Săptămână politică cu trădări şi traseism
A fost o săptămână încărcată în Parlament şi la Guvern, puterea şi poziţia îşi continuă războiul, însă multe acţiuni anunţate cu aplomb au rămas doar la nivel declarativ. Săptămâna a început intens cu moţiunea de cenzură, din care au mai rămas două lucruri: trădarea şi traseismul politic. Conflictul iniţial dintre putere şi opoziţie s-a transformat într-un conflict în interiorul PSD. Social-democraţii au fost prinşi pe picior greşit, iar atunci când şi-au dat seama că le fuge pământul de sub picioare, adică atunci când au observat, prea târziu, că aveau cinci absenţi au început să se ameninţe între ei. Pe de-o parte conducerea anunţa excluderi importante din partid, de cealaltă parte absenţii de la vot au dat vina pe noua conducere a partidului, care nu a mobilizat şi nu s-a organizat bine pentru această moţiune de cenzură.
După ce apele în PSD s-au liniştit, după patru excluderi pe care le-au decis cei de la conducere au urmat şi atacurile pentru liberali, acuzaţi că favorizează traseismul politic.
În acest sens, inclusiv şeful statului a fost prins la înghesuială de presă şi, după ce afirmase fornăit că PSD este cel mai mare duşman politic al liberalilor a încercat să justifice traseismul politic tocmai prin opiniile personale, despre care toată lumea s-a lămurit între timp că sunt inexistente. Iohannis spune că este împotriva traseismului politic, dar nici premierul nu are o opinie diferită, dar faptele din PNL dovedesc contrariul. Mai mult decât atât, urmează să fie anunţată marţi, în plen o nouă racolare, respectiv senatoarea de Călăraş absentă de la moţiune, exclusă din PSD şi care deja a fost primită în PNL. Aşadar, avem două declaraţii în acest sens, dar la capitolul fapte lucrurile stau cu totul altfel.
Traseismul politic nu a apărut astăzi, ne aducem aminte de acea ordonanţă de urgenţă dată în 2014 de PSD care a permis mai multe transferuri politice din rândul primarilor fără ca aceştia să rişte să îşi piardă funcţia. Atunci liberalii criticau măsura, iar acum beneficiază din plin de ea. Despre o nouă moţiune de cenzură liderii PSD spuneau că este prematur să se discute, aşa că vor urma, probabil, câteva zile de linişte pe scena politică, urmând ca partidele să se regrupeze abia după alegerile locale, în funcţie de rezultatul electoral. Este posibil ca, de data aceasta, partidele mari să aibă parte de surprize la alegeri, iar câştigate să fie partidele mici, sau formaţiunile care nu există decât pe hârtie şi pe post de hologramă virtuală, aşa cum este, de pildă, USR. Următoarea legislatură se anunţă a fi destul de pestriţă, aşa că vor exista foarte multe dezbateri şi piedici în implementarea proiectelor.