Instanţa a respins validarea primarului reales al localităţii Scundu, Dumitru Blejan

Dumitru Blejan: „Astăzi nu mai am încredere în justiţia din România”

În urma scrutinul din 27 septembrie toţi aleşii locali din judeţ şi-au început, în mod oficial, mandatele încredinţate de cetăţeni, cu excepţia primarului din comuna Scundu.

Dumitru Blejan a fost invalidat de instanţă pe motiv de incompatibilitate.

Motivul pentru care a fost invalidat este că, în perioada 2012 – 2015 a deţinut împreună cu soţia o Întreprindere Familiala în acelaşi timp în care ocupa şi funcţia de primar al comunei Scundu. Astfel, Judecătoria Drăgăşani a decis ca acesta să fie invalidat, chiar dacă Dumitru Blejan a făcut în instanţă tot ce a fost posibil pentru a nu pierde mandatul de primar.

Conform procedurii, Prefectura Vâlcea a organizat şedinţa de constituire a Consiliului Local şi, având în vedere invalidarea mandatului de primar a domnului Dumitru Blejan, prefectul a informat ulterior Guvernul referitor la faptul că mandatul acestuia a fost invalidat, urmând desemnarea viceprimarului care va avea atribuţii de primar:

„Nu am ce să mai comentez, aceasta este justiţia. În situaţia mea nu cred că mai există cineva, cred ca sunt singurul primar din ţară. Prin urmare, vor avea loc noi alegeri în localitatea Scundu, dar întrebarea este ce se va întâmpla peste trei ani, pentru că eu sunt primar ales, confirmat de Biroul Electoral Central în urma unui proces verbal, pentru o perioadă de patru ani. Astăzi nu mai am încredere în justiţia de la Vâlcea, şi chiar din România. Am înaintat o nouă cale de atac, dar nu cred că un alt coleg judecător va da o altă soluţie. Nu s-a luat în calcul nici o practică judiciară de la alte Judecătorii. Eu am avut o asociație familială unde era şi soţia administrator, iar ca domeniu de activitate a fost apicultura. Nu am făcut afaceri cu satul, nu am vândut miere primăriei sau altor instituţii ale statului. Mai mult, în această perioadă, această întreprindere familială nu a încasat niciun ban. Raportul ANI spune doar că am făcut parte din această AF. De vină sunt şi parlamentarii PSD, PNL, cu toţii, fiindcă în ţară sunt 866 de primari, adică în procent de 30% dintre primari sunt declaraţi de ANI incompatibili pe nişte situaţii de genul acesta. Când s-a făcut modificarea acestei legi a respins-o preşedintele, chiar dacă şi el a fost incompatibil, dar pentru el s-au putut găsi căi legale”, a precizat Dumitru Blejan.

Primar al comunei din anul 2000 până în prezent, Dumitru Blejan a fost reales la fiecare rundă de alegeri cu un procent covârşitor, în urma exprimării opiniei cetăţenilor din localitate. Putea să fie invalidat şi în 2016, când obţinuse un nou mandat, şi asta fiindcă fapta era deja cunoscută, însă autorităţile competente ale statului român au ales, după de 5 ani, să nu-l mai lase să fie de data aceasta primar, chiar dacă fapta ar fi trebuit să se prescrie după trei ani de la întocmirea raportului ANI. Ca urmare, în localitatea Scundu se vor organiza din nou alegeri în următoarele șase luni.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *