamenilor săraci şi al bătrânilor care au mai rămas în zonă şi care nu au posibilitatea de a se deplasa la Drăgăşani sau la Vâlcea, la o distanţă de peste 60 de kilometri. Nimic şi nimeni nu a reuşit să-i convingă în acea perioadă pe guvernanţi, a fost o luptă fără sorţi de izbândă.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *